Épületek/Lakóépület

Tartalomhoz a forma - kolozsvári fekete ház

2011.10.13. 11:48

A kolozsvári statikus cég eredetileg csupán kisebb, gyors munkával elvégezhető átalakítást kért irodája felújításakor a Tektum építészeitől, Tóthfalusi Gábortól és Tulogdy Lászlótól. Ám menet közben kiderült, nagyobb léptékű módosításokra van szükség – ez tette lehetővé, hogy a szimpla bővítés helyett a cég profiljára és ars poeticájára utaló arculatváltás jöjjön létre.

FEKETE HÁZ SAROKTELKEN

Bevezető

2009 tavaszán egy helybéli statikus cég keresett fel bennünket azzal a szándékkal, hogy irodájukat bővíteni szeretnék. Úgy gondolták, hogy kisebb, gyors munkálatokkal, a homlokzatok újrafestésével, felfrissítésével megoldják a dolgot. Elkészítettük a látványterveket. Első látásra beleegyeztek...

 

 

 

Az út

A cég létszámbeli fejlődése miatt szükség volt újabb terekre. A régi funkcionális elrendezésből  hiányoztak a tárgyalók, a titkárságnak sem volt jól meghatározott helye, a mosdók és mellékhelyiségek száma szintén nem volt megfelelő, ugyanakkor több irodahelyiségre volt szükség az emeleten. Elkezdtük a munkát. A megrendelők időközben belátták, hogy le kell mondaniuk a gyors fejlesztésről, mivel a ház eredeti „állapota” sem megfelelő. Így arra kértek, hogy az egész házat alakítsuk át kívül-belül, de, amennyire lehetséges, a régi cserepet „ne bántsuk”. Átdolgoztuk az egész épületet, aláalapoztuk, a pincét lemélyítettük, a lépcsőt szétszedtük. A végén nem maradt meg más, csak a négy fal és a tető (azt is megerősítettük).

 

 

 

A tervezési koncepció

Kolozsvár régi családi övezetében, saroktelken fekvő területről van szó. Szemben egy kis park található. Elgondolásunk az volt, hogy markáns sarokelemmel tegyük jellegzetessé az épületet. A régi, meglévő házhoz alig nyúltunk, gondoltuk, megtartjuk, a „hely szellemét figyelembe véve”.  A bővítés egy kupolával zárt tömeg, amelynek a két átlós sarka ki van metszve egy-egy sarokablakkal. A többi csak ,,háttérzene”, részletek, amelyek követik az elgondolást. Ilyen a szarufák végződése, a téglaboltozat lezárása, a kupola fémfedése, amely ráfordul a homlokzatra.

 

 

 

A meglévő háznál, a megrendelők igénye szerint, megszüntettük az emeleti teraszt. A homlokzat – nem túl szerencsés – fél hexagon alaprajzi elrendeződését két felnagyított, bumszli oszloppal zártuk, ezáltal minimalizálva az eredeti ház esetlenségét. Az északi homlokzatnál megnagyobbítottuk az ablaknyílásokat.

Anyaghasználat

A zárt tömeghez sötét téglaburkolatot terveztünk, sötét cinklemezzel. A meglévő házat sötétszürkére festettük, és a lábazatra, párkányra, illetve a külső járólapra szintén sötétszürke andezit követ ajánlottunk. Ezt világos, mézszínű fa lambériával, fa ablakokkal párosítottuk.

 

 

 

Szerkezet

Az új épület egy monolit betonszerkezet, amelyre hőszigetelés, légrés, valamint falazott téglaburkolat került, illetve cinklemez a tetőre.

Kert és kerítés

A kerítés látszózsalus betonszerkezet, amely téglapárkányt kapott. A zsalufát vízszintesen vagy függőlegesen rendszereztük, ezáltal tagoltuk a kerítést. A fémszerkezet laposvasakból áll. A bejárati ajtó kilincsét  szobrászművész barátunk készítette terveink szerint.

 

 

 

Belsők

A belsők tervezésénél és áttervezésénél fontos szempont volt a cég milyenségének meghatározása. A megrendelők általában dinamikus cégfilozofiát alkalmaznak. Főként előregyártott betonszerkezeteket terveznek külföldi és belföldi épületekhez. Ebből kiindulva a belső tereknél helyenként meghagytuk a betonszerkezetet (falak, lépcső). A megrendelő kérte, hogy az irodájába betonból készült asztalt tervezzünk, ezért – in memoriam Carlo Scarpa – néhány ilyen jellegű bútort (titkársági asztal, vezetői asztal) készítettünk. A fal színénél a cég logójában megjelenő kék színt párosítottuk zölddel és több árnyalatú szürkével. Lehetőségünk volt megtervezni az összes bútort és részt venni legyártásukban.  Érdekes, sőt izgalmas tervezési feladat volt a nagy tárgyaló asztala, igazi kihívás volt a bútoros kivitelezőnek a lépcsősíkok összeegyeztetése. Az emeleten és a munkatereknél kombináltuk a színeket, hogy a statikus kollégák mindig éberen és felelősségteljesen tervezzenek, figyelmük soha ne lankadjon...

Itt is, mint sok más épületünknél, nagy elégtétel a megrendelő kitartása, türelme és nem utolsó sorban belénk vetett bizalma.

Tóthfalusi Gábor


Fekete ház saroktelken
tervezők: TÓTHFALUSI Gábor, TULOGDY László
építész munkatárs: CECĂLĂŞAN Ioana
szakági tervezők: Plan31- statika, MARIAN Aurelian, BIRIS Paul- gépészet
generáltervező: TEKTUM ARHITECTURA&ARTA- KOLOZSVÁR
tervezés éve: 2009
kivitelezés éve: 2009-2011
bruttó szintterület: 334,15 nm, bővítés= 70,88nm