Programok

The presence of an abandoned past // Egy elhagyott múlt jelene

2021.12.08. 10:33

Mit jelent az építészeti örökség, miről mesél a tér, milyen narratívákat hordoznak magukkal az épületek? Hogyan tudunk ma kapcsolódni kortárs szemlélettel az elmúlt, a már meghaladott korhoz? Hogyan tudunk túljutni rajta, átalakítani, hozzányúlni anélkül, hogy ignorálnánk a létezését? Mik az együttélés szabályai? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a Nyolcésfél műteremház debütáló kiállításán.

A kiállításban szereplő művek kontrasztban állnak a térrel: felvállalják különbözőségüket, nem próbálnak konkurálni vele. Alaposan megfigyelve az egykori étkezde építészeti megoldásait, az anyagokat – melyek hol funkciót szolgálnak, hol az akkori design szemléletével kerültek kiválasztásra –, a terek kapcsolódásait, kirajzolódik egy elképzelt múlt mindennapjainak körforgása. A képzőművészeti alkotások újratöltik élettel ezt a mára megüresedett, elhagyatott teret: új viszonyrendszereket alakítanak ki, újraértelmezik és feloldják a megkövesedett jeleket. A művek helyet keresnek ebben a számukra idegen térben: néhol a bennük fellelt motívumok kapcsolódnak az épített tér részleteihez, máshol pedig a mű léptéke tesz hozzá vagy fordítja fel a tér alapvető értelmezhetőségét. A kiállításban szereplő művek olyan szituációkat kezdeményeznek, melyben a látogató egyszerre gondolkodhat a térről, egyszerre a műalkotásokról, de mindezek közös együtthatója adja a kiállítás egységét.

The presence of an abandoned past (Egy elhagyott múlt jelene) című csoportos kiállítás résztvevői a közel egy éve működő Nyolcésfél inspirációs övezet, avagy műteremházban alkotó fiatal művészek. A Nyolcésfél épülete a régi József telefonközponthoz épített modernista szárny, melyben a közelmúltban a Telekom kapcsolóházai és különböző telekommunikációs rendszerei működtek. Az épületbe álmodott kulturális központ majdnem száz alkotónak (képzőművészek, zenészek, alkalmazott művészek) ad teret. A Nyolcésfél stábja az épület 7. szintjén, az egykori menza terében egy kulturális befogadóteret hoz létre, mely kiállítások, kulturális események befogadó tereként működik majd. A csoportos debütáló kiállítás az itt alkotó művészek munkáit mutatja be és egyben magát a kiállítóteret is, melyet ez alkalommal még a múltbeli étkezde hangulatával együtt nézhetnek meg a látogatók. A műtárgyak a teret belakva keresik helyüket kapcsolódva a múlthoz, a történethez, az építészeti térhez, az épített anyagokhoz, a részletekhez és egymáshoz.

KIÁLLÍTÓ MŰVÉSZEK
BARTHA Máté, BENEDEK Tom, CSERE Ákos, CSORBA Réka, ELKINS Morganne, FUCHS Máté, GÓTH Martin, HAJDÚ Levente, ILYÉS Evelin Anna, LAKATOS GELLÉRI Barnabás, KARÁCSONYI László, KARAKAI Dóra, KASZÁS Konrád, KIS RÓKA Csaba, KOMESZ Borbála, KOMRÓCZKI Diána, MACZÁK Orsolya, MAROSI Panni, SUHAJDA Gábor, SZILÁGYI Imola Nelli, SZLÁVIK Barbara, VASS Csenge, VIDRA Réka

KURÁTOROK
PETRÁNYI Luca, SOLYMÁR Fanni

Kiállítás megnyitó: 2021.12.14. 18:00
Kiállítás finisszázs: 2022.01.15. 18:00

Helyszín:
Nyolcésfél inspirációs övezet és alkotótér, 7 emelet
Budapest, Német u. 16, 1084

Nyitvatartás:
Decemberben hétfőtől péntekig 16:00-18:00 között látogatható a kiállítás.
Januárban előzetes időpontegyeztetés alapján.
Elérhetőség: info@nyolcsefel.hu

Kérjük kedves látógatóinkat, hogy a megnyitó ideje alatt a galéria zárt terében viseljenek maszkot!