Egyéb cikkek

Tartalék ATS központ (ANS-III épület) - Légiforgalmi irányító központ tervpályázat

2008.01.10. 11:37

II. díjas (17 sorszámú) pályamű
ABK Építésziroda Kft.

Tervezők: Anschau Péter (okl.építészmérnök), Krikovszky Balázs (okl.építészmérnök), Lengyel Tamás (okl.építőmérnök), Vörös Tamás (gépészmérnök), Tóth Zoltán (okl.villamosmérnök)

II. díjas (17 sorszámú) pályamű
ABK Építésziroda Kft.

Tervezők: Anschau Péter (okl.építészmérnök), Krikovszky Balázs (okl.építészmérnök), Lengyel Tamás (okl.építőmérnök), Vörös Tamás (gépészmérnök), Tóth Zoltán (okl.villamosmérnök)

 


Részletes bírálat:

Ez egy szimpatikus terv abból a szempontból, hogy felismeri az ANS II-ben a lényeget a hosszú közlekedő és kiszolgáló sáv és általa kiszolgált, összekötött irodaszárnyak hierarchikus viszonyát és a kiszolgáló szárnyat továbbfuttatva újfajta kiszolgált tereket kapcsol rá értelmes, szintenkénti elrendezésben. A zömök, zárt, lebegő tömeg képviseli a másságot a kiszolgálósáv és aposztamens azonossága mellett. Ebből persze adódik, hogy a ház belsejébe, védett helyre kívánkozó szimulátor helyiségek közvetlenül az utcai homlokzatra kerültek, ám zárt terekbe.

Ugyancsak szerves megoldást adó a 114 autót befogadó garázs elhelyezése, amely az emelkedő tereppel együtt emelkedik ki a pincéből. Ebből következik, hogy az autósokat -helyesen- a beléptető rendszer elé engedi be a házba. A beépítés kissé terjengős.

Nagyon kifejező a terv hármas tagolása, funkcionális kapcsolatai jók.

  • A konferenciaterem zárt, félig pincei elhelyezésével az előcsarnok szintjén önálló tércsoportként kezelve.
  • Az oktatói helyiségek a könyvtárral (mely különleges megvilágítást kap). Minden tanterem kedvező helyen van és előcsarnok fölött zöldterület is őket szolgálja, mely értékes eleme a tervnek.
  • A zárt szimulátorok

E rendszerben az irodák adják a kiszolgáló sáv tartalmát északra néző nagy ablakaikkal. A két sáv közötti résen bevezetett fény szép eleme a tervnek. Az igazgatói irodák a zárt terek zónájába kerültek fokozva a honmlokzat érdekességet, eseti egyéniséggel.

A homlokzatok és tömegek kiérleletlenek, de sokat ígérőek.

A modell sematizmusa bántó, segít a terv megértésében és félreértésében is. A dokumentáció rajzi színvonala elfogadható.

A bíráló bizottság a pályaművet 5.000.000 Ft-os második díjban részesítette.