Fenntarthatóság

The World Around 2022 – Merre tart az építészet?

2022.02.08. 11:00

Idén február 5-én tartották a nemzetközi The World Around konferenciát a New York-i Solomon R. Guggenheim Múzeumban. A világhírű építészek, kutatók, edukátorok és más szakemberek részvételével megrendezett esemény három szekciója most online is visszanézhető.

The World Around fórumot Diego Marroquin és Beatrice Galilee alapították 2020-ban azzal a céllal, hogy a legizgalmasabb és legkreatívabb tervezőket és gondolkodókat összekössék egymással és a szélesebb körű iparági szakemberekkel, nagy hatású oktatási kezdeményezéseken keresztül. Idén harmadik alkalommal szervezték meg nemzetközi konferenciájukat, melynek témája ezúttal is az építészet nemzetközi tendenciáinak bemutatása volt.

1. szekció: ISKOLÁK, TORNACIPŐK, TÖRTÉNETEK ÉS A VÁLTOZÁS EGYÉB ÁGENSEI

Az építészek, akadémikusok és tervezők ebben a csoportban a jövőről való gondolkodás új módjait mutatják be: tanítanak, rajzolnak, írnak és kampányolnak, melyek segítségével katalizálják a változást közvetlen közösségeikben. Akár olyan új vállalkozásokat terveznek, amelyek munkát és megbecsülést adnak a barcelonai bevándorló munkásoknak, akár olyan digitális platformot találnak ki, amely új lehetőségeket teremt az otthon nélkül élő londoni emberek számára, akár bolygó-léptékű, időutazásról szóló képregényt rajzolnak, vagy új fórumot alapítanak az építészeti oktatás számára Accrában, ez a csoport megmutatja, hogy a tervezés alapvetően társadalomátalakító cselekvés.

Résztvevők: Lesley Lokko, FORMAFATASMA, Ursula Biemann, Camila Marambio, Amitav Gosh, Lucia Pietroiusti, Chris Hildrey, Eva Pfannes, Top Manta

2. szekció: JÉG, KŐ, HOMOK ÉS EGYÉB ARCHÍVUMOK 

A The World Around Summit második ülésén a világ legbefolyásosabb tervezői osztják meg gondolataikat. Olyan építészek, művészek és designerek munkáját ismerhetik meg, akik az időt alkalmazzák eszközül. Az előadók között találunk építészeket, akik a történelemmel dolgoznak, és teljesen új módszereket találnak ki az archívumok bemutatására, valamint olyan művészeket, akik a több ezer vagy millió év során elraktározódott fosszilis energiahordozók kitermeléséből létrehozható anyagokat gondolják újra. Az építők és alkotók e csoportja a jégben, mészkőben és betonban rejlő történeti ellentmondásokat tárja fel.

Résztvevők: Tadao Ando, Design Earth, Himali Singh Soin, Open Architecture, Dominique Petit-Frére, Winy Maas, David Chipperfield, Amie Siegel

3. szekció: FÁK, SZAVAK, KÉPEK ÉS EGYÉB EMLÉKMŰVEK

Az idei csúcstalálkozó valamennyi szekciócíme Paulo Tavares Fák, pálmák, szőlőtőkék és más építészeti műemlékek című munkájára utal, amely egy lenyűgöző, többéves kutatási és kampánytevékenység, és olyan témákról szól, amelyek az ülésszak során visszatérnek: a gyarmatosítás és az éghajlatváltozás közötti évszázados kapcsolat feltárása, alternatív narratívák a Globális Dél szemszögéből, valamint tervezési stratégiák és technikák alkalmazása a 20. századi megőrzési modellek izgalmas alternatíváinak bemutatására. A szekció gondolkodói, kutatói, interszekcionális tervezői azt kérdezik, hogy mit és miért őriznek meg, és ki által: lehet-e egy erdő építészeti emlékmű? Legyen-e világörökség a világ legrégebbi menekülttábora? Hogyan járulhatnak hozzá az új technológiák egy igazságosabb jövőhöz? Egy globális világjárványból kilábalva és egy éghajlati válsággal a küszöbön a 21. század második évtizedébe lépve világossá kell váljon, hogy a jövő a múlt hibáinak mélyreható kezelésétől és helyrehozásától függ.

Résztvevők: Paul Farber, Paulo Tavares, Sandi Hilal & Alessandro Petti, Miriam Hillawi Abraham, Sebastián López Brach, Matthew Heineman

A World Around Summit 2022 a Guggenheim Múzeummal és a Het Nieuwe Instituuttel partnerségben jött létre, nagylelkű egyéni adományozók és a rendezvény globális partnerei, a Meta Open Arts és az Amura támogatásával.

Szerk.: Hulesch Máté