Technológia

Tradíció és modernitás harmóniája a hegyi idillben

2024.04.10. 14:40

Kortárs építészettel fűszerezett hegyvidéki idill – talán ezzel jellemezhető leginkább a lélegzetelállító tájon, a szlovén Alpokban, Kranjska Gorában épült ház. Ez az egyik legszebb hegyi környezet az országban, ahol a tervezőnek a tradicionális építészetet a hosszú távon tartós, az időjárás viszontagságainak ellenálló anyagok használatával szükséges vegyítenie. Živa Repovž Zelenšek ebbe az igényes környezetbe tervezett nyaralójának egyszerű, és tájba illeszkedő kialakítását ötvözte a PREFA alumínium burkolat elsőrangú funkcionalitásával és esztétikájával.

A Szlovénia észak-nyugati részén fekvő Gozd Martuljek faluban az 1970-es években épült házak hasonló látványa határozza meg a településképet. Itt a viszonylag nagy túlnyúlásokkal készült markáns nyeregtetőkkel, apró erkélyekkel és kis ablaknyílásokkal épült házakon a szürke és a barna árnyalatai dominálnak. A színek és formák harmonikusan illesztik az épületek sziluettjét az alpesi környezetbe. Annál izgalmasabb, amikor a környéken új ház épül, amely alapul veszi az itt jellemző, hagyományos megjelenést, de modern alapokra helyezve gondolja azt újra. Živa Repovž Zelenšek célja éppen az volt, hogy az új épület a hagyományt és a modernitást ötvözve, ezek harmóniáját kifejező módon simuljon a tájba. 

A koncepció jól mutatja, hogy egy épületnek nem kell feltűnőnek vagy erőltetettnek lennie ahhoz, hogy kitűnjön – hangsúlyozza a nyaralóépület vezető tervezője. A varázslat abban rejlik, hogy egyensúlyt teremtsen a környezetbe való tiszteletteljes illeszkedés és az eltérő építészeti nyelvezet között. A Živa Repovž Zelenšek építésziroda hatfős, elkötelezett csapatának fő tevékenységi területe – döntően a lakossági magánmegrendelő körre összpontosítva – lakóépületek és turistaszállások tervezése.

Több tér, maximális komfort

A nyaralóvilla elegánsan ötvözi a környező épületek jellegzetes vonásait. A tágas erkélyekkel és déli fekvésű ablakokkal a tervező megvalósította a megrendelő legfontosabb kívánságát: a zavartalan kilátást a páratlan szépségű hegyekre. Az épület megjelenésének külső jegyei belül folytatódnak, itt a kiváló minőségű tölgyfa gondoskodik a hangulatról. A tervezés során a lehető legjobban kihasználták a keskeny, enyhén lejtős telket. A teraszt úgy bővítették, hogy az elülső garázstetőre zöld növényzetet telepítettek. Ez egy további nyitott térzónát biztosít a kényelem és a pihenés számára, akár napozógyepként, akár grillezőhelyként használható.

Anyaghasználat a tartósság és esztétika jegyében

A tetőfedő anyag kiválasztásakor különösen fontosak voltak az olyan tulajdonságok, mint a könnyű súly, a tartósság és a szélállóság. Hiszen ezen a környéken a megszokottnál szélsőségesebb időjárási viszonyoknak is ellen kell állnia az épületburoknak, így a hóterhelésnek, a vele járó nedvességnek, vagy akár az erős szélnek. Viszonylag gyorsan került a fókuszba a PREFA alumínium tetőfedő rombusza. A 44 × 44-es méretű, matt dióbarna színben kiválasztott tető- és falburkoló rombuszok hiba nélkül futnak végig a ferde tetőn és a homlokzaton. A hibátlan látványt az ereszcsatorna sem zavarja, tekintettel arra, hogy abból a belső vízelvezetésűt választották az épülethez.

A Boštjan Smole s.p. szakemberei a nyeregtető oromzatát PREFALZ alumíniumsávokkal burkolták, amely markánsan keretezi a ház ötszögletű hátsó és elülső részét. A kilátást egyáltalán nem zavaró keskeny fagerendák a napsugarakhoz hasonlóan széthúzódva finoman strukturálják a ház elejét, vizuálisan kissé árnyékolva, de hozzájárulva a magánszféra megteremtéséhez is. 

A tervező, Živa Repovž Zelenšek úgy értékeli, hogy a legtöbbet hozták ki a telekből és innovatív módon értelmezték újra a környékre jellemző látványt. Az ingatlant kiváló elhelyezkedése ideális menedékké teszi azt, ahonnan nincs messze a Triglav Nemzeti Park, vagy a csodálatos Kranjska Gora-i síterep sem.

Tetőfedő rombusz 44 × 44 | PREFA