Közélet, hírek

Új épülettel bővülhet az Országos Onkológiai Intézet

2022.03.24. 12:23

Az Emberi Erőforrások minisztere még januárban jelentette be, hogy tervbe van véve az Országos Onkológiai Intézet (OOI) új diagnosztikai tömbjének kialakítása mintegy 13 600 négyzetméten. Az Intézet nemrég újabb európai uniós forrást is nyert egy daganatdiagnosztikai eszközpark fejlesztésére.

Kásler Miklós még március elején nyilatkozta az MTI szerint, hogy az "Országos Onkológiai Intézet fejlesztése nemcsak a betegek gyógyulása miatt rendkívül fontos, hanem az országos onkológiai képzésben, továbbképzésben is fontos szerepe van." A jelenlegi fejlesztések az onkológiai diagnosztika és a terápia több területét is érintik – tette hozzá, kiemelve egy új mammográfiai készüléket, amely a képalkotáson kívül szövettani mintavételre is alkalmas. Ezen túl tömegspektrométer, génszekvenáló készülék, három operációs torony, operációs mikroszkóp, ultrahangkészülékek, MR-készülék és 3D-s röntgenberendezés is gazdagítja majd az intézet műszerparkját. 

Az Intézet eszközbeszserzésein túl a budai ingatlanon több építészeti fejlesztés is történt az utóbbi időben, illetve történik – például az A41 design tervei szerint megújult a mellkassebészeti központ is. Az új diagnosztikai központ építés-tervezésére tavaly márciusban írtak ki közbeszerzést. A dokumentum szerint "a projekt célja egy Onko - diagnosztikai Központ létesítése az Országos Onkológiai Intézetben, amely a diagnosztikai eljárások elvégzését logisztikailag egy épületbe koncentrálná, és ily módon a daganatos betegek egy napos diagnosztizálását is lehetővé tenné. A fejlesztések során két épület kerülne elbontásra, a régi Gyógyszertár (16-os épület) és a 6-os számú romos épület. Felújításra kerül a 19-es és 28-as számú épület, ahová a lebontásra kerülő épületekben jelenleg megtalálható funkciók kerülnének áttelepítésre."

Az ÉTDR-ben tavaly júliusi véglegesítéssel láthatóak bizonyos engedélyezési eljárásra beadott (ám februári dátumozású) tervek ONCO - DIAGNOSZTIKAI KÖZPONT projektnéven. E látványtervek szerint az új tömb az Intézet területének Kékgolyó és Gyógyfű utcai sarkán terülhet majd el egy látványos, belsőudvaros, vertikális hangsúlyú lamellás kialakítással. Szerkesztőségünk a tervek aktualitását és a tervezőket illetően kereste az Onkológiai Intézet sajtóosztályát. Cikkünket nyilatkozatuk után frissítjük, és a későbbiekben szeretnénk nagybemutatóban is publikálni az engedélyezett terveket.