Épületek/Lakóépület

Szecessziós környezetbe illesztett 21. század

2018.03.08. 16:17

Sokáig jellegtelen "kockaház" állt Helsinkiben egy II. világháborúban megsemmisült szecessziós épület helyén, ám befektetői szándékok hatására éles vita alakult ki, hogy milyen ház vegye át helyét. Ennek végeredménye a régi épület karakterét megfogalmazó, kiszögellésekkel, megtörésekkel, játékos vonalvezetéssel "díszített" lakóház. Takács Gyula írása.

Katajanokka a finn főváros része és az útikönyvek jellemzően kiemelik, hogy ha az ide látogató szépen megőrzött, egységes hangulatú házak között szeretne sétálni, akkor feltétlenül szánjon néhány órát a belvárostól kőhajításnyira található félszigetre. Katajanokka egykor a Helsinki-félszigetből kinyúló földnyelv volt. Később egy csatorna kialakításával levágták a szárazföldről, így ma hidakon keresztül, illetve a tenger felől hajókkal közelíthető meg. Az egykori faházak helyét a 19. század közepétől kezdték átvenni a kőházak, és a századforduló környékén a sziget nyugati része a helsinki szecesszió egyik bölcsőjévé vált (a másik az Eira városrész). A városrész arculatát meghatározó szecesszió mellett modernista házak is találhatók itt, például Alvar Aalto egyik legtöbbet vitatott épülete, a Stora Enso-ház, valamint egy ortodox templom, az Uszpenszkij székesegyház. A félsziget keleti felén, az egykor honvédelmi kezelésben lévő területen az 1970-80-as években modern lakónegyedet alakítottak ki.A katajanokkai szecessziós negyedet keletről határoló egyik utca, a Linnankatu 3-as szám az utóbbi időben sok figyelmet kapott a finn sajtóban. A nagy gondossággal kezelt várostörténeti adatok alapján tudjuk, hogy eredetileg ezen a telken Selim A. Lindqvist tervei alapján 1906-1907 között egy szecessziós épület valósult meg, Helsingin Sailors Home néven. Nevéhez híven, tengerésztisztek szállásaként funkcionált. A gazdagon díszített szecessziós homlokzat mellett érdemes megfigyelni a központi torony körül futó erkélyt, amely a vitorláshajók árbóckosarára emlékeztetett, ezzel is utalva az épületet használó tengerészekre. A ház azonban csak alig négy évtizeden át szolgálhatta a helsinki tengerészegyletet, 1944 februárjában, a finn-orosz folytatólagos háború során megsemmisítő bombatalálatok érték.A második világháború utáni helyreállítás a Linnankatu 3. szám alatt 1960-ban fejeződött be. A téglaépítésű, hatemeletes ház Bertel Liljeqvist és Sam Salvese tervei szerint készült (2. kép). A tengerészszálló mellett irodai funkciók is helyet kaptak benne, kezdetben csak a földszinten. Később a tengerészek otthonai helyét szálloda vette át. A szállodai és irodai használat a ’90-es évek elejétől állandósult.

Az épület kezelője, a ’70-es években alakult Tengerészszolgálat néhány éve a jellegtelen épület lebontása meleltt döntött és helyére egy új, 6-8 szintes lakóépületet emeltet. Eredeti elképzelésük az volt, hogy a környezetbe illeszkedő, Katajanokka legszebb hagyományaihoz illő szecessziós homlokzatú házat kell megvalósítani. A döntést követően a hotelt 2014 nyarán bezárták és a rossz állapotban lévő házat lebontották.
A meglepetés akkor érte a beruházót, amikor a főváros építészeti hatósága az elképzelést annak eredeti formájában megtorpedózta. Szakmai kifogásuk lényege az volt, hogy ma nem szabad és nem is lehet szecessziós homlokzatot létrehozni, még akkor sem, ha ez a stílus a városrész egyfajta védjegye. A legnagyobb finn napilap megszólaltatta a városháza illetékeseit, akik elmondták, hogy a szecesszió, avagy másik ismert nevén art nouveau az "új művészetként" hódított, mára azonban a történelmi stílusok egyike, és 21. századi felélesztése nem lehetséges. Ez anakronisztikus törekvés lenne, emellett pedig gyakorlati akadályai is vannak, hiszen a stílust jellemző formagazdagság és aprólékos művészi igényesség ma már megvalósíthatatlan. Rengeteget változott a kivitelezés, az egykori kézműves szakmák eltűntek. De ha meg is valósulna egy ilyen „modern szecessziós” terv, a szemünk kiszúrná a mesterkéltségét és valójában sosem lenne egyenrangú része az eredeti szecessziós utcaképnek.

Helsinki város javaslata az volt, hogy a megrendelő egy olyan, eredeti stílusú ház megtervezésére adjon megbízást, amely tiszteletben tartja a környező házak alkotta utcaképet.
2011-ben a Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arkkitehdit építésziroda kapott megbízást a foghíjtelek beépítésére, az építkezés 2013-ban kezdődött el. A házban összesen 38 lakást alakítottak ki, ezek hosszú távra bérelhetőek, míg a legfelső szinteken közös használatú edzőterem, közösségi terek és szaunák kaptak helyet. A lakások két lépcsőházból közelíthetőek meg, a mélygarázsban pedig 28 autóparkoló található.

Az épület karakterességét a homlokzat síkjának enyhe megtörései, kétszintnyi kiszögellése, valamint a fal síkjából kiemelkedő ablakkeretek biztosítják. Az első látványterv alapján világoskéknek elképzelt homlokzat hosszas szakmai egyeztetések után végül sárga lett, amely a sötét ablakkeretekkel együtt a szomszédos 5. számú házzal teremt összhangot.
A szecessziós Katajanokka 2017-ben egy minden ízében mai épülettel lett gazdagabb, amely visszanyúl az eredeti ház sziluettjéhez, és sikeresen illeszkedik a történelmi utcaképbe. Homlokzatának jól eltalált arányai és a vonalvezetés játékossága pedig elismerő biccentésre késztetik a szemlélőt.

Takács Gyula
Okleveles Építészmérnök