Épületek/Lakóépület

Sunadokei-ház, Adyliget

2009.01.19. 15:11

A sűrű beépítésű Adyligeten a telek nagyságából és a szomszédok közelségéből adódó hátrányok ellenére sikerült megteremteni a belső kert intimitását.
építész: Taraczky Dániel

Általános leírás
A ház kialakításánál elsőrendű fontosságú volt, hogy a sűrű beépítésű Adyligeten a telek nagyságából és a szomszédok közelségéből adódó hátrányok ellenére intim belső kert jöjjön létre. Ezen kritérium határozta meg a beépítés jellegét, rajzolta meg a ház alaprajzát. A ház U-alakú lett, az U szárai az utcával párhuzamosak, a telek lejtéséből adódóan a hátsó traktus a föld alá került, így az emelet L-alakú lett.

 

 

 

A ház tömegének tagolása a belső funkciók „kivetítése” a homlokzatra: a földszinti előszoba és a nappali alkotja az alsó kőtömböt, mely a bejárat felé egy kicsit „nyílik”, kijön a derékszögből. Erre a tömbre fekszik rá az emeleti gyerekszobák fakockája. Kicsit visszahúzva jelenik meg a lépcsőház utca felől ablaktalan, kétszines kőtömbje. A pince homlokzati síkja a főhomlokzattól fél méterrel kijjebb került, így a csatlakozó terepszintet rá lehetett úsztatni a pincefödémre, keskeny zöldtető alakult ki a ház előtt, ezzel még inkább megbontva az összességében háromszintes épület nagyságát. Igyekeztem úgy meghatározni ezeket a méreteket és úgy párosítani hozzá a homlokzat anyagait, hogy a közvetlenül a ház mellett álló ember számára a látvány befogadható, a felület tapintható legyen, szinte kézbe vehető tárgyként jelenjen meg.

Az U-alak belseje rejti az udvart, melyet a szomszéd felé eső nyílt oldalon a tereplejtést követő támfal zár, így kialakult egy süllyesztett hatású átrium, amelybe a növényzetnek köszönhetően nem lehet kívülről belátni.

 

 
 

 

Megújuló energiaforrások
Az épület kialakításánál igyekeztem minél nagyobb arányban megújuló energiaforrásokra összpontosítani. A tetőn lévő napelemek fűtik a medencét és segítenek a hideg-meleg víz előállításában, a négy darab 100 méteres mélységű kútban cirkuláltatott víz pedig a hőcserélőn keresztül a fűtést, illetve nyári hűtést segíti. A házon belül hagyományos fűtőtestek nincsenek, maga a szerkezet fűtött, illetve hűtött (a födém és a fal). Az esővíz egy központi tartályban gyűlik, ezzel a vízzel működik a ház valamennyi WC-je, továbbá ezt a vizet használják a kert locsolására is.

 

 

 

Alaprajzi elrendezés
A pinceszint teljes egészében kiszolgáló jellegű, itt helyezkedik el a kétállású garázs, a fűtőhelyiség, a tárolók, a medencegépészet és a tornaterem a hozzá tartozó tusolóval és WC-vel.

A földszint nyitott kialakítású, teljes egészében a nappali tartózkodást szolgálja, az étkező-konyha-nappali egy egységgé nyitható össze, az étkező 6 m széles ajtaja a kert felé teljes egészében nyitható. A földszint meghosszabbításában kapott helyet a beltéri úszómedence és a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségsor [tusoló, WC, öltöző, szauna].

Az emeleten került kialakításra a privát rész, két különálló egységből: a szülői háló és kiszolgáló helyiségei [WC, fürdő és gardrób] és a gyerekszobák a saját kiszolgáló helyiségekkel [WC és fürdő].

 

 

 

Külső anyaghasználat
A homlokzaton használt anyagok kivétel nélkül természetes eredetűek, patinásan öregedő mészkő- és faburkolatok. A mészkő két faktúrával jelenik meg, a pinceszinten és a lépcsőt határoló homlokzati falon csiszolt matt, a földszint falain vízszintes nútolású [rigato]. Az emeleti „gyerekblokk” és a szülői háló udvari homlokzata vízszintes tagolású borovi fenyő burkolatot kapott. A nyílászárók takart tokozással készülnek, a homlokzati burkolat ráfordul a tokokra, így a nyílászárók megjelenítését alapvetően az üvegfelület nagysága határozza meg, nem a határoló szerkezet.

 

 

 

Szerkezetek
Az épület hagyományos kőművesszerkezetekkel készült. A pincét határoló falak és a terepszint alatti építmény határoló falai 30 cm vastag monolit vasbeton szerkezetek, a felmenő tartófalak Porotherm 30 N+F szerkezetek, az északi fal Porotherm 44 N+F. A födémek 15-20 cm közötti monolit VB szerkezetek, a válaszfalak 10 cm vastag Porothermből készülnek. A tetőszerkezet egységesen 18 cm vastag monolit vasbeton lemez. A koszorúk, áthidalók, gerendák és pillérek monolit vasbeton szerkezetűek. A külső falakra 4 cm vastag DOW Roofmate SL-A hőszigetelés került, majd 4 cm átszellőztetett réteggel a kő-, illetve faburkolat. A nyílászárók borovi fenyőből készülnek, hőszigetelő üvegezéssel. A tetők zöldtető kiképzésűek, 30 cm földtakarással és telepített növényzettel.

 

 

 

Belsőépítészet
A belső térben a homlokzaton is használt kő és fa jelenik meg vakolt, fehérre festett falakkal kombinálva. Az asztalosmunka valamennyi helyiségben hangsúlyosan jelenik meg, a falakat padlótól mennyezetig teljes faburkolat fedi. Az ülőbútorokon kívül valamennyi bútor egyedi tervezésű és gyártású. Valamennyi helyiség parkettázott.

 

 

 

Úszómedence
A hátsó traktusba, a föld alá került a beltéri úszómedence, mely a belsőudvar felé nagy tolóajtóval nyílik. Az úszómedence födémébe olyan alakú és dőlésű ablakokat terveztem, mely minden napszakban és évszakban természetes napfényt enged be a medencét övező kőfalra.

fotó: Bujnovszky Tamás