Közélet, hírek

Több mint 14 milliárdot vonnak el a Liget-projekttől

2022.07.12. 12:03

A tegnap megjelent határozat szerint a kormány 415 milliárd forintos kiadás-zárolást hajt végre, ennek része a Liget Budapest projekttel kapcsolatos kiadások csökkentése is.

A július 11-én megjelent Magyar Közlönyben olvasható az a kormányhatározat, amely a költségvetési fejezeteket érintő államháztartási stabilizációs intézkedésekről rendelkezik - szúrta ki a Portfolio. A határozatban részletezik a költségvetési kiigazítás kiadáscsökkentését, ezek alapján a kormány 415 milliárd forintos kiadás-zárolást hajt végre. A tételek közt szerepel sok más mellett a Liget Budapest projekttel kapcsolatos kiadások csökkentése is, amit 14,229 milliárd forintban határoztak meg. 

Ugyanazon a napon jelent meg egy, még a kormányhatározat napvilágra kerülése előtt készült, hosszú interjú a hvg-ben Baán Lászlóval, aki miniszteri biztosként irányítja a Liget Budapest létrehozását. Baán a 14 milliárdos költségcsökkentést nem említette; többek között arról beszélt, hogy biztos abban, hogy hosszú távon gazdasági szempontból is megtérül az eddig 250 milliárdos befektetés, illetve azt is biztosra veszi, hogy a beruházás nem áll meg, a Nemzeti Galéria is megépül. 

A költségekről szólva elmondta: "... a Liget-projekt költségvetéséről szóló legelső kormányhatározat 150 milliárdot irányzott elő a Liget megújítására. Az építőipari infláció azonban csak az utóbbi 4 évben összességében bőven meghaladta az 50 százalékot, így az eredetileg tervezetthez képest természetesen drágább lett minden beruházás, így a Liget-projekt is. Nagyjából 250 milliárd körüli összeget fordítottunk az eddig elkészült fejlesztésekre: kiemelten a Szépművészeti Múzeum és a Millennium Háza rekonstrukciójára, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum, a Múzeum Mélygarázs és a komáromi Csillagerőd megvalósítására, valamint a városligeti zöldfelület és a parki létesítmények bővítésére és megújítására."

A Nemzeti Galéria mellett tervben van a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház megépítése is, amelyekről Baán azt mondta: közülük az új galéria a kulcskérdés, "a másik kettő súlya jóval kisebb, de természetesen nagyon jó lenne, ha végül ezzel a két izgalmas tartalmú intézménnyel is gazdagodna a Liget". Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerülnek majd ezek a beruházások, a miniszteri biztos úgy válaszolt: feltételes közbeszerzést kell kiírniuk, és meglátják, hogy a piac miképpen árazza be a feladatokat. "Ez persze nem fog hosszú távra kötött árat jelenteni a mai inflációs körülmények között, de legalább nagyságrendileg lesz valamilyen képe a kormánynak, ami alapján dönthet az ütemezésről."

Szó esett még arról is, hogy bár a nemzetközi gazdasági válság súlyosan érinti a magyar gazdaságot is, kihatva az állami beruházásokra, így a Liget-projektre is, a leállítás azonban fel sem merült. "Az ütemezés nyilván a rendelkezésre álló források függvénye lesz, de olyan nincs, hogy az állam minden beruházást leállítson. (...) A Liget-projekt folytatása ott áll az állami beruházási sor élbolyában."

Június 4-én látott napvilágot az a kormányhatározat, amelyben a Ukrajnában zajló háborúra hivatkozva a központi költségvetés kiadási oldalát érintő intézkedésekről döntöttek, így arról is, hogy felfüggesztik a kivitelezés alatt még nem álló állami beruházásokat, felülvizsgálat céljából, ennek költségvetési hatásaként idén és jövőre összesen 1150 milliárd forintnyi megtakarítást érve el. Lázár János építési és beruházási miniszter néhány nappal később arról posztolt közösségi oldalán, hogy csapatával megkezdték annak a több ezer állami beruházásnak az áttekintését, amelyek a következő években készülhetnek el.

Ennek fényében nem véletlen, hogy a közelmúltban több nagy projekt leállításáról is lehetett olvasni, ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy a rengeteg tiltakozást kiváltó Fertő-tavi beruházást felfüggesztik részben pénzhiány, részben újratervezés miatt az RTL Híradó információja szerint. Mi is beszámoltunk arról, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem campusfejlesztésének egy része sem valósul meg mostanában, Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester pedig a minap arról tájékoztatott Facebook-oldalán, hogy a leendő intermodiális csomópont- és körforgalomépítést ugyancsak el kell halasztani.