Épületek/Irodaépület

Számítógép teremből eladóterem - SZÁMALK

2006.08.30. 13:33

Az itt bemutatott munka a Dobai Építésziroda hosszútávú rekonstrukciós tevékenységének első megvalósult része a Számalk Oktatási Zrt. Budapest XI. Etele utca 68. alatti épületében. 

Az épület Budapesten, Kelenföldön, a Kelenföldi Pályaudvar közelségében, az Etele út mentén helyezkedik el. Nemzetközi Számítástechnikai Oktatóközpont céljára épült 1974 és 1976 között a LAKÓTERV tervei alapján (építész Ligeti Tamás), a kivitelező a 23. sz Állami Építőipari Vállalat volt. Az épület akkor, UNESCO támogatással, jelentős költségből valósult meg. Az építés célja volt, hogy helyet biztosítson a magyar és a „fejlődő országokból" érkező hallgatók számára a magas szintű számítástechnikai ismeretek elsajátításához. Mindezek a célok akkor alapvetően az úgynevezett „nagygépes" számítástechnikai környezetben a „szocialista tervgazdálkodás" viszonyai között valósultak meg.

Az akkori oktatási programnak megfelelően egy jelentős, mintegy 20700 m2 alapterületű ház létesült. Az épület az oktatási főfunkció kielégítésére két nagy előadótermet és számos kisebb tantermet tartalmazott. Egy korszerű perifériákkal és a valamennyi technikai feltételt biztosító, segédrendszerekkel ellátott, nagygépes számítógéprendszer biztosította a szakmai oktatás feltételeit. Az oktatást segítette a teljesen felszerelt TV stúdió is, mely egyrészt zártláncú adásokat, valamint oktatófilmek készítését is lehetővé tette. Az oktatás írásos anyagainak elkészítését házinyomda, xerox gépek, valamint saját fotólabor tették lehetővé.

A „fejlődő országokból" érkező hallgatókat az épület részeként megvalósult, 180, kétágyas szobát tartalmazó, kétcsillagos kategóriájú szállodában lehetett elszállásolni, ahol az oktatás ideje alatt valóban jó színvonalú ellátást biztosítottak. Például a jelentős hallgatói-, oktatói-, valamint kiszolgáló létszám ellátására létesült a részben napi három étkezést adó, 600 adagos főzőkonyha a hozzá tartozó étteremmel és büfével, sőt a dolgozók gyermekei számára óvoda is épült.

1986-1988 között a szálloda funkciót megszüntették, a vizesblokkokat lebontották, a szállodai szobák helyén irodákat alakítottak ki. Időközben a  TV-stúdiókból és a számítógéprendszer helyiségeiből „tantermek" lettek, sokhelyütt a homlokzatra kifutó folyosószakaszokat különféle helyiségek kialakítása érdekében lezárták. Azonban ezek a változások az épület alapvető rendszereit, elrendezését változatlanul hagyták. A ház három fő részre tagozódik: a 90x84 m2 alapterületű, jelentős mértékben alápincézett „lepényépületből", az ezen álló, 7 szintes „szállóépületből", és egy, szintén a „lepényrészen" álló háromszintes „igazgatási" épületrészből. A hatalmas lepényrészt egy 500 m2-nyi alapterületű átrium tagolja.

A munka kezdeti stádiumában megismertük és megbízónk felé dokumentáltuk az épület építészeti-épületszerkezeti, tartószerkezeti, épületgépészeti és elektromos szerkezeteinek, rendszereinek jelenlegi állapotát. A következő fázisban a 30 év óta alig változott épület sorsával foglalkoztunk, a szükséges teendőket rövid-, közép- és hosszútávú feladatok szerint csoportosítottuk. 

A teendők közül az első (eléggé szerteágazó) feladat a már régóta nem használt nagygépes számítógépterem helyére kerülő 240-fős előadóterem megvalósítása volt, mely az oktatással kapcsolatos sokasodó feladatok ellátását volt hivatott biztosítani. Az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése után a kivitelezés 2005 nyarán, két hónap alatt történt meg. A kivitelezés során elbontották a gépterem válaszfalazását, padlózatát, álmennyezeteit. Új válaszfalazást, a korábbi kettőspadló helyére lejtős padlót, új tűzgátló- és optikai álmennyezetet építettek. A feladat nehézségét fokozta a területet lefedő KIPSZER térrács által megszabott szűkös belmagasság.

A belső felületeket jávor furnér burkolatú akusztikus falpanel, anyagában fekete MDF lap, gipszkarton álmennyezet (egy része akusztikus felület), és linóleum padlóburkolat adja. Igyekeztünk nem hivalkodó anyagokat választani. A fafelületek szándékosan nem egyszínűek. A klímatizálás egyedi megoldású. Az általános megvilágítást eltolt átlós hálózatba szerelt fénycsövek biztosítják. Az előadóterem egy folyosókkal körüljárható blokkban helyezkedik el. A felújítás során az itt elhelyezkedő valamennyi helyiség (számítógépes tantermek, raktárak) felújítása is megvalósult.

Előkészítettük az előcsarnok, az Etele úti bejárati portál és az átrium felújítását. Itt igyekeztünk azokat a formai, és anyaghasználati fordulatokat továbbvinni, melyeket az előadóterem kialakításánál már alkalmaztunk. Néhol a felületek jelennek meg kifordítva, máskor az anyagok kerülnek ellenpontozó módon felhasználásra.
A következő ütemekben az úgynevezett igazgatási épületrész teljes rekonstrukciójával számolhatunk. Itt a belső felújításán túl a teljes homlokzat is cserére szorul, lift épül, és teljes klímatizálást kell megvalósítani.

Dobai János