Programok

Tadao Ando - a fény és a víz építésze - Börcsök László és Barna Krisztina előadássorozata XI.

2008.05.14. 08:59

Időpont: 2008. május 19. 18. óra
Helyszín: HAP Galéria

Tadao Ando - a fény és a víz építésze
Az 1941-ben, Oszakában született Tadao Ando remekbe szabott kompozíciói révén világszerte ismert és elismert építész. Pici, ám rendkívül gondosan kidolgozott házak, kontemplatív spirituális helyszínek és megdöbbentő múzeumok jelzik munkásságának egy-egy állomását. Építészetének lényege az a látszólagos ellentmondás, amint a formák anyagiságukat vesztik az idő múlásával. Ez pedig azon hitéből fakad, miszerint a lét véletlensége a természet ki nem fejezhető jelenlétén keresztül mutatható meg.

Szellő, eső, fagy és hó : ezek azok a félig-meddig láthatatlan időjárási elemek, melyek iránt építészete fogékonynak látszik. Valószínűleg azért, mert a beton karakteréhez igen jól passzol a levegő és a víz bármely megjelenési formája.

1. Gyermekmúzeum (Himeyi)
Minden lépés s gyermekkor elkerülhetetlen mulandóságát idézi, amint a medence észrevétlenül tart a horizont felé, ahol felszíne összeolvad a szomszédos víztárolóéval.

2. Templom a vízen (Hokkaido)
A víz tükrének fodrozódása, a fény változékonysága és a sodródó falevelek mind segítenek felfedezni a víz máskülönben észrevétlen mozgását.

3. A kobei kápolna
A kompozíció jellegzetessége az árkád, amely átvezeti a látogatókat a közeli hotelek hétköznapi világából a "megszentelt" világ felé.

4. A Fény Temploma (Ibaraki)
A szakrális épület megfelelő oszcillációját két egymásra kölcsör hatást gyakorló elem okozza, egy statikus és egy dinamikus, melyek egymás kioltására törekszenek. Az első, egy kereszt alakú nyílás a templom falában, a második a folyamatosan változó fénysugár, amely áthatol ezen a nyíláson.

5. Irodalmi Múzeum (Himeji)
Talán ez a legelső Ando féle tervezés, amely átfogó táj karaktert használ, tájképi jellemzőket átvéve a tereprajzi kanyarulatok mindkét oldaláról.

6. Vízi Templom (Awaji sziget)
Mint a japán kultúra más területén is, a természet, ami ez esetben az ovális lótusz-tó dús növényzetében mutatkozik meg, az istenséget fejezi ki.

7. Művészeti Múzeum (St.Louis)
A két épületszárny között egy tükröződő medence fekszik, megteremtve a nyugalom és elmélkedés feltételét.

Időpont: 2008. május 19. 18. óra
Helyszín: HAP Galéria, 1024 Budapest, Margit krt. 24.
Részvételi díj: 3.700,- Ft

Jelentkezés és információ az www.epitesztovabbkepzo.hu honlapon! Telefon: 1/784-1791