Közélet, hírek

Szálloda lehet a Breuer-épületből, amibe belebontott az Ikea

2020.01.13. 10:05

Fordulatos történet kerülhet nyugvópontra azzal, hogy nemrég új tulajdonoshoz került Breuer Marcell ikonikus New Haven-i épülete, az Armstrong Rubber Co. egykori székháza. Az elmúlt közel két évtizedben az Ikea tulajdonában, üresen pusztuló épületből az új tulajdonos nulla energiaigényű szállodát és konferenciaközpontot fejlesztene.
 

Az épületre Breuer Marcell az 1960-as évek második felében, a New York-i Whitney Museum (ma már Met Breuer) befejezését követően kapta a felkérést. A gumigyártó cég megkeresésére Breuer Robert F. Gatjéval együttműködve látványos struktúrával válaszolt: a kétszintes lepényépület felett szinte lebegni tűnik az irodaház ötszintes tömege. A homlokzatot előregyártott, gondosan tervezett betonpanelek burkolják a breueri brutalizmus egyik csúcsművén. Az épület aztán a tulajdonost megvásárló Pirelli birtokába került, amely eladta a szomszédos területtel együtt az Ikea áruházláncnak – a gyár helyére így került Ikea-üzem. A parkoló kedvéért egyébként a Breuer-ház lepényépületébe is belebontottak. 

Az elmúlt közel húsz évben a Breuer-irodaház üresen állt, az Ikea kizárólag hirdetési felületként hasznosította a toronyhomlokzatot. A New Haven Independent beszámolója szerint azonban 2020. december 31-én egy fejlesztő, bizonyos Bruce Becker 1,2 millió dollárért (380,8 millió forint) megvásárolta a tornyot. A szálláshiánnyal küszködő város egyébként már a 2018-as rendezési tervben szállodai funkciót szánt az épületnek, az Ikeával egyetértésben. Ez válhat most valóra. Becker bejelentette, hogy butikhotelt és konferenciaközpontot szeretne létrehozni a tömbben. 

A fejlesztő egyelőre nem közölte, kit bízna meg a felújítás és az átalakítás terveivel, és a működtető kiléte sem ismert. A kitűzött zéróenergiás épületté alakítás azonban jelentős kihívásokat tartogat, különösen, ha a betonpanelekkel burkolt, ikonikus homlokzatot meg akarják tartani. Márpedig, bár az épület nem élvez különösebb védettséget, a rendezési terv előírásai ezt várják el.