Épülettervek/Tervpályázat

”Színház az egész világ...” – Hódi Péter terve az Ova da Bernina-szurdok turisztikai célú hasznosítására kiírt ötletpályázaton

2021.06.10. 08:09

Hódi Péter Svájcban élő magyar építész tervében egy információs pont, multifunkcionális meditációs terasz, kilátópont, valamint egy kávézóterasz kialakitására tesz javaslatot. A projektbe további állomások is beilleszthetőek, pl. egy szaunakabin. 

Pontresina község önkormányzata (Graubünden, Svájc) egy a település központi helyén fekvő szurdok építészeti eszközökkel történő élményszerűbbé tétele mellett döntött. Ehhez idén tavasszal egy ötletpályázatot hirdettek. A kiírásban megfogalmazott főbb célok egy sétaút kialakítása, leülős pados hely(ek) és kilátóhely(ek) létrehozása, a számos íves kőhíd projektbe való integrálása az élővilág háborítatlansága és a jégképződés zavartalansága mellett, kb. 165 millió ft büdzséből (±20%).       

A tervezési területről egy 3D modell állt rendelkezésre, amit itt is meg lehet tekinteni: (A feltöltő egy gondolati útmutatónak szánt fahíddal együtt tette közzé a modellt.)

Dieganzewelt_bühne jeligéjű (Színház az egész világ) pályaművem a szurdokban rejlő drámaiságot kívánja kiaknázni, fokozni, ha lehet.

Természet és ember

Árkádia és Babilon a két őskép, mely kijelöli a viszonyulási skála két végpontját. Míg Árkádiában az ember a természettel tökéletes összhangban él, Babilon minden fát kivágva, minden követ megmozgatva az égbe tör.

Jelen pályázati helyszínben is megtalálható ez a kettősség. A tervezési terület mentén kerítés választja el az érintetlen táji környezetet az építettől. Ennek balesetvédelmi szerepe is van, de a mai napig az egyedüliek akik a szurdokba merészkednek a jég- és sziklamászók. Az ő szurdokban okozott káruk gyakorlatilag elhanyagolható és lényükből árad egyfajta tisztelet a természet felé. Muszáj alázatosnak lenniük, hisz egy óriás jégcsapon függve csak az okos alkalmazkodás, a természettel való együttműködés a kifizetődő.

Ezen gondolati vonalon indultam el a tervezés elején. Kiket és milyen módon invitáljak be a szurdokba?

A természetkedvelők, túrázók magától értetődő válasz és talán elég is, de ha a jégmászók képesek harmóniában lenni a természettel, vannak-e más csoportok is, akikre ez még igaz lehet? A Tai-chi gyakorlók számára az erdei edzés intenzív élmény. Az újabban igen elterjedt jóga kurzusok is természetközeliek. Mindkettő csendes  tevékenység, nem zavarja a szurdok ökoszisztémáját.         

Meditációs terasz

A szurdok egy központi helyén, védett pozicióban egy olyan multifunkcionális platformot hoztam létre, ami lehetőséget ad kiscsoportos meditatív sportok űzésére, valamint a túrázók számára is pihenő, pados helyként szolgál. A platform/ tatami átmenetet képez az íves kőhíd és a vele szemben található fenyőerdő közt. Anyaghasználatában is ez reprezentálódik:
szervetlen kő - halott szerves fa - élő szerves faerdő.

Maga az épitmény egy három szint magas, négy modul széles merev mértani test beleállítva a szurdok oldalába.

Az alsó és a felső szintje térbeli rácsostartó. A felső rács a fesztáv közbenső pillértől mentes áthidalásáért felelős. Opcionálisan ez is lehet bejárható, de a kopogóhangok elkerülése miatt nem így terveztem.

A kőhídtól való eltartás egyrészt a terasz méretét növeli, de főleg szellősebbé teszi azt. Ezen sávban fentről a fény, a terasz szintjén a természet tud betörni nyers kőszikla képében.

A fapadló a fém taposórácsból szigetszerűen emelkedik ki, ösztökéli fellépésre a sétálót.
A kőhíd pillérközébe öltöző, raktár kerülhet, valamint egy további, barlangszerű téri minőséget ad a teraszhoz.

Kávézó, kiállítótér

Szerte Svájcban kőhidak, viaduktok pilonközeit hasznosítják, többnyire vendéglátó funkcióként. A híd védettséget ad és monumentalitásával impozáns látványt nyújt.      

Egy kétszintes pihenőterasz kávezóval, időszakos művészeti kiállitásokkal kínál pihenést és páratlan látványt a túrában megfáradtak számára a fentebbi kőhíd tövében. Innen rálátni a jeges sziklafalakra és hosszában a szurdokra. Megközelítése tereplépcsőn, vagy a híd pilonjához erősített tornyon keresztül lehetséges. A toronyban lift is működhet.

Kilátópont

Egy kilógatott konzol mered a szakadékba a hóbeöntési pont mellett, teljes rálátást biztosítva a szurdokra. (Erről a betonplaccról öntik be a szurdokba az utakról összegyűlt havat)
Esetlegesen ez drótkötélpályák magaslati pontja is lehet. Táv a Via de la Staziun-hídig 105 m.

Információs pont

A Via de la Staziun és a Via da Mulin kereszteződésénél lévő parkban egy információs pontban tájékozódhat az idelátogató a szurdok élővilágáról, geológiájáról, valamint kezdheti meg a sétát. Az útvonal akadálymentes és a lehető legkevesebb beavatkozással operál.Építészeti koncepció

A szurdok amorf öblösödések és szűkületek sorozata. Vannak kiemeltebb helyei különösen jó panorámával és vannak szinte megközelíthetetlen, árvízveszélyes, vagy az ott élő állatok miatt különösen védett részei. Egy reaktív, a szituációnak megfelelően alkalmazkodó téri struktúrát terveztem, ami alapegységének egy fa modult vettem. A modul egy andrásolt fa keret, ami sorolható, egymásra pakolható a funkció függvényében. A hangsúlyos fa "pontokat" filigrán, áttetsző fém szerkezetek kötik össze, fűzik élmény-útvonallá. A szerkezeteket, korlátokat őshonos kúszónövények vehetik birtokba.Tájba, környezetbe illeszkedés

A környezetbe illeszkedés a korábban ismertetett elvek alapján valósul meg. (köztesség az épített és a természeti közt, anyaghasználat)   
Figyeltem rá, hogy mindig egy már meglévő elem mellé helyezzem az építményeket. Teljesen szűz részeket nem kívántam beépiteni. Jelentősebb fát se kell kivágni. A tereprendezési munkák minimálisak. Ahol a talajviszonyok megengedik  fém talajcsavarok adják az alapozást.

A fa modulos architektúra rezonál a környező épületek hangulatvilágával. Közvetlen szomszédos utcákban is találhatóak fa raszteres homlokzatú épületek.           

Szándékosan állítottam szembe a tartószerkezetek merev geometriáját a természet oldott, szabálytalan formáival. Ez a kontraszt feszültséget indukál, azonban véleményem szerint a szerkezetek arányai, anyaghasználata és szellős volta miatt a drámai hatás ellenére is beleillik a tájba, valamint a hely páratlansága megkívánja, elbírja ezt a hatásvadászatot.

A téli jégmászásrol képeket itt lehet látni:       
https://www.pontresina.ch/aktivitaeten/eissport/eisklettern/

A helyezett pályaművek az alábbi linken érhetőek el:
https://www.pontresina.ch/erlebniswelten/kultur-und-kunst/wildwasserschlucht/

Hódi Péter