Épületek/Lakóépület

Természet és harmónia

2016.02.16. 15:00

Dékány Annamária szabad kezet kapott ennek a budapesti lakásnak tervezésekor, sőt a munkát még könnyedebbé tette, hogy megrendelői számára már korábban is dolgozott. A bizalomból eredő összhang nagyban elősegítette, hogy egy olyan kiváló minőségű otthon jöjjön létre, amelyet a tulajdonosok is szeretnek és amelyre a tervező is büszke.

Dékány Annamária jó néhány évvel ezelőtt egy családi ház teljes átalakítása kapcsán került kapcsolatba egy Budapesttől távol élő üzletemberrel. A közös munka mindkét fél teljes megelégedésére zajlott – olyannyira, hogy amikor a család néhány évvel később egy fővárosi “főhadiszállás” kialakítása mellett döntött, azonnal kapcsolatba léptek a belsőépítésszel és ezt a munkát is rábízták. 

Az építész számára a helyzet egyszerre volt könnyű és nehéz – a megrendelővel már kialakult egy jó, bizalmi kapcsolat, mely a megrendelő és tervező közötti jó együttműködés alapfeltétele. Ugyanakkor maga a feladat nehéznek ígérkezett, hiszen egy legfelső emeleti, részben nem túl szerencsés adottságokkal rendelkező, 150 m2-es penthouse-ban kellett kialakítania egy olyan életteret, mely ugyan nem állandó otthonként fog szolgálni, mégis meg kell felelnie egy otthon minden elvárásának – a kétgenerációs család igényeinek megfelelően ráadásul négy hálószobával. Kisebb nehézséget jelentett a lakás penthouse jellege, melynek bejárata a lakótér alatt egy szinttel található. Szükség volt tehát egyrészt a bejárat és az élettér esztétikus és praktikus összekapcsolására, egy tágas nappalira, ahol a család együtt lehet, valamint négy külön bejáratú, intimitást biztosító helyiségre.Dékány munkáiban az egyszerűség és az időtállóság a kulcsszavak. “A munkám során a tartósság a legfontosabb szempont. Olyan tereket szeretek tervezni, melyek mind stílus, mind anyaghasználat, mind formák tekintetében évekig érvényesek maradnak, nem avulnak és ami még fontosabb: nem használódnak el. Természetesen hatnak rám a lakberendezési, belsőépítészeti trendek, de ezeket csak jelzésértékűen, finoman használom. A színekkel is óvatos vagyok, és nagy hangsúlyt helyezek a természetességre.”

Ennél a budapesti lakásnál a természetesség még magától értetődőbb volt, hiszen a hatalmas terasz és a budai hegyek látványa meghatározza a karakterét. A belsőépítész által előszeretettel használt, nagy fa felületek így még harmonikusabbá teszik az összhatást. A lakás eredetileg sok kisebb helyiségből állt, melyek többségét egybenyitották. A tér folyamatosságát a Valentino Diamond padlóburkolat összhangja biztosítja, melynek köszönhetően az egész tér egységes alapot kapott. A bejárati ajtóból a lakásba vezető lépcsősort az IVANKA szakembereivel készítette el a tervező, majd látványos, New Yorkot ábrázoló tapétával, illetve LED-megvilágítással és bemélyedésekkel kombinált betonfallal tette a helyiséget izgalmasabbá. A lakás egészét érintő átalakítás eredményeként a konyha és előszoba fala megnyílt, összeolvadtak az étkező-nappalival, melynek természetes folytatása a hatalmas terasz. A központi tér hangulatát a beton és a szürke, valamint a fehérített tölgy felületek határozzák meg, az egységességről pedig az egyedi gyártású fafelületek és bútorok gondoskodnak.A beton szürke színe és a fehérített tölgy világosbarna árnyalata adja meg a lakás alapját, melyhez csak néhány, igazán karakteres designbútor hozzáadásával jött létre a családi otthon. Az egyedi tervezésű étkezőasztal körül Charles és Ray Eames Plastic székei, fölötte Tom Dixon Etch lámpái kaptak helyet. A nappaliban a bioetanol kandalló mellett a B&B Italia Bend kanapéja és egy Foscarini Diesel állólámpa dominál. Dekorációs elemekre nem volt szükség, hiszen az maga a látvány, a kilátás, a lenyűgöző természet – a 180 m2-es terasz ugyanis minden oldalról körbeöleli a lakást, és valamennyi helyiségből megközelíthető. A szülői hálóban a fehér-szürke jelleg olajjal kezelt fali faelemekkel egészül ki, ajtaja (akárcsak a többi szobában) plafonig felfut, így igazodva a belsőépítészet arányrendszeréhez. A már főiskolára járó gyerekek esetében a színek, anyagok, tapéták, felületek azt is egyértelművé teszik, hogy melyik szobát lakja a család fiú-, és melyiket a család leánygyermeke.Az összkép harmonikus, egyszerű és egységes – köszönhetően a minden részletre kiterjedő, alapos, precíz belsőépítészeti tervezésnek, a rendkívül következetes anyaghasználatnak, és természetesen a rengeteg tárolónak, amelyek kialakítása szintén a belsőépítész érdeme. “Az ilyen minimál tereknél létfontosságú, hogy a kisebb tárgyakat el tudjuk tenni szem elől, hiszen csak így biztosított a harmónia. Szerencsére a megrendelőim a korábbi közös munka kapcsán már találkoztak ezzel a meglátásommal, így – akárcsak a designbútorok vagy a burkolatok kiválasztásában – ebben is közös nevezőn voltunk.”


Ritka az ilyen egységes és kompakt otthon, az olyan tér, ahol minden sarok átgondoltságról tanúskodik. Létrejötte – ahogyan a belsőépítész hangsúlyozza – csak részben a szakember érdeme: legalább ilyen nagy szerepet játszott benne a tervezőnek szabad kezet adó, benne maximálisan megbízó, őt partnerként kezelő megrendelő.