Épülettervek/Középület

Sportuszoda és nyitott élménymedence Baján

2018.06.13. 13:40

Az uszoda előcsarnokát tekinthetjük a Hajós Tibor tervezte épület szívének. Innen indulnak az épületet erekként behálózó közlekedők, amik a két forgalomtípusnak megfelelően elkülönülnek, mint artéria és véna az élő szervezetben. 

Telepítés

A telek övezeti előírásai: Sport- és szabadidő terület, szabadon álló beépítés, beépített alapterület max. 30%, építménymagasság max. HÉSZ 34.§ (3). Az épületet a vonatkozó szabályozási előírásoknak megfelelően szabadon állóra terveztük, min. 5,00 m elő-, és min. 5,00 m oldalkertekkel, 30,00% alatti beépítettséggel és 40% feletti zöldfelületi fedettséggel.

A telek a Május 1. sétányról közelíthető meg. Az uszodát a telek északi részére, a meglévő uszoda helyének felhasználásával, a szabályozási terv által kijelölt építési helyre, az előírt 30% beépíthetőség és a HÉSZ 34§ (3) pont szerinti homlokzatmagasság figyelembevételével helyeztük el. Az épületkomplexum főbejáratát, nézői bejáratát a Május 1. sétány, a gazdasági és sportolói bejáratát a hátsó homlokzaton terveztük. A wellness és az irodablokk az épület előcsarnoka felől közelíthető meg. 

Javasoljuk, az épület előtti, a szemben lévő élményfürdő telekig tartó terület dísztérként való kialakítását. A versenycsarnok üvegfelületeinek tájolását úgy terveztük, hogy a medenceterek a zavaró nyugati, déli tűző napfényektől védettek legyenek, így nincs szükség költségesen üzemeltethető külön árnyékoló szerkezetekre, de a keleti és északi oldalról a bevilágítás biztosított.

 

Főbb funkcionális elrendezés

Az épület fő megközelítését, a Május 1. sétány felöli dísztérről nyíló galériás, kétszintes előcsarnok szervezi. Ez az előcsarnok az épület szíve, innen nyílnak, az épületet erekként behálózó közlekedők. Az épület leginkább egy élő szervezetre hasonlít, az artériák (oxigén dús vér), a száraz cipős folyosók, a vénák (széndioxid dús vér), a nedves papucsos közlekedők, és mint az igazi szervezetben itt sem keveredik a kétféle „érrendszer”, közlekedő rendszer.

Minden forgalom áthalad a recepciós pult előtt, így teljesen ellenőrizhető a működés. Ide érkeznek hétköznapi üzemmódban a látogatók, innen közelíthetők meg a különböző öltözőcsoportok, itt található a büfé, az üzlet, a dicsőség vitrinek. Az előcsarnokból kényelmes rálátás nyílik, a gyermekek oktatását biztosító medencére, így a szülők kulturált környezetben nézhetik gyermekük fejlődését.

Mérkőzések, sportrendezvények alatt, a nézők szintén az előcsarnokon át közelíthetik meg a 600 fős fix lelátót. A lelátók az első emeletről szervezett (saját lépcső és lift blokk szolgálja ki) alsó feltöltésűek. Kiürítésük az északi oldali árnyékolt tetőteraszra történik, ahonnan egy széles lépcsősor vezet a dísztérre (ezen az útvonalon szervezhető a vendégszurkolók elválasztott közlekedése is).

 

Műszaki alapadatok

  • Bruttó beépített alapterület: 7198 m2 (25,64%)
  • Telekterület: 28.069 m2
  • Beépítettség (max. 30%): 8420,70 m2
  • Biztosított zöldterület nagysága:17.590 m2
  • Zöldterületi fedettség (min. 40%): 62,6%

 

Mozgáskorlátozottak védelme

Az épület közlekedői küszöb nélküli kialakításúak, a szintkülönbség áthidalására előírás szerinti lejtéssel rámpa készül. A mozgáskorlátozott nézők a bejárati előcsarnokhoz kapcsolódó akadálymentes lifttel közelítik meg a lelátókat, ill. a bejárati szinten külön folyosón keresztül közvetlenül jutnak el a küzdőtérre. A mozgáskorlátozottak részére minden szinten külön akadálymentes wc készül, az előcsarnokban és az emeleten 1-1 db. A koedukált öltözőben külön női, és külön férfi akadálymentes öltözőblokkot (előtér-ággyal, wc, tusoló) alakítottunk ki.


 

Uszoda épület építésének ütemezése

Az új uszodaépület építését két ütemre bontva javasoljuk. Az építés két ütemre bontásával a város nem marad uszoda nélkül, az átállás folyamatos üzemelés mellett, minimális leállással valósítható meg.

I. ütem: A meglévő (építés első ütemének idején megmaradó, zavartalanul üzemelő) uszodaépület mögötti területen, az épület hátsó homlokzatától 6,00 méterre, megépül az új uszodaépület I. üteme. Ebben az ütemben valósul meg a versenymedence, a tanmedence, a csapat- és látogatói öltözők fele. Ezen a vonalon a két épületrész egy teljes szerkezeten átmenő dilatációval kapcsolódik. Az építés első ütemének meglévő uszoda felöli lezárását, egy ideiglenes szendvicspanel fallal lehet megoldani.

II. ütem: Az új uszoda felépült, és üzembe helyezett első ütemének elkészülte után, a meglévő uszodaépület elbontható, és a helyén megépíthető az új épület második üteme. Ebben az ütemben valósul meg a bemelegítő medence, az előcsarnok, az irodablokk, valamint a szaunavilág. Ezen épületrész elkészülte után lesz teljes értékű az új uszoda.

Hajós Tibor