Közélet, hírek

The laboratory of the future – Kihirdették a 18. Velencei Építészeti Biennálé témáját

2022.06.13. 14:52

A 2023-as Velencei Építészeti Biennálé kurátora, Lesley Lokko „A jövő laboratóriuma" címet adta a soron következő eseménynek, melyen Afrika különösen nagy szerephez jut majd.

A Velencei Biennálé elnöke, Roberto Cicutto és a 18. Velencei Építészeti Biennálé kurátora, a ghánai származású skót építész és író, Lesley Lokko május végén közösen hirdették ki a következő építészeti biennálé címét. Az előző esemény a Hashim Sarkis kurátor által meghirdetett „How will we live together?" témájához hasonlóan a 2023-as biennálé is korunk égető problémáira és az emberiség jövőjére reflektál, ezúttal azonban Afrikán keresztül közelíti meg a kérdést.

Ahogy Lesley Lokko kifejtette:

"Folyamatosan új technológiák jelennek meg és tűnnek el, amelyek szűretlen bepillantást engednek a világ olyan részeinek életébe, amelyeket mi valószínűleg soha nem fogunk meglátogatni, még kevésbé megérteni. De egyszerre látni a közelit és a távolit is, az – Du Bois és Fanon híres megfogalmazása szerint – a kettős tudatosság egy formája. Minden alárendelt vagy gyarmatosított csoport belső konfliktusa, amely a világ többségét jellemzi, nemcsak ott, az úgynevezett fejlődő vagy harmadik világban, hanem itt, a globális észak metropoliszaiban és tájain is jelen van. Európában kisebbségekről és sokszínűségről beszélünk, de az igazság az, hogy a Nyugat kisebbségei a globális többség. Van egy hely ezen a bolygón, ahol a méltányosság, a faji hovatartozás, a remény és a félelem kérdései összefutnak és összeadódnak: Afrika. Antropológiai szinten mindannyian afrikaiak vagyunk, és ami Afrikában történik, az mindannyiunkkal megtörténik."

A hat hónapon át, 2023. május 20. és november 26. között látogatható, a Giardini della Biennale és az Arsenale területén tartandó esemény a Cecilia Alemani által idén a képzőművészeti kiállításra javasolt megközelítést követi. A kultúrák, emberek és tájak építészeti és történeti értelmezése lesz a Lesley Lokko által rendezett központi kiállítás célja és témája, melyre a nemzeti pavilonok is rácsatlakozhatnak.

2023-ban a velencei biennálé magyar kiállításait évek óta megvalósító Ludwig Múzeum a REZIDUUM című kiállítást mutatja be a Magyar Pavilonban. A tárlat alapötlete a közelmúltban átadott új Néprajzi Múzeum homlokzatán megjelenő, redukált népművészeti motívumokból álló épületornamentika zenei nyelven való megszólaltatása. A kiállítás kurátora Kondor-Szilágyi Mária, alkotói Haász Ferenc, Mátrai PéterZ. Halmágyi Judit és az új múzeumépület tervezője, Ferencz Marcel

Paár Eszter Szilvia

Forrás:
La Biennale di Venezia
Domus