Épületek/Középület

Tervezett tudományos negyed Rómában

2015.02.10. 07:00

Róma Flaminio városrésze bő fél évszázada folyamatosan alakulóban van, de a legnagyobb lökést az elmúlt néhány év kulturális beruházásai jelentették. Renzo Piano és Zaha Hadid nagyszabású épületei mellé most, egy volt gyártelep népszerűsítő tudományos célú rehabilitációjára keresnek építészeket.

Alig egy kilométerre északra a római történelmi városközpont határát jeltő Porta del Pololótól, a 20. századi építészet több kiemelkedő munkájával körbevett, bezárt elektronikai alkatrészgyár rehabilitációjára írt ki nemzetközi építészeti pályázatot az olasz főváros által megbízott CDP Investimenti Sgr holding cég. A város vezetése 2013-ban döntött a Zaha Hadid által jegyzett MAXXI, a 21. század Művészetének Nemzeti Múzeuma szomszédságában levő gyárnegyedet elsősorban kulturális, népszerű tudományos célú hasznosításáról.

A Flaminio városrész több jelentős épülettel gazdagodott az elmúlt bő fél évszázadban. 1957-ben Antonio Nervi tervei alapján stadion épült ide, ami jelentős szerepet játszott az 1960-ban megrendezett nyári olimpiai játékok idején is. A kerületbe települt az olimpiai falu is, illetve a túlparton áll a Foro Italico, mindez erőteljesen magán hordozza az 1960-as évek meghatározó stílusjegyeit. Legújabban pedig Renzo Piano Parco della Musica épületegyüttese és a Zaha Hadid-féle MAXXI települt a negyedbe.

A MAXXI-t lényegében körülölelő ipari épületegyüttes rehabilitációjára kiírt pályázatban a nyertesnek egy több mint 5 hektáros területen kell egy új városi teret megteremtenie. A térség legnagyobb részén egy nagyszabású tudományos park (Tudomány városa) jönne létre, emellett szintén ugyanilyen arányban magánlakások épülnének, de a tervekben szerepelnie kell 6000 nm szociális bérlakásnak, illetve hasonló méretű kereskedelmi-, valamint szórakoztató egységeknek. Mindehhez egy 14.000 négyzetméteres közpart is kapcsolódik majd.

Eredményhirdetést nyárra terveznek, akkor derül ki, hogy milyen arculatot kap az igen karrakteres Hadid-féle múzeum körüli, tervezetten nagy tömegeket vonzó új városrész. Az 1960-as olimpiára már jelentősen megváltozott negyed élete az elmúlt években élénkült meg igazán, amikor két jelentős kulturális központ, a MAXXI és a három hangversenytermet, több éttermet, lemezboltokat magába foglaló zeneközpont, a Parco della Musica megépült. A bő 10 éven keresztül épülő, eközben több válságot megélő, azóta jelentős díjakat besöprő, a közönség és a szakma által is az egekbe emelt MAXXI épülete előkertjével, kapcsolódó szárnyaival számos funkciót magába foglalva a legszélesebb közönségrétegeket vonzza ide. Ugyanakkor a kurátorok és az egyre szűkülő költségvetésből gazdálkodó múzeumvezetés számára örök fejfájást jelent a Hadid által megteremtett, legkülönbözőbb típusú falfelületeket alkalmazó, szabálytalan és nehezen be-, illetve átrendezendő kiállítási terekkel rendelkező múzeum ésszerű és gazdaságos kihasználása.

Bán Dávid