Épületek/Lakóépület

Tágas otthon kis telken – Családi ház Erdélyben

2022.05.26. 07:25

Kolozsváron áll az Ektra Studio által tervezett otthon, melynek formanyelve a kortárs építészetből táplálkozik, anyaghasználata azonban a helyi hagyományokhoz igazodik.

A helyszín a városközponthoz közel fekvő Tisztviselő telep, vagyis Andrei Mureșanu-villanegyed peremén található, a napjainkban kiépülő Békás-negyedben. A telekosztás és a beépítés jellemzően sűrű és szabálytalan. A Békás-patak határolja a negyedet, a patakon túl már a feleki domboldal gyümölcsöseit találjuk.

A hosszúkás téglalap alakú telek viszonylag kis méretű, körülbelül 400 m2. Az épület elfoglalja a teljes beépíthető felületet. A beosztás hagyományosnak mondható: földszinten találhatók a nappali életterek, ezáltal az emeleti helyiségek privát pozícióba kerülnek. Az alsó szinten a terasszal összeköttetésben álló, a teleklejtés követése miatt nagy belmagasságú konyha-étkező, nagyméretű nappali, egy mosdó és egy tároló kapott helyet, az emeleten pedig a gyerekek számára kialakított hálószobák és az ezekhez tartozó fürdő és gardrób, valamint a szülői, szintén saját kiszolgálóhelyiségekkel ellátott szoba található. A szülői háló az udvar felé néz, a nagy belmagasságú, kétszintes gyerekszobák pedig az utca felőli, manzárdos épületrészben találhatók. Ez az elosztás ideális a házban élő négytagú család számára: a gyerekek és a szülők egy emeleten alszanak, mégis biztosítottak számukra a privát terek.

A földszint kialakításánál a térhatás maximalizálása volt a cél. Erre szolgálnak a fedett-nyitott átmeneti terek a kint és bent között és a folyékony, egybenyitott bejárati tér a földszinten. A nagy üvegfelületek által a benti térből messzire ki lehet látni, amitől a belső tér nagyobbnak hat. A bejárati tér ráadásul be is ugrik a lakótérbe, végképp elmosva a kint és bent határait.

A belső térrel ellentétben az épület külseje kompakt, zárt hatást kelt. Ezt erősíti a téglaburkolat és a külső redőnyök látványa is. Az utca felől az épület alacsonyabbnak tűnik, mint amilyen valójában, így jobban illeszkedik a házsorba. A falszövet monoton összképét a helyenként álló helyzetben elhelyezett, illetve plasztikusan kiugratott téglákkal oldották fel. Az utca felől nézve az épület igen tömbszerű, ám a délkeleti hosszanti homlokzat tömegét már jól oldja a közepébe mélyedő, már említett fedett-nyitott bejárati tér, illetve az üvegezett felületeken keresztül elénk táruló belső tér látványa. Szintén lágyítják az épület megjelenését az udvar felőli terasz vaskos, téglaburkolatos oszlopai, melyekre az emelet támaszkodik.

A garázs az épület északnyugati részén a telekhatárig terjed. Innen is a központi bejárati térbe lehet belépni.  A szomszédos déli telek beépítése hasonló, ezáltal onnan sem nyílik rálátás az üvegezett főbejárati térre, ami megőrzi így az átlátható földszinti tér meghittségét.

Guttmann Emese, Tulogdy László

Szerk.: Paár Eszter Szilvia