Nézőpontok/Vélemény

Találkozik-e Parsifal a modern építészettel?

2012.04.12. 09:18

Öt európai egyetem építészhallgatói vettek részt a grazi Fachhochschule Johanneum által szervezett nemzetközi workshopon a szlovéniai Ptujban, amelynek témája a borli vár életre keltése, az épület új funkciójának megtalálása volt. A programban részt vett a Pécsi Tudományegyetem is, a hallgatók nemzetközi csoportokban dolgoztak együtt a koncepciókon. Dr. Molnár Tamás oktató és Mizsei Anett, a 3. díjat elnyert csapat tagjának beszámolója.

A grazi székhelyű Fachhochschule Joanneum megpályázott a 2012-es esztendőre egy Erasmus intenzív programot, aminek keretében a fenti kérdésre kereste a választ 5 ország 56 hallgatója a szlovéniai Ptujban. A 2012. február 27. és március 9. között lezajlott workshopon a következő egyetemek építész hallgatói vettek részt:

 • FH Joanneum University of Applied Sciences, Graz, Ausztria
 • Chalmers Technical University, Göteborg, Svédország
 • HTW University of Applied Sciences, Drezda, Németország
 • Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar
 • John Moores University, Liverpool, Nagy Britannia

A program témáját képező borli vár, vagy más néven Ankenstein vára a legendák szerint kötődik Parsifal történetéhez. A vár legrégebbi része a XI-XII. századból származik, amelyet az évszázadok során először a reneszánszban, majd a barokkban többször bővítettek. Az épületet számos funkcióra használták, legutóbb szálloda működött benne, amit 1981-ben zártak be. A vár a szlovén állam tulajdonát képezi. A ’Parzival meets modern architecture’ című Erasmus intenzív program fő kérdése az volt, hogy milyen új funkció kialakításával, milyen átépítésekkel lehetne újból életet költözetni az ódon falak közé.Az esemény nyitányaként Wolfgang Schmied, az FH Joanneum építészképzésének vezetője, a program főszervezője köszöntötte a résztvevőket, majd Miha Pogacnik, Szlovénia kulturális nagykövete zenés előadással ismertette a vár különleges jelentőségét, annak kötődését Parsifal történetéhez. A lendületes, fiatalos hangvételű előadás közel hozta a hallgatókhoz a legendát, és párhuzamot vont a mai fiatal pályakezdők és Parsifal élete közt.

A lezajlott workshop keretében a hallgatók megismerkedtek a várral, annak közvetlen és tágabb környezetével, majd egy grazi kirándulás keretében több olyan megvalósult építészeti projektet is megtekintettek, amely a régi és új kapcsolatát feszegeti. A szakmai munka kezdeteként, egy szimpózium keretében a műemlékek rehabilitációjáról hallgathattak előadásokat a résztvevők az 5 országból érkezett előadóktól. Dr. Kurt Brey és Christian Becker inspiráló példákat gyűjtött Európa számos pontjáról. Bemutatkozott Pécs is: dr. Molnár Tamás előadásának íve a római kortól napjaink kortárs építészetéig fogta át a város történetét. Alfred Bramberger (Bramberger Architects) és Marusa Zorec élményszerűen vázolta néhány saját munkájának történetét a tervezés kezdeti fázisától egészen a megvalósult épületig.

 

A workshop nemzetközi csoportokban zajlott, a hallgatók így különféle munkamódszerekkel, eltérő szemlélettel ismerkedhetek meg. A résztvevő oktatók folyamatos konzultációval segítették a hallgatók munkáját, a koncepciók felállítását. A program zárónapján került sor az elkészített hallgatói ötlettervek prezentációjára, melyet az oktatók zsűriztek. Összesen 14 csoportban dolgoztak a hallgatók, amelyek között 1-3. díjat és 3 dicséretet osztottak ki. A következő eredmény született a zsúri döntése alapján:

 • 1. díjat nyert a 12. csapat: "Rekreációs központ"
  Sara Bärling (Chalmers University)
  Bradley Burrow (John Moores University)
  Marcel Timmroth (HTW Dresden)
  Daniel Wundersamer (FH Joanneum)
 • 2. díjat nyert a 4. csapat: "Zeneház"
  Anne Klepal (Chalmers University)
  Tóth Bernadett (PTE-PMMIK)
  Antony O’Meara (John Moores University)
  Petra Kogler (FH Joanneum)
 • 3. díjat nyert az 5. csapat: "Borl - újjáépítési projekt"
  Mizsei Anett (PTE-PMMIK)
  Kimberly Mountford (John Moores University)
  Thomas Steinwidder (FH Joanneum)
  Daniel Kotrasch (FH Joanneum)
 • Dicséretben részesült a 2. csapat: "Európai kulturális híd"
  Yan Roche (Chalmers University)
  Somi Blanka (PTE-PMMIK)
  Liam Sidwell (John Moores University)
  Mario Pürstl (FH Joanneum)
 • Dicséretben részesült a 3. csapat: "Táncház"
  Stéphanie Menard (Chalmers University)
  Sasfalvi Niké (PTE-PMMIK)
  Ciaran Quigley (Chalmers University)
  Ulrike Gundel (FH Joanneum)
 • Dicséretben részesült a 10. csapat: "Lehetőségek háza"
  Jonathan Brügger (Chalmers University)
  Robbie Gibson (John Moores University)
  Steve Mucha (HTW Dresden)
  Ines Steiner (FH Joanneum)

 

Az Erasmus program folytatásaként a hallgatók egyénileg kidolgozzák terveiket, amelyekből 2012. június 22-én kiállítás nyílik Mariborban, Európa Kulturális Fővárosában. Az eseményhez kapcsolódóan összefoglaló kiadvány is készül, mely bemutatja a programot és a beküldött pályamunkákat.

dr. Molnár Tamás, Mizsei Anett