Közélet, hírek

Történelmi múltú ligetet rehabilitálnak a keszthelyi Balaton-parton

2021.08.16. 15:13

Az Erzsébet-liget a keszthelyi Balaton-part utolsó megmaradt keményfás ligeterdője, a merénylet áldozataként elhunyt királyné emlékére hozta létre gróf II. Festetics Tasziló 1899-ben. A Festetics-örökség részeként számon tartott zöldterület fejlesztése még nyáron elkezdődik. 

Megkezdődik a keszthelyi Erzsébet-liget zöldfelületi rehabilitációja - jelentette be a város polgármestere, Nagy Bálint közösségi oldalán. Ahogy posztjából kiderül, az önkormányzat 2021 tavaszán nyert támogatást a Balatoni Fejlesztési Tanács által településfejlesztési beruházások kivitelezésére kiírt pályázaton, amelynek terveit Ráczné Páldy Eszter táj- és kertépítész készítette a Keszthelyi Környezetvédő Egyesülettel és a Keszthelyi Városvédő Egyesülettel közreműködve.

A polgármester szerint a Halászcsárda és a vasútállomás közti terület nincs igazán kihasználva, nincs meghatározott funkciója sem, pedig többre hivatott jelenlegi szerepénél. A közeljövőben történő rehabilitáció fő célja a Balaton-parti zöldterületekbe való bekapcsolása, mindemellett pedig egy olyan pihenő, szabadidős terület, park létrehozása, ami nem túlépített, hanem egy vadvirágos, természetközeli, azzal egybeolvadó terület, ami igyekszik a legnagyobb mértékben megőrizni természetes voltát. A tervek előkészítésekor kiemelten fontos szempont volt a természeti környezet megóvása, az értékes fák védelme és madárbarát növények telepítése.A Keszthelyi Televízió helyszíni riportjában az is elhangzott, hogy az Erzsébet-liget a keszthelyi Balaton-part utolsó megmaradt keményfás ligeterdője. Egyebek mellett magas kőrisek, kocsányos tölgyek, hegyi juharok, vadgesztenyék találhatók benne, kiemelkedő értéke a több mint 250 évesre becsült mocsári tölgy. A ligetet a meggyilkolt Erzsébet királyné emlékére hozta létre gróf II. Festetics Tasziló 1899-ben, területe a mainál jóval nagyobb volt, a keszthelyi vasút sínpárjának építésekor, 1903-ban azonban jelentős része megsemmisült. A liget a Festestics-örökség része - olvasható a pályázati terv dokumentációjában. Később kemping működött itt, melynek megszűnése után jórészt kihasználatlan volt a terület, amire sokáig befektetési területként tekintettek, a közelmúltban ugyanakkor zöldterületté nyilvánították. A város tavasszal 7 és félmillió forintnyi támogatást nyert a BFT-től a rehabilitációjára, emellé az önkormányzat ugyanekkora önerőt biztosít a beruházásra. 

A megújulás részeként a rossz állapotú kerítést elbontják, helyette újat építenek, kiirtják a vasútmenti bozótot, interaktív tanösvényt építenek QR-kódos pontokkal, tájékoztató táblákat, padokat, szemeteseket, kerékpártámaszokat telepítenek. A terület egy másik projektnek köszönhetően is gyarapszik, így egy 60-70 fő befogadására alkalmas, faszerkezetű, tetővel fedett, oldalt nyitott szaletlit építenek a liget déli részére. A pályázati tervdokumentációban több potenciális irányt is megjelölnek a fejlődést tekintve, ezek alapján a terület lehetne fiatalok találkozóhelye, kerékpáros találkozópont, közösségi park, piknikpark, botanikai bemutatópark és szabadtéri mozgásra alkalmas park is. A hosszútávú fejlődés irányát ugyanakkor a ligetet körülhatároló kerítés lebontása után, a valódi használat megvizsgálása alapján határozzák meg véglegesen.