Épülettervek/Középület

Tér-tetris a Belvárosban

2017.05.24. 12:58

Mi minden fér el egy apró belvárosi telken? Ha Skardelli György tervezi, akkor - alulról felfelé haladva - wellness-részleg, négypályás úszómedence és egy kisebb a tanulóknak, átalakítható rendezvénytér, összenyitható tornatermek, öltözőblokkok, kosárlabdaterem erőfejlesztő galériával, tetőteraszos konditerem és a szinteket átfogó fényudvar mászófallal. Fölösleges négyzetméterek száma: 0.

A belvárosi városszövetben egy, több mint száz év során megfáradt, életveszélyessé vált lakóház helyén egy valódi közösségi épület születik. Az épületben helyet kapó funkciók a környék lakóit – a legfiatalabbaktól az egészen idősekig -, a környék iskolásait és az ott dolgozókat szolgálják. A közösségi rendezvények színterei mellett helyet kapnak a vizes és a száraz sportokat kiszolgáló helyiségek.
Lehet tartani kulturális eseményeket, amelyek tartalmuktól függően kihúzódhatnak az épület előtti utcaszakaszra is, becsalogatva az utcán sétálókat, kisugározva a külsőbe a belső terekben pezsgő életet. Kisebb koncertek, kiállítások, irodalmi események mellett szűkebb közösségek igényét is kielégíthetik az épület földszintjén található helyiségek - szalagavató bál, nyugdíjas találkozó és akár esküvő is tartható az összenyitható terekben.
A vizes sportokat kedvelők számára két medence található az épületben. A négypályás úszómedence a biztos úszóknak készül, a galériásan kialakított medencetérben a fenti részen egy 80 cm mély medence segíti az úszni nem tudók oktatását. Az úszás mellett egy wellness rész várja a relaxálni vágyókat, szaunával, sókamrával, jakuzzival és termálmedencével. Kisebb-nagyobb terek biztosítanak a lehetőséget a teremsportok művelésére. A teljes szintet elfoglaló kosárlabdaterem mellett két összenyitható kisebb teremben lehet jógázni, aerobik és táncórákat tartani. A kosárlabdaterem és erőfejlesztő galériája tág lehetőséget kínál a sportolni vágyóknak, mindemellett kiválóan alkalmas testnevelés órák tartására is. Az épület legfelső szintjén a edzőtermek látogatóit várják a különböző izomzatokat megmozgató speciális gépek, berendezések. A terem egy nyitott belső udvarra néz, ahonnan egy lépcsővel a tetőteraszra is fel lehet jutni, gyönyörködni a panorámában, élvezni a belvárosi tetők barátságos hangulatát egy frissítő elfogyasztása mellett.
Az épületet egy valódi friss, „zöld” sziget a Belváros sűrű szövetében. A már több mint száz éves lakóházak, a néhány évtizede épület irodaházak mellett egy valódi közösség építő, új létesítmény valósul meg. Külső megjelenésével is ezt a különleges funkciót sugározza - kettős homlokzatával lehetőséget teremt a természetes fény minél erőteljesebb bevitelére az amúgy szűk utcában. A grafikázott üveg homlokzat még a pinceszintre is lejuttatja a napsugarakat, és a mögötte húzódó ornamentális, hullámzó szerkezeti fallal karakteres megjelenést kölcsönöznek az egyedi rendeltetésű épületnek. A két homlokzati réteg közötti mászófal erősíti az épület sajátos megjelenését, és a falra kapaszkodó sportolók látványával együtt jó hírvivője a most születő új létesítménynek, amely igazi látványossága lehet a megújuló Vadász utcának.

Skardelli GyörgyDr. Finta József opponensi véleménye

Nem tudhatjuk, hogy néhány évtized múlva milyen típusú élete lesz Budapest belterületeinek, jelesül a Belvárosnak, s hogy a még eklektikus–szecessziós, sűrű beépítésű, középudvaros struktúra milyen életmegtartó erővel fog rendelkezni. De jómagam biztosan hiszem, hogy nagyon lényeges funkcionális, formai, térképző változások, változtatások híján ez a mai városi élet aligha maradhat meg. Ez a terv, melyről itt, ma szó van, e változtatások egyik első elemeként értékelhető. Ezért olyan fontos cselekedet, hogy egy ilyen sűrűségű városrészbe igen induktív kulturális, sport, közösségi funkciót helyeznek el. Etalon-értékű lehet ez a mozdulat, nem csupán a Belváros egyéb területei, de egész Budapestre nézve is, ahol ennyire sűrű a beépítés, ennyire „tömören” él a lakosság, s ennyire vágynak kultúrára, sportra, szellemi és fizikai mozgásra, magyarán életre.

Persze, a mozdulat akkor értékteremtő, akkor érvényes igazságú, ha úgy sikerül, mint itt, a Vadász utcában, és ha az annyira élőre fogalmazott programot olyan építész kezébe sikerült adni, mint Skardelli György. A valójában kis háznak egyetlen felesleges m2-e sincs, de ez a funkcionális kérdőjeleket is folyamatosan felvető program igazi házzá képes alakulni. A „teremtéshez” messze nem csak mérnöki tudás kell (az is, persze) – de igazi tehetség – és hitem szerint nagy játékos kedv is. Az alaprajzok, a terek és a formák ilyenfajta kirakós játéka, ez a különleges optimalizációs folyamat akkor sikeres, ha a számára meghatározott komplex térben képes maradéktalanul egyesülni. Skardelli György igazsága épp abban van, hogy ebből a „funkcionális masszából” „alkotássá” egyesülő építményt teremt.

Az utcára néző fényudvar kitűnő ötlet, összetartja az egész építményt, a fényt onnan lopja be a terekbe, ahonnan egyébként is szervesen jönne, de különleges, egészen mai karaktert ad a háznak, önmaga jelévé képes válni. Ezért is tud az építmény úgy ikonná formálódni beszorított helyzetében, hogy szerves részét képezi a jobbára eklektikus környezetnek is. S persze, az épület lényege is az, hogy tereit kifelé is megmutatja, önmagát kínálja fel a hozzá érkezőknek, s ezáltal tágítani is képes a bejárat előtt a szűk, szinte sikátor utcát. Az egymásra rétegződő funkcionális terek – a legalsó pinceszint wellness-szintje, a medencetér, a bejárati előcsarnok és multifunkcionális tér, az öltözők terei, majd a tornaterem (kosárlabdára is alkalmas), s legfelül a kis nyitott zöld udvar, a fitness-funkciókkal – így együtt kitűnő sorolást nyújtanak, összefűzve a két felvonó és a lépcső, s persze, vizuális értelemben is a mászófalakat is elrejtő (megmutató) ceramic-friedes játékú üveghomlokzat által.

Gratulálok az Önkormányzatnak ezért a teremtő gondolatáért, s azért, hogy elszántan meg akarja valósítani ezt a művet. És gratulálok Skardelli György építésznek, hogy ilyen szinten tudja belehelyezni életművébe ezt a méretében kicsi – ám de bravúrosan megoldott munkát. Ez a cselekedet (a tervező és megrendelő közös „játéka”) talán máshol, a város más területein is megmozgatja az agyakat! S azoknak, akik most izgatottak lettek a ház üveghomlokzatától, transzparenciájától, óriás tükrétől, azt javaslom, hogy várják ki az építés végét. Meg fognak nyugodni!

Finta József