Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Új ablak a világra – Moonvalley Wines borászat, Mád

2012.03.01. 14:37

Új ablak, korszerű technológiák, friss szemlélet – ötvözve a hagyományok tiszteletével, a régi ház, a hely atmoszférájának megőrzésével. A szakmai tudáson túl talán ez hozzáállás, az inspiráló környezet, a lakóházból Bordás Péter tervei alapján borászatként újjászületett épület is hozzájárult ahhoz, hogy a Moonvalley Wines több magyar és nemzetközi elismerésben is részesült már.

Régi és új találkozása – a bővítés alatt álló Moonvalley borászat épületének 1. üteme

Tokaj-hegyalján, Mádon került sor a Moonvalley Wines borászat épületének kialakítására, mely egy meglévő épület helyreállításával, bővítésével jött létre. A létesítmény egy olyan komplex beruházás része, melynek következő üteme 2012 tavaszán kerül átadásra, és ahol olyan különlegességek készülnek jelenleg is, mint a 2010-ben a világ 10 legjobb muskotály bora közé választott, 2008-as késői szüretelésű, dűlőszelektált Tokaji Sárgamuskotály.

 

 

 

A helyszín

A helyszín Mád belterületén, egy domboldalon található, ahol a szomszédos kis cseréptetős épületek, a szűk utcák, a bor illata teremt különleges atmoszférát. Ezen a helyen az apró pincegádorok szerves részei az utcaképnek, a telek és az utcák alatt pedig ősi borospincék szövevényes rendszere található. A telken álló eredeti épületről fennmaradt elérhető emlékek 1849-ből származnak: az épület hagyományos háromosztatú kőház volt, melyet a későbbi időkben egy tornáccal és számos melléképülettel toldottak meg. A melléképületek és a tornác rossz szerkezeti állapotukból adódóan elbontásra kerültek, viszont a főépület külső főfalai jó állapotban voltak, ezért megmaradhattak. Így történt, hogy a tervezés során mindenképp a „kisház" helyreállítása és bővítése mellett döntöttünk, azzal a szándékkal, hogy az ősi kőfalak mellett a kortárs építészet elemei is megjelenjenek.

Mivel az eredeti lakófunkció helyett borászati üzem kialakítása volt a feladat, ezért a meglévő épületben adtunk helyet a fogadótérnek, a tárgyaló- és kóstolótérnek, valamint az irodának. Az ehhez kapcsolódó bővítményben található a modern borászati üzem a laborral és az újonnan épült lejárattal a történelmi, 2 km hosszú, többszintes pincelabirintushoz.

 

 

 

Az eredeti épület

Az eredeti épületbe került fogadótér különleges atmoszférája átmenetet képez a kint és bent között. Belépve egy keretsztboltozatos, fehérre vakolt falú térbe érkezünk: az egykori füstöskonyha boltozata látható itt eredeti állapotában. A kültér kockakő burkolata befolyik a fogadótérbe. A bejárati ajtóval szemközt egy vetítőfelületen a borvidék egyedülálló értékeit bemutató képeket láthatunk. A fogadótérből két irányba nyílik belépő: a tárgyaló-kóstoló helyiség, illetve az iroda felé.

Ebben az épületben az eredeti kőfalak jó állapotuk miatt megtartásra kerültek, de a kötőgerendás tetőszerkezetet és a padlót elbontottuk, majd az eredeti állapotnak megfelelően helyreállítottuk. A padlószerkezet kialakításánál – tekintettel a talajpárára – vízzáró beton réteget helyeztünk el a padlórétegrend alatt az eredeti kőfal tetejére, az újonnan létesült tetőszerkezet alá pedig vasbeton koszorú került. A meglévő kőfalon található nyílások helye megmaradt, de modern, mai megfogalmazásban született újjá.

A hőszigetelő üvegezésű nyílászárók a fal síkján túlnyúló, kívülről acéllemez borítású, natúr tölgyfa keretezést kaptak, melynek felső síkján egy, az ablak teljes hosszában végigfutó, rejtett led világítósáv került kialakításra, ezáltal még inkább hangsúlyozva a kontrasztot a régi és az új értékek között – nappal és éjjel egyaránt. A bejárati ajtó is hasonlóan egyedi tervezésű, az eredeti nyílásokon kívül pedig öt új, kisméretű, változó magasságban elhelyezett nyílás is megjelenik a falazatban, ezzel különleges, újszerű hangulatot teremtve a belső térben. Az iroda, a hozzá tartozó teakonyha és mosdó, illetve a tárgyaló-kóstoló tere a beépített természetes anyagok által modern, de barátságos, melegséget sugároz.

 

 

 

A bővítmény

A bővítmény – maga az üzem – az udvar felől vasbeton pillérvázas szerkezetű, de a domboldal – vagyis a meglévő pincerendszer – irányából vízzáró vasbeton fal hordja a tetőszerkezetet. Az udvar felőli oldalon a nyersbeton pillérek elé, a meglévő kőfal síkjában 38 cm-es vakolt falazat került. A beltérben a nyitott fedélszék által létrehozott tér a látszó, természetes anyagok (pl. a nyersbeton, natúr tölgyfa) használatának köszönhetően precíz üzemi hangulatot sugároz.

A nyílászárók itt is egyedi tervezésűek. Célunk az volt, hogy bár üzemi igénybevételnek vannak kitéve, az ajtók a hely hangulatához illeszkedjenek, ezért a nyíló szárnyak zártszelvény megerősítésű, de olajozott tölgyfa burkolatú lapokból készültek. Az üzembe nyíló ajtó továbbá három sávban üvegezett is, amely biztosítja a természetes fény bejutását az üzem területére. A borászati tevékenységet szolgáló szükséges technológia egyes elemei a falba, szerkezetbe rejtve, burkoltan kerültek kialakításra.

A folytatás – 2. ütem

A telek adottságai és a helyi szabályozás nem adott lehetőséget a bővítésre, így a szomszédos üres telken, egy 7000 m2-es, ősfás területen, a már említett 2 km hosszú pincelabirintus felett épül a Moonvalley Wines új borászati épülete, amely várhatóan 2012 tavaszán kerül majd átadásra. A legfőbb építészeti feladat az épület észrevétlen integrációja a környezetbe, modernitást és kiegyensúlyozottságot tükröző hangulat kialakítása a Moonvalley Wines filozófiájának megfelelően.

 

 

 

Az épület egy föld alatt rejtőző, mégis természetes fénnyel átjárt, a mai borászati csúcstechnológiának helyet adó létesítmény lesz. A szellős térkapcsolatok múzeumi kiállítótérként mutatják be a fejlett technológiát a látogatóknak. Az épület szervesen kapcsolódik az alatta lévő pincerendszerhez, amely majd a későbbi fejlesztés során egy felszín feletti látogatóközponttal fog kiegészülni.

A megbízó

A Moonvalley Wines összesen 25 hektáron, 19 parcellán, 7 különböző dűlőben gazdálkodik a tokaji bor történelmi központjában, Mádon. A borászat fontos alappillére a tudatos termékkialakítás, melynek köszönhetően minden évjárat valamennyi bora rendkívül magas szinvonalon és egyenletes minőségben kerül a piacra. A gazdag tokaji hagyományoknak a megfelelő korszerűséggel való ötvözése által jutott a Birtok első szakmai elsimeréseihez, úgymint “Az Év Bortermelője Tokaj-Hegyalján 2010 – Berecz Stéphanie", illetve a “Top 10 Muscats du Monde 2010".

 

felelős tervező: Bordás Péter
építész munkatársak: Tolvaj Tamás, Pém Ildikó
fotó: Szendrői Júlia
tervezés éve: 2009
kivitelezés éve: 2009

 

Az épületet az alábbi linkről letölthető filmben lehet virtuálisan "bejárni"