Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

A Telekom és a T-System közös székháza

2019.09.16. 09:40

Az ország legnagyobb és egyik legmodernebb irodája 2018 nyár végére készült el. Az épületet hosszú távú bérleti szerződés keretében használja a Telekom és a T-Systems. A székház mintegy 100 ezer négyzetméter, és kilenc szintje közel 4.500 dolgozónak biztosít munkahelyet.

A Telekom székház világszínvonalú épülete teljes mértékben a bérlő igényekre szabva készült, a flexibilitást, a hatékonyságot és a dolgozók kényelmét szem előtt tartva, egyedi szervezeti funkciókat (pl. tesztlaborok, EMC védelem) is integrálva.

A székház és munkahely funkciók mellett célként jelent meg az emberközeli munkahely kialakítása, hogy az épület közösségi térré és élménnyé is váljon, ezért az irodaház tervezésekor fő szempont volt a kreatív és inspiráló munkakörnyezet kialakításán kívül a munkavállalói „well-being".

Jelenleg az ország legnagyobb irodaházáról van szó, amely műszaki megoldásait tekintve, technológiai, környezetvédelmi és adatvédelmi szempontból összességében a legszofisztikáltabb épület Magyarországon. A magatöbb mint brutto 100 ezer négyzetméteres alapterületével a budapesti irodapiac majd 2 százalékát teszi ki, mégis jól illeszkedik a környezetébe.

A Telekom székház „landmark" megjelenését meghatározza a főbejárata. Az itt található szokatlan léptékű árkád és a 7db 22 m magas oszlop hatalmas építészeti gesztus, amely az épülethez kapcsolja a publikus városi teret, egyúttal lebegős megjelenést és nyitottságot sugall. Az épület homlokzata homogén, monolit struktúra, amely a függőleges lamellákkal kap megkülönböztető jelleget és a dinamikus törések és kristály formájú bemetszések teszik egyedivé és jól felismerhetővé.

A belső terek egy képzeletbeli tengelyre felfűzve a főbejárattól kiindulva az árkád, a fedett átrium és a zöld udvar tér-soraként épülnek fel. Az impozáns előcsarnok üzleti-baráti találkozók, informális megbeszélések, vagy kiállítások színhelye is lehet. A dolgozók számára elérhető udvaron egy nagy közösségi kert és rekreációs terület alakult ki, kültéri munkahelyekkel. A 2 ezer négyzetméter alapterületű belső kert mellett -, ebben egy 150 négyzetméter felületű belső tó -, a dolgozók kikapcsolódási lehetőségét többek közt a tetőszinten található fitnesz és wellness központ és panorámás futópálya biztosítja. Továbbá rendelkezésre áll két étterem – 350 és 150 befogadóképességű - 2.600 adagos konyhával, két minőségi kávézó, valamint egy 300 fő befogadóképességű, három részre osztható konferenciaterem. A belső kialakításánál a maximális transzparencia, a fényviszonyok, az optimális levegőcsere és az akusztika kapták a főszerepet.

Az irodaházhoz tartozó háromszintes mélygarázst 3 lehajtón keresztül lehet megközelíteni, az eligazodást és az optimális használatot intelligens parkolási rendszer segíti. 1.350 db autó, 50 db motor és 329 db kerékpár helye biztosított a felszín alatt, amelyekhez tartoznak még öltözők, 50 db elektromos autótöltő hely és autómosó. Az épületben összesen 27 felvonó segíti a közlekedést, mely a mozgáskorlátozottak számára is biztosított.

A well-being szemléletnek megfelelően a belső tereket aktív designstratégiával tervezték, ami normális használat mellett mozgásra készteti a dolgozókat. A környezettudatosság jegyében az épületbe energia- és víztakarékos berendezéseket építettek be, többségében jelenlét-érzékelős működtetéssel, BMS-be kötve, melyek optimális üzemeltetését energiamenedzsment rendszer segíti. Hasznosítottuk többek között az esővíz, a fúrt kútból kinyerhető vizet, illetve a szerverek hulladékhőjét is. A dolgozói komfortot növeli a sugárzó mennyezeti fűtési-hűtési rendszer, a padlótól mennyezetig érő, hőtől és zajtól védő üvegezés belső árnyékolással, a kreatív közösségi terek, az okos funkciók/appok, vagy éppen az ország egyik legjobb wifi és mobil hálózati lefedettsége is.

Monumentális épület, mégis nagyon sokoldalú. Belső kialakítása teljes mértékben emberléptékű. A kávézók, találkozási pontok barátságos terek, ahol minden adott, hogy jól érezzék magukat a dolgozók.

Szolgáltatások:

- A+ kategória
- Két étterem (350 + 150 fő befogadóképességű) 2.600 adagos konyhával
- Két kávézó
- Konferenciaközpont 300 fő kapacitással, szekcionálható adottsággal, részlegesen 2 szint belmagassággal
- Fitnesz központ wellness részleggel (ebből 700 m2 fitneszterem)
- Panorámás futópálya a tetőteraszon
- 2.000 m2 belső kert, 150 m2 felületű belső tóval
- Autómosó a mélygarázsban
- 27 db lift 6 db liftmagban
- 5 db lépcsőház az épületben
- 2 db központi recepció; 1 db különálló konferencia recepció
- Kártyás beléptető rendszer, 24/7 biztonsági szolgálat, CCTV
- Legkorszerűbb 5G Ready mobilhálózat külső és belső területeken egyaránt

Tiba Építész Stúdió 
Szerk.: Pleskovics Viola

 

Többek között a Telekom és a T-Systems Hungary közös székháza is megtalálható az Építészfórum kortárs építészeti térképén, melyet itt lehet böngészni további munkákért és cikkekért.