Közélet, hírek

Sportakadémia épül a Hajógyári-szigetre

2019.05.28. 10:12

A Hajógyári-szigeten épül fel a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia – derül ki a Magyar Közlönyből. A döntésnek alighanem szerepe van abban, hogy nem sokkal az UNESCO szavazása előtt a kormány kivette a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül az Óbudai-szigetet.

A kormány rendeletben vette le az Óbudai- másképpen Hajógyári-szigetet a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül, nem sokkal az erről szóló UNESCO-szavazás előtt – adtuk hírül egy hete.

A legfrisebb Magyar Közlönyben megjelent 1302/2019. (V. 27.) számú, „az Óbudai (Hajógyári)-sziget árvízvédelmi rendszere megvalósításának előkészítéséhez szükséges forrás biztosításáról” szóló kormányhatározat értelmében a sziget árvízvédelmi rendszerének előkészítésére 628 millió forintot fordít a kormány. A kormányhatározatból egyúttal az is kiderül, hogy a szigeten sportakadémiát terveznek felépíteni, annak egyik pontja ugyanis felhívja Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, hogy "a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia megvalósításához szükséges intézkedésekről, valamint a  beruházás előkészítésének a Beruházás Előkészítési Alapból történő támogatásáról szóló 1883/2017. (XI. 30.) Korm. határozat szerinti Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia létrehozásának előkészítése érdekében szükséges intézkedéseket az eredeti helyszínen történő megvalósítás érdekében tegye meg.”