Közélet, hírek

Teljes felszámolás vár a balatonfüredi görög falura, közpark és lakóépületek lehetnek a helyén

2021.09.23. 17:24

A szabályozási tervezet módosításával a terület két besorolást kap, közel 50-50 százalékos arányban közpark, illetve kisvárosias lakóterület minősítést. A közpark körülölelné a beépíthető területet, ahol egymástól elszórtan lakóépületeket alakítanának ki, ezekben összesen körülbelül 90 lakás kapna helyet.

A helyi szabályozási terv módosításával közparkot hoznának létre a görög falu helyén Balatonfüreden - olvasható a város önkormányzatának honlapján. A négyhektáros területen az új szabályozás szerint a jelenlegi 30-ról 10 százalékra csökkenne a beépíthetőség, a terület fele pedig közpark besorolást kapna. A helyszínről azt írják, hogy "építészetileg vállalhatatlan, a funkciója tulajdonképpen megszűnt, egy szezonális bulihelyként működik", és hogy a városvezetés elkötelezett a jelenlegi épületegyüttes teljes felszámolása mellett.

A cél érdekében a képviselőtestület kezdeményezi a helyi építési szabályzat módosítását. A tervezet jelenleg a partnerségi egyeztetés stádiumában van, ha ez lezárul, a testület dönt a terület átminősítéséről. A koncepció szerint egy nagyléptékű közhasználatú park jöhet létre az ingatlanon. A szabályozási tervezet alapján a terület két besorolást kap, közel 50-50 százalékos arányban közpark, illetve kisvárosias lakóterület minősítést, ennek megfelelően jelenlegi 30 százalékos beépíthetőség 10 százalékra csökkenne. 

Az új szabályozás értelmében a teljes terület felén közparkot kell létesíteni, de a fennmaradó rész felén is zöldfelületet kell biztosítani a kisvárosias besorolásnak megfelelően. A közpark körülölelné a beépíthető területet, ahol egymástól elszórtan lakóépületeket alakítanának ki, ezekben összesen körülbelül 90 lakás kapna helyet. Mint megjegyzik, a kisajátítás jelentős összeget emészt fel, ezért indokolt új övezeti besorolással beépítési lehetőséget biztosítani a terület kisebb részén.

Az épületek felszámolása abban az esetben lehetséges, ha megszüntetik a 80-nál több tulajdonossal bíró társasházat, amihez azonban minden érintett beleegyezése szükséges. Az önkormányzat a maga 41 százalékos részével a legnagyobb tulajdonos a társasházként működő közösségben. A szórakozó központot szezonálisan működtető cégek a város közlése szerint partnerek a megszüntetésben, a 17 százaléknyi, 30-35 kisebb üzlettel rendelkező kistulajdonossal megállapodást kell kötni. 

Korábbi cikkünkben részletesen is bemutattuk a görög falu történetét, ami a ´90-es évekre nyúlik vissza, és amit sokan Balatonfüred szégyenfoltjának tartanak. A terület az év jelentős részében kihalt, amikor pedig működik, a programok és a bulihoteles szobáztatás miatt konfliktusforrást jelent a városban.