Design/Formatervezés

Siker, pénz, csillogás...

2011.05.25. 11:55

Baja főterén, egy régi épület földszintjén új közösségi tér született, ahol minden pénzről, az áhított gazdagság és pompa tündöklő világáról szól. A Cash Bár erőteljes hatású, egyedi, már-már giccsbe hajló belsőépítészeti koncepciója Budai Attila és Szigeti Bálint nevéhez fűződik.

Előzmények
A Cash Bár Baja főterének legújabb színfoltja. Amikor a jelenlegi tulajdonos átvette ezt a helyet, egy hamvába holt koncepció maradványaival találkoztunk, Akropolisz névre keresztelve: egy helyi festő-dekoratőr által kialakított, archaizáló arculattal felöltöztetett, félig elkészült belső teret láthattunk. Ez az irány és hangulat számunkra nem volt vállalható és tovább gondolható. Megbízónk elmondta, hogy egy kaszinót szeretne itt kialakítani bárral. Szerencsénkre egy nyitott és rugalmas ügyfélre akadtunk az ő személyében, így beleegyezett, hogy egy egészen új koncepciót alkossunk meg - még a névválasztást is ránk bízta.

 


 

 

Koncepció
A közösségi tér kaszinó-funkciójának köszönhetően született meg az ötletünk és vált a koncepciónk kiindulási pontjává, így neveztük el Cash bárnak. A tervezés során fokozatosan erre a témára fűztük föl a belső tér vizuális tematikáját. Belsőépítészeti ötletcsomagunkat számos karakteres elem összhatása alkotja. A tér alaphangulatát az egyedi tervezésű, papírpénzekből összeállított tapéta adja meg. A pultba, valamint a kaszinóterem és a bár közötti falba helyezett nyílászárókat a pókerben ismert DEALER zsetonnal alakítottuk ki. A pult mögötti falra egy fölnagyított rulett-kereket terveztünk - ennek kialakítása folyamatban van. A mennyezet alatti, pult fölötti szakaszon statikai problémák miatt két darab meglévő, megtartandó fémcső átkötés volt, ezeket el kellett rejtenünk. Ezt a pulttal egy tömegként kezelve és színben kiemelve sikerült elérni - a formát pedig úgy határoztuk meg, hogy a rulett asztalnál ismert, vesztes zsetonok besöprésére használt eszközre utaljon.

 

 

 

A mennyezeten hajlított fénycsőből készített pénz-jeleket (Dollár, Jen, Font, Euro) helyeztünk el, a 60x60-as padlólapok között, élvilágított üveglapok alatt pedig pénzérméket szórtunk szét. A kaszinó tervezett logójába is ezen elemeket és arculatot sűrítettük bele. A lámpák és spagetti függönyök kiválasztásánál is sikerült a pénzérmékre utaló formavilágot megjelenítenünk, amelyet a Kare pikáns, burjánzó bútoraival és kiegészítőivel tettünk teljessé. Nagyon sok, 8-10 féle világítási móddal (padló, RGB LED szalag, csillár, kiemelő pontmegvilágítások) tettük még impozánsabbá, és nem utolsó sorban a bár hangulatának megfelelően változtathatóvá a fény-, és színhangulatot.

 

 

 

Funkcionális elrendezés
A tulajdonos nyitottságának és fogékonyságának, illetve többszöri művezetésünknek köszönhetően a Cash bár minden részletében a terveink szerint valósult meg. A teret és a működési elvet úgy alkottuk meg, hogy a három bejáratból egy főbejáratot tartottunk meg, a pulthoz legközelebb lévőt. A vendégek elhelyezésénél szeparált szigetekben gondolkodtunk, a pult egyik oldalán két bokszot alakítottunk ki, míg a másikon egy ívelt dobogóra helyeztük el a különböző színű és formájú asztal-, illetve székcsoportokat. A kaszinó és a bár közötti kisebb térbe szintén egy boksz és egy térben álló asztal került - innen nyílnak a mosdók. Egy közösségi tér kialakításánál nagyon fontosnak tartjuk, hogy a vizesblokkok is mind stílusban, mind minőségben hozzák azt a színvonalat, amivel a vendégtérben találkozunk, így ezeket a tereket is ésszerűen átgondolva, a koncepciónkhoz illeszkedően alakítottuk ki. A hely erőssége, hogy a fém felületek (ezüst, arany) csillogásának és a pénztapéta gazdagságának köszönhetően pompát sugalló, már-már giccsbe hajló hangulatot érzünk.


Cash Bár - Baja

vezető tervezők: Budai Attila, Szigeti Bálint

tervezés éve: 2010
kivitelezés éve: 2010-2011
bruttó szintterület: 130 m2