Épületek/Lakóépület

Szigorú egyszerűség - pécsi családi ház

2015.04.30. 20:38

A három fős család számára, a Mecsek egyik hegyoldalába épült és ezzel csodálatos panorámát ígérő kis lakóház különleges funkciót nem tartalmaz, inkább egyszerűségével, átgondolt műszaki megoldásaival és a kivitelezés számos kimunkált részletével tűnik ki. Tervezők: Schunk Tímea és Getto Tamás.

A részletekig megtervezett, elegáns és letisztult épületszerkezeti megoldásaival egy pécsi családi ház tervezői, Schunk Tímea és Getto Tamás nyerték el a 2014. évi Creaton Építész pályázatának második díját.

A kicsi lakóház egy háromfős család számára épül; tervezése 2008 és 2010 között két éven át, kivitelezése pedig 2010-től négy éven át zajlott. A ház különleges funkciót nem tartalmaz, inkább az egyszerűség jegyei szembetűnőek rajta. A telken álló korábbi épület műszaki állapota, funkcionális elrendezése és épületfizikai megoldásai elavultnak bizonyultak, mindez indokolta egy teljes új építését.


[imagelist|imgid=|name=img-8900.jpg|title=-]

„Amennyire kicsi a ház, annyira sokat tud, akár épületszerkezeti, akár szellemi értelemben. Getto Tamás és Schunk Tímea műve remek példa arra, hogyan írható újra a hagyományos építészet, mai kortárs eszközökkel.” – méltatta az épületet a díjátadón Földes László, Ybl-díjas építész, UIA Council tagja.

„A telek legfőbb értéke a meglévő növényállomány. A terepen fellelhető volt a mecseki ősgyep és egy fiatal fenyőliget. Az épület megtervezésénél törekedtünk a meglévő növényzet megőrzésére. Fontos szempont volt továbbá, hogy az épület terve reagáljon korunk környezeti problémáira, éppen ezért ökológiai szemlélet és energiatudatos alakítás jellemzi a lakóházat, épületfizikai és energetikai szempontból.” – mondta el Gettó Tamás.


[imagelist|imgid=|name=img-9036.jpg|title=-]

A házat úgy tervezték, hogy a bejáratok és a teraszkapcsolatok a meglévő terepszinthez csatlakozzanak. Az archetipikus megjelenésű háztömeg és a környezet beépítésével tapasztalható túlformáltság helyett inkább egyszerűségével, letisztultságával és rendteremtő erejével szeretné magára felhívni a figyelmet. A jelek szerint sikerrel.


[imagelist|imgid=|name=img-8877.jpg|title=-]

 


A pályázaton elért eredmény oka, hogy az egyszerű formavezetésű épület modern tetőszerkezetet kapott, ahol a kiválasztott fedőanyag az építészek által kedvelt, a házhoz messzemenőkig passzoló, egyszerű vonalvezetésű, egyenes vágású és sima felületű Creaton Domino sajtolt kerámia tetőcserepe lett. Schunk Tímea és Getto Tamás az egyszerű geometriájú szerkezethez egyszerű geometriájú tetőcserepet keresett. A tető egységes, homogén látványához felhasználták a tetőfedő anyaghoz tartozó teljes kiegészítő palettát, amellyel a részletmegoldások szinte észrevétlenül oldhatóak meg. Fontosnak tartották, hogy a bádogozás színe és a cserép színe harmonizáljanak. A Creaton Domino cserepe mindhárom feltételnek megfelelt.

forrás: Creaton