Technológia

Tartós acél tető a társasházakon

2018.07.27. 08:39

A családi házas építkezések mellett újra a kínálati palettára kerültek a társasházi lakások is. Az ár fontossága mellett a vevők egyre inkább szem előtt tartják, hogy mennyire minőségi, tartós termékekkel épül fel új otthonuk vagy a befektetésnek szánt ingatlan. Ezért is kerül egyre több tetőre időjárásálló, acél alapanyagú cserepeslemez. 

„A vásárlók még mindig elsőszámú szempontként figyelik a lakások belső elosztását, helykihasználását, azonban egyre jellemzőbb, hogy figyelmet fordítanak a beépített anyagok minőségére is.” – mesélte Galántai Gábor, a Silvo-Trade Kft. ügyvezető igazgatója a vevők viselkedésének alakulásáról. A saját beruházásban lakásokat építő, lassan két évtizede működő cég eddig nagyobb épületek kivitelezésére szakosodott, de körülbelül egy éve elkezdtek kisebb társasházak építésével isfoglalkozni, leginkább Vácon és környékén. A tavalyi évben elkészült négylakásos váci társasház építésze sötétszürke színű acél cserepeslemez fedést tervezett a fehér falakhoz, így a kivitelező már kész tervekkel kereshette fel a gyártócégeket. A cég vezetője elárulta azt is, hogy az építész ajánlására keresték meg a Swedsteel-Metecno Kft.-t és ez volt az első alkalom, hogy ezzel a tetőfedő anyaggal dolgoztak.


„Az építész olyan kis hajlásszögű cserepeslemezes acél tetőt tervezett, hogy annak kivitelezésére csak a Swedsteel dupla vizorros cserepes tetőfedése volt alkalmas. Minden szempontból elégedettek voltunk a választásunkkal: segítőkész és együttműködő műszaki tanácsadó kollégákra, időtálló és gyorsan kivitelezhető, minőségi termékre, illetve egy kész rendszerre találtunk rá. A tető egy munkanap alatt elkészült a termék könnyű beépíthetőségének köszönhetően.” – mondta Galántai Gábor. „Nem bántuk meg, hogy nem az árban legkedvezőbb terméket választottuk, gazdaságos döntést hoztunk, mert így minőséget kaptunk mi is és a vevőink is.”

 

Alacsony hajlásszögre acél tetőfedés

A társasház megjelenésének egyik különlegessége a tető, amely nem hagyományos cserép, hanem acél cserepeslemez fedést kapott. A magastetőknél általános a 30-35 fokos tetőhajlás, ezen épületet viszont 12 fokos hajlásszöggel tervezték. Ez a szög általában már csaknem megvalósíthatatlannak számít a nagytáblás cserepeslemezekkel. A Swedsteel STL24 terméke a dupla vízküszöbös, szorosan záró illesztésnek, illetve a toldásoknál alkalmazott, rendszerben kínált tömítőszalagnak köszönhetően ebben a hajlásszögtartományban is megfelelően vízzáró. Beépítése nem bonyolult, de szakértelmet kíván, amely mind a minőséget, mind a látványt tekintve megtérül.

A tetőfedésre kiválasztott anyagnak meg kell felelnie a legszigorúbb követelményeknek is, mivel a tetők az épület egyik első védelmi vonalának tekinthetők, hiszen el kell viselniük a természeti- és egyéb külső hatásokat. Elvárás, hogy évek múltán is esztétikus látványt nyújtson és az sem árt, ha költségmegtakarítást eredményező előnyökkel rendelkezik. A különleges, színes bevonattal ellátott svédacél alapanyag nem rozsdásodik, időtálló, kiváló illesztésű, könnyen alakítható, és maximálisan ellenáll az extrém időjárásnak is.

Swedsteel