Épületek/Középület

Üdüljön balatoni "saroktelken"!

2011.07.20. 11:15

Hamarosan befejeződik Siófok legújabb nyaralóegyüttesének, a DIVINUS Arany Apartmanoknak az építése. A balatoni panorámával rendelkező, változatos méretű üdülőegységeket tartalmazó tömbök Pecsenye Béla építész tervei alapján készültek. Az Aranypart végén található ligetes helyszín egyediségét az adja, hogy két oldalról is mossa a Balaton...

Helyszín
Az építési terület Siófokon, az Aranypart keleti végében helyezkedik el, két oldalról utca, két oldalról a Balaton által határolt területen. A környéken az Aranypart kemping és üdülőházas beépítés található. A területre és környezetére jellemző a ligetes-parkos jelleg, a nagy összefüggő zöld felületekbe a meglévő épületek mintegy belesimulnak. A tervezett beépítés nem kíván ezen változtatni, ez a sajátosság továbbra is fenntartható és megtartandó. A több mint huszonkétezer négyzetméter területű ingatlan különlegessége, hogy a Balaton - egyedülálló módon - két oldalról határolja. A telekre egy központi tengelyre felfűzött négy épületből álló ingatlan együttest terveztünk, amelyben 109 db üdülőegység kerül kialakításra.

 

 

 

Koncepció
A tervezésnél kiemelt szempont volt, hogy minden lakás örök balatoni panorámát kapjon, és ahol csak lehet, kertkapcsolattal épüljenek meg a nyaralók. Az ingatlan a Szent László utca felől közelíthető meg, itt található a portaépület, amelyben 24 órás portaszolgálat működik. A nyaralókhoz, 116 db felszíni parkolót alakítunk ki a körbekerített telken belül. Az épületek A, B, C, D jelölést kaptak.

A parthoz közelebbi C és D épület tömbház-jellegét az üvegfalak alkalmazása töri meg. A Balaton felől a meglévő ősfák és a tervezett változatos, intenzív zöldfelület biztosítja a harmóniát. Minden apartman a tóra néz. A nappalikból és a hálószobákból a padlótól mennyezetig érő üvegportálokon, és az edzett üveg teraszkorlátokon keresztül, örökpanorámás balatoni látkép tárul az üdülők elé. A két épület földszint+2 emelet kialakítású. Az üdülőegységek megközelítése az épület magjában elhelyezkedő, oldalról nyitott, de felülről fedett lépcsőházból történik. A földszinti üdülőegységek közvetlen, saját használatú kertrésszel rendelkeznek.

 

 

 

A parttól távolabb eső A és B épület belső oldala zártabb, lépcsőkkel ritmizált, a víz felőli oldal a hajók könnyedségéből merít formai jegyeit, valamint a parti épület-pár is ezt a könnyedséget sugározza formájában, anyagaiban. A két épület földszint+3 emeletes, harántfalas rendszerű. A földszinten az üdülőegységek az előttük húzódó közlekedőről nyílnak, amelynek másik oldalán tárolók helyezkednek el - ezekre földfeltöltés készül. Az 1. emeletet ezen a földfeltöltésen kialakított burkolt felületeken keresztül lehet megközelíteni, a 2. emeleten lévő üdülők szabad lépcsőkről nyílnak. A földszinti és 1. emeleti üdülőegységek közvetlen, saját használatú kertrésszel rendelkeznek. Az A és B épületekben többségében 1+2 félszobás (58-64 m2) apartmanok kerültek kialakításra, míg a Balatonhoz közel eső C és D épületekben 3 szobás (70-92 m2) üdülőegységek készültek. Az apartmanok belmagassága 3,00 m.

 

 

Szerkezet, anyaghasználat
Az épületek alapozása fúrt cölöpökkel, illetve azokat összefogó vasbeton gerendaráccsal történik, a felmenő falszerkezetek POROTHERM 30 NF téglából készültek, melyekre külső oldalon 10 cm extrudált polisztirol hőszigetelés került. A födémek és a pillérek monolit vasbeton szerkezetűek. Az épületek külső megjelenését a végletekig egyszerűsített formavilág jellemzi. Ezt tükrözik a felhasznált korszerű anyagok is: homlokzati nemesvakolat, biztonsági üveg erkélykorlátok, műfa erkélyburkolatok stb.

Gépészet, rekreáció
Az épületek hűtését - fűtését és használati melegvíz-ellátását a földszinten, illetve az A és B épület esetében a tetőszinten elhelyezett gázkazánok, illetve folyadékhűtő berendezések biztosítják. Minden lakást külön hűtési-fűtési energia-, használati melegvíz-, hidegvíz- és villamos energia- fogyasztást mérő órákkal szereltünk fel. A villanyórákat szintenként a lépcsőház köré csoportosított, egységesített szerkényben helyeztük el, míg a többi mérőóra lakásokon belül kap helyet.

 

 

 

A sportolási és szórakozási lehetőségek kielégítésére a területen vízforgató gépészettel ellátott, fűthető, feszített víztükrű 6x20 m-es úszómedence, két gyermek-medence, valamint játszótér kap helyet. A beruházáshoz szorosan kapcsolódó - 200 férőhelyesre tervezett - kikötő engedélyeztetése várhatóan 2011 végéig fejeződik be, amelynek megvalósulása 2012 tavaszára várható. A C és D épület műszaki átadása 2011. június végén történt meg, hamarosan elkészül a teljes együttes.


DIVINUS Arany Apartmanok - Siófok

vezető tervező: Pecsenye Béla
építész munkatárs: Fekete Krisztina
szakági tervezők:
tartószerkezet: Dezső Zsigmond - HydraStat Kft.
épületgépészet: Szilágyi Sándor - Komfort 2001 Kft.
elektromosság: Pipó Károly - Sansz-Elektro Kft.
tűzvédelem: Balog Ferenc - Profire
uszodatechnika: Sallai Zoltán - S-terv Kft.
úttervezés: Tarcsai László - Viaterv Kkt.
geodézia: Halászi Gábor - Halászi Földmérő Kft.
talajmechanika: Madon Tamás - MA-TA Mérnöki Iroda Bt.
generáltervező: GLÓRIA Ingatlanfejlesztési és Befektetési Kft.

tervezés éve: 2008
kivitelezés éve: 2010-2011
bruttó szintterület: 9375 m2
megbízó: DIVINUS Ingatlanbefektetési Alap
generálkivitelező: GLÓRIA Ingatlanfejlesztési és Befektetési Kft.