Épületek/Lakóépület

Szikár alapelvek mentén – önkormányzati bérház a XIII. kerületben

2011.01.05. 14:31

A XIII. kerületben, a Zsinór utcában 2010. december 13-án adtak át egy új, önkormányzati tulajdonú bérlakásokat tartalmazó lakóépületet. A Kertész Bence, Roth János és Vizer Balázs tervei alapján elkészült ház szűkszavúságával értéket teremt, kialakítása átgondolt, világos koncepció alapján történt.

Koncepció
A tervezés során döntő szempont volt a lakások olcsó bére miatt előre meghatározott, nagyon alacsony költségkeret, amelyből gazdálkodni lehetett. Az építészek az ilyen típusú épületek építészeti kialakítására már a korábbiakban, a Frangepán u.- Jász u. sarkán álló és az Ambrus u. alatti foghíj épületek tervezése során irányelveket dolgoztak ki. Ezek azt a célt szolgálják, hogy az alacsony bekerülési költség ellenére építészeti karakter szülessen és használható, közösségformáló közösségi terek jöjjenek létre a korszerű lakhatás megkövetelte igények kielégítése mellett. A tervezők szándéka szerint ezek a lakóépületek éppen célszerűségükkel, szikárságukkal szolgálják egyedi, az átlagostól eltérő arculatuk megteremtését.

 

 

 

Ezen alapelvek a funkcionális elrendezés szempontjából a nyitott lépcsőházak, közlekedők és az épülettömegek közötti köztes terek  közösségi térként történő kialakítását, csupán egy pinceszint létesítését, valamint a további parkolók és tárolók földszinten való elhelyezését tartalmazzák. Tömegalakítás és homlokzatképzés tekintetében pedig az egyedüli homlokzati anyagnak, a vakolatnak több színben történő használatát, valamint a nyílászárók ritmizálásával képzett lyuk-architektúra alkalmazását irányozzák elő.

 

 

 

Helyszín
A foghíjtelek a XIII. kerületben, lazán beépített, vegyes funkciójú területen található. A Róbert Károly út felől elindult városrehabilitációs folyamat mostanra érte el ezeket a tömböket, így itt is rohamos funkcióváltás és fejlődés indult meg. Ennek példája a Rákos-patak mentén, a Tahi utcában kialakult városias beépítés. Mindezek ellenére a ház két közvetlen szomszédja (egyenlőre) földszintes épület.

A tömb beépítését az építészek által korábban készített Városrendezési Tanulmány zártsorú beépítéssel, a tömbbelsőbe benyúló épületszárnyakkal és max. F+4+T szintszámmal határozta meg. A telek zöldterülete a szomszédos önkormányzati tulajdonú telek közcélra átadott szakaszán a Rákos-patak menti zöldterülettel nyert összeköttetést.

 

 

 

Funkcionális elrendezés
Az építtető által meghatározott program alapján 70 lakás (16 db garzon, 42 db kétszobás, illetve 12 db nagy lakás) épült 50,2 m2 átlagos területtel (erkélyek nélkül), továbbá a földszinten egy 90 m2-es, üzletként hasznosítható terület. A két lépcsőházat összekötő földszinti előcsarnok a terv szerint felülvilágítóval rendelkezett, ezt a kivitelezés során sajnos elhagyták. A lakásonkénti parkolóhelyek és 2 m2-es tároló kamrák a pinceszinten és földszinten helyezkednek el. A két udvari szárny által határolt, földszint felett kialakított zöld udvar a régi zártudvaros lakóházak mintájára egyfajta közösségi élet színtere kíván lenni. Ezt segíti elő a hátsó kert felé kialakított lejárat is.

 

 

 

Telepítés és alaprajzi elrendezés
Az épület alaprajzi kialakításánál a tervezők tiszta, áttekinthető alaprajzi rendszerek kialakítására és a közlekedők alapterületének optimalizálására törekedtek. A lépcsőházak, közlekedők az udvar felé nyitottak. Az alagsori gépkocsitárolók lehajtója az udvarra vezető áthajtóval együttesen került elhelyezésre. Az utcai szárny szintszáma Fsz.+4 em., az udvari szárnyak Fsz.+5 em. kialakításúak, amelyek a földszinti gépkocsi tárolók felett a zöldterület felé megnyitott, a kerthez képest 1 szinttel megemelt átriumot fognak közre. Ezzel a tömegalakítással sikerült a 16 m-es megengedett maximális építménymagasságot tartani úgy, hogy a tervezési program maradéktalanul teljesüljön - magastetős kialakítás és tetőtéri lakások nélkül. Az utcai szárny visszahúzott tetőszintjén 2 db tetőteraszos lakás kapott helyet.

 

 

 

Homlokzatképzés
Az utcai és az udvari homlokzatok hőszigetelt vakolatrendszerrel készültek. Az utcai oldalon a sötétebb tónusú alapsíkba bevágott, összefogott ablakok közötti mezők és kávák a műanyag nyílászárók fehér felületével egyeznek meg. Plasztikai változatosságot a felső két szinten kialakított loggiák jelentenek. Az épület földszinti homlokzataira vandál- és falfirkabiztos keményvakolat került. Az utcai, déli oldalra redőnyös árnyékolás készült, de a kivitelezés során csak a redőnyszekrényeket építették be. A redőnyöket majd a lakók építhetik be, saját igényeik szerint. Az erkélymellvédek mázolt acél pálcarácsos szerkezetűek. Az udvari szárnyakon a változatos nyíláskiosztás, a tömör és áttört folyosó-mellvédek játéka, a ritmusváltások és a bütük plasztikus kezelése ellensúlyozzák az olcsó homlokzati megoldásokat.


70 lakásos önkormányzati bérház, Budapest, XIII.Zsínór u. 38-40.
vezető tervezők: Kertész Bence, Roth János, Vizer Balázs
generáltervező: ZACC Építésziroda Kft.
tervezés éve: 2008-2009
kivitelezés éve: 2009-2010
építtető/megbízó: XIII. kerület Önkormányzata
generálkivitelező: Hérosz Zrt.