Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Természetes ív – Wellness Pavilon Zalacsányon

2023.08.01. 07:57

"Piszkosul egyszerűnek tűnik, mégis csak kevesen tudják pont azon a természetes íven elütni a golf, az építészet vagy az élet golflabdáját, hogy az értő nézők azt csodálják. Itt a tájban, a tájból származtatva, sikerült." Mohácsi Sándor tájépítész gondolatai az Archikon zalacsányi wellness pavilonja kapcsán.

Kevés sportnak van oly sok köze a szűkebb és tágabb tájhoz, mint a golfnak. A világ anyagilag szerencsésebb részén embertömegek milliói figyelik feszült izgalommal, amint egy finomra nyírt tee-től egy sport szupersztárja elüti azt a csontkemény labdát. Ezen az ütésen múlik a legtöbb. Azon a pillanaton, amikor a gondosan kiválasztott ütő, az akár évtizedekig gyakorolt szögű és precízen mért erejű ütés íve megadja a labda pályáját. Determinálódik a siker vagy a kudarc. Pont az ív mélypontján dől el, hogy az érkezés birdie-hez vezet, vagy egyáltalán a pálya, egy erdő, esetleg egy homokcsapda lesz az újrapróbálás helye. Tág gondolat ide, hogy igazából a mélyponton válik el az érték a talmitól?

Több mint két évtizede annak, hogy gyakornokként, pár hónapomat a jónevű PGA West műintézmény napi fésülésére szántam. Kaliforniában, a Salton Sea-nek is helyet adó sivatagos meder szélén kékeszöld sziklafalak árnyékában. Az anyagi lehetőségekhez képest, Neutra Kauffman-villája óta, nem sok jó építészetet látunk onnan jönni. Az antiöko életformát kiszolgáló giccset meg annál többet. Sajnos ez a globális trend mindenhol jelen van. Talán pont ezért nehéz terep építészként helytállni ebben a szegmensben, valami természetesen szépet alkotni.

De van pár küzdő építész. Vannak, akik keresik a mai és a hely alapján létrejövő, létrehozható értékeket. Van, aki képes meglátni az összefüggést a zalai dombok lágy íve, a golf mint játék főpillanata és egy természetesen a teljes képbe illeszkedő ház között. Az Archikon zalacsányi fürdőháza ezen a hole-in-one gondolati íven repül. A bent dísze igazából a kint. A pihenés és a relaxáció tere a környező táj vibrálásmentes képével válik teljessé. Az épület közvetlen környezetében bokorfűz, nyár és díszfű. A látóhatáron a Zalaapáti-hát és a Felső-Zalavölgy kistájak kontrasztja. Lágy dombívek és a Zala-völgy síkja. Piszkosul egyszerűnek tűnik, mégis csak kevesen tudják pont azon a természetes íven elütni a golf, az építészet vagy az élet golflabdáját, hogy az értő nézők azt csodálják. Itt a tájban, a tájból származtatva, sikerült.

Mohácsi Sándor

 

Szerk.: Hulesch Máté