Épületek/Örökség

Szabadkígyós: néhány részlet megújul

2014.06.25. 10:35

200 milliót szánt volna az önkormányzat a szabadkígyósi kastély néhány részletének megújítására. Nem sikerült elkölteni az összes pénzt. Kovács Olivér (muemlekem.hu) írása.

„A kápolna újul meg, az oltár és a terrazzo burkolat itt, s még további belső terekben, valamint a parkettákat hozzuk rendbe elsősorban ezekben a hetekben. Abban reménykedem, hogy július közepén püspöki engedéllyel felszentelhetik ismét ezt a helyet” - mondta el a műemlékem.hu magazinnak Balogh József, Szabadkígyós polgármestere. A határidők meglehetősen szorosak, hiszen július 18-án az Ybl-bicentenárium keretében tartanak megnyitót a kastélyban, másnap pedig a Szabadkígyósi Kastélyjátékokra kerül sor. Ennek keretében új kiállítást is nyitnak a kastély termeiben. Ekkor az előcsarnok, a könyvtár és a nagyszalon is eredeti állapotában fogadja majd a látogatókat.
A szabadkígyósi kastélyt gróf Wenckheim Krisztina és férje, Wenckheim Frigyes megbízásából épült 1875 és 1879 között. A neoreneszánsz, eklektikus épület tervezője Ybl Miklós volt.

A főúri család a második világháború végéig volt az épület tulajdonosa, az államosítás után iskola költözött a falai közé, ám mivel a tantermeket a cselédszárnyban alakították ki, a főépület reprezentatív földszinti terei nem szenvedtek maradandó károkat. Az iskola 2011-ben költözött át Gyulára, majd a kastély az állami vagyonkezelésből az önkormányzathoz került, amely vállalta, hogy - pályázati forrásból - helyreállítja és gondoskodik a hasznosításáról is.

A polgármester elmondta: a kastélyfelújítás most folyó munkálatait az önkormányzat kötvényhozadékából finanszírozzák. Összesen 200 millió forint állt rendelkezésre, amit maradéktalanul az épületre szerettek volna fordítani, ám a nehézkes engedélyezési eljárások miatt nem tudták a pénz egy részét felhasználni.

Ám a 200 millió is alig csupán a tizede annak, amibe a kastély teljes felújítása kerülne. Az önkormányzat már pályázott ugyan, ám eddig nem járt sikerrel. A tervek szerint az emeleti terekben nívós szállodai férőhelyeket alakítanának ki, az üzemeltetésbe, további fejlesztésekbe pedig vállalkozói tőkét is bevonnának, hogy a kastély valóban Békés megye örökségturisztikai gyöngyszeme legyen.

A szabadkígyósi kastélyról riport hangzik majd el a június 25-i Közkincs-keresőben. A műsor adásai meghallgathatók a műemlékem.hu portálon.

Kovács Olivér