Épületek/Középület

Természetbe bújó típusház

2016.03.09. 15:15

Előregyártott elemekből készülő, minden természetes környezethez idomuló, a skandináv egyszerűséget és praktikumot elegánsan magába ötvöző többfunkciós nyaralóházat alkotott Patrick Frey és Björn Götte. A bárhol bevethető házak ergonómiai kialakítása természetes módon emeli a bentlakók komfortérzetét. Bán Dávid írása.

Patrick Frey ipari formatervező és Björn Götte építész egy olyan, előre gyártott elemekből felépített nyaralóházat tervezett, amely egyszerű, mégis míves, számos funkcióra alkalmas, jóformán bármilyen tájképbe megfelelően beilleszthető, legyen az hegyvidék, vízpart vagy legelő. A Sommerhaus PIU elnevezésű nyaralómodul a skandináv formavilág alapvető stílusjegyeit vonultatja fel, tervezése kortárs, mégis időtlen.
Az egyszerű vonalvezetésű, minden különösebb többletelemtől, külsőségtől mentes, több méretben is elkészíthető házikó, amely nevében az olasz „piu”, azaz „több” szóra utalva számos funkciót kaphat. Az alapesetben két lakóhelyiségből – szobából – álló 65 nm-es átlagos modell, a tervezők szerint ideális nyaraló lehet, de emellett használható akár stúdióként, otthoni irodaként vagy családi házként is. A PIU-ból elérhető kisebb és nagyobb kivitelű modell is.
A ház középpontjába került a fürdőszoba és a konyha, egyben jól elválasztja a nappalit a hálószobáktól, így minden funkcionális blokk tisztán lehatárolható egymástól. A nappali leginkább a konyhával, illetve a nagy ablakok révén a ház külső környezetével kerül közvetlen kapcsolatba. Éppen ezért, az étkezőnek is jól alkalmas nappali szellős, világos, az eltolható üvegajtók segítségével jól átszellőztethető is. Ezzel szemben a hálószobák ablakai lényegesen kisebbek, így azok jobban leárnyékolhatóak. A ház magjában elhelyezett konyha és fürdőszoba egysége jól körüljárható, így mindkét oldalon egy-egy közlekedőnek nyújt helyet, amelyek a két hálószobát külön-külön kapcsolják be a ház közösségi helyiségeibe, ezzel egyfajta szimmetria alakul ki. Az épület „főbejárata” is az egyik ilyen folyosóra nyílik, a hálószobákat könnyű tolóajtóval lehet a ház többi részétől szeparálni. A két hálószoba külön bejáratot is kapott, így azok  a házat három oldalról körülvevő, 35 nm-es terasztól közvetlenül is megközelíthetőek.Az épület elemeit időtálló és természetese anyagokból, nagy pontossággal gyártják, az elkészült „termékhez” részletesen kidolgozott felállítási útmutatót is adnak, amely betartásával, a ház felépítésekor, a lehető legkisebb mértékben avatkoznak bele a természetes környezetbe. A ház telepítése különösebb alapozási munkákat nem igényel, egy, az adott helyszínhez igazodó, általában betonból öntött keretre már jól ráfektethetőek az előre gyártott fapanelek. A ház ergonómiai kialakításának és megfelelő elhelyezése segítségével, hűvös időben könnyebben melegen tartható, míg melegben a terasz felé nyúló pergolák nyújtanak megfelelő árnyékot.

Noha típusházról van szó, a tervezők számos pozitív reakciót kaptak a megrendelőktől, érdeklődőktől, azzal, hogy a ház mennyire jól simul környezetébe. A skandináv modellek figyelembe vételével ugyanis sikerült egy olyan, általánosan használható, egyszerű, praktikus, mégis elegáns és komfortos modellt megalkotni, amely egyrészt kellő semlegessége, másrészt a nagyarányú fa- és üvegfelületei miatt jól bújik meg a természetben.

Bán Dávid