Technológia

Természetes tűzvédelem az Ön biztonságáért — Fire-teK® Duct Protect rendszer, a Knauf Insulations új terméke

2022.07.21. 14:09

Ebben az évben most először nyílt lehetőségünk arra, hogy kifejezetten gépészeti felhasználásra szánt egyik újdonságot megismerhessük.

A Fire-teK® Duct Protect 30-120°C elnevezésű rendszert, amelyet a legfejlettebb gyártástechnológiával rendelkező horvátországi gyárban Ecose® kötőanyaggal állítanak elő, kör keresztmetszetű szellőzőcsatornákhoz ajánlott. A Knauf Insulation Fire-teK® rendszer megelőző tűzvédelmet biztosít a szellőzőcsatornák számára. Ásványgyapot termék, az egyik oldalán üvegszállal megerősített, szakadásálló alufólia szövet található. Azon túlmenően, hogy védelmet nyújt tűz esetén, a Knauf Insulation Fire-teK® rendszer jó hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik.

A Knauf Insulation Fire-teK® DuctProtect rendszert, a Fire-teK® WM 908 GGB és 910 GGB elnevezésű drótfonatos paplannal, függőleges és vízszintes irányban beépített szellőzőcsatornákhoz fejlesztettük ki. Szintén a kínálatba tartozó, Fire-teK® FM 908 ALB és a Fire-teK® FM 910 ALB elnevezésű, tűzött paplanok szigetelt kör keresztmetszetű csatornák is tűzbiztosak lehetnek, az EN 1366-1 szabvány alapján.

A rendszer 40, 60, 80 vagy 100 mm vastagságú szigetelőanyagokat tartalmaz. Az alkalmazott szigetelés vastagságától függően akár 120 perces tűzállóság is garantálható. A szellőzőcsatorna maximális átmérője nem haladhatja meg az 1000 mm-t.

A termék gyorsan és egyszerűen alkalmazható, nincs szükség ragasztásra az illesztéseknél, nincs szükség hegesztőtüskékre és nincsenek kettős rétegek a csőcsatlakozásoknál sem. A termék előre szerelt dróthálóval és a nélkül is elérhető, továbbá tetszetős alumínium kivitel, fekete színben kapható és alkalmas öntött alkatrészekhez is. A telepítés szabványosított az EI 30-tól az EI 120-ig terjedő típusokhoz, a kis konzolprofilok fali rögzítés esetén pedig az EI 30-hoz. Kiváló a hő-és hangszigetelési mutatója, Ecose® technológiával készült ásványgyapot van benne és Eurofins Indoor Air Comfort tanúsítvánnyal rendelkezik. Tûzállósági besorolása az EN 13501-1 szabvány szerint került meghatározásra, a termék CE-jelölése:MW-EN 14303-T5-WS1-MV1-CL10

A telepítés lépései:

  1. A méretre vágott paplan elhelyezése a szellőzőcsatornára.
  2. A drótháló hossz- és keresztirányú illesztéseinek lezárása kötőhuzal vagy drótkampó segítségével.

A telepítéshez hegesztő tüske vagy alumínium ragasztó használata nem szükséges, viszont tartsa szem előtt a maximális méreteket:
A cső átmérője nem lehet nagyobb 1000 mm-nél és a menetes rudak illetve felfüggesztés közötti távolság nem lehet nagyobb 1500 mm-nél.

Egy végső megjegyzés, hogy a vízszintes szellőzőcsatornák 9 N/mm2 maximális szakítószilárdságú menetes rudakkal vannak felfüggesztve. A felfüggesztést kell szigetelni, a menetes rudakat nem. A szellőzőcsatorna megépítésénél az EN 12237-es követelmény szerint kell eljárni.