Közélet, hírek

Új helyi építési szabályzatot fogadtak el Balatonfüreden

2022.12.21. 15:04

A fő cél szerint a szabályozás "egy élhető település ideáját" segíti elő. A felülvizsgálat során csökkentették a városban építhető épületek magasságát és korlátozták a telkek beépíthetőségét, ugyanakkor növelték a kötelezően kialakítandó zöldterületek nagyságát.

Elkészült és hamarosan életbe lép Balatonfüred új helyi építési szabályzata, amely meghatározza, milyen irányba fejlődjön a város - derül ki az önkormányzat oldaláról. Mint írják, az elsődleges célok között a város zöldfelületeinek növelése, a lakosság életminőségének javítása, a jó minőségű épített környezet kialakításának elősegítése szerepelt. Szigorodtak a feltételek: az épületmagasságot és a beépíthetőségi százalékot csökkentették, ezzel párhuzamosan nagyobb zöldterületek kialakítását preferálja az új szabályzat.

A helyi szabályozást az országos területrendezési törvényhez, ezen belül is a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet előírásaihoz kellett igazítani. Az irányelveknek egyszerre kell megfelelnie az állami jogszabályoknak, az egyedi lakossági igényeknek, valamint tartalmazniuk kell az önkormányzati szándékot is. Az újonnan beépítésre vagy jelentős átépítésre szánt területeken meg kellett határozni a kialakítható legkisebb telekméretet, a beépítési módot, a megengedett legnagyobb beépítettséget, az épületek magasságát valamint a kötelező zöldfelület mértékét. 

Ahogy a cikkben szerepel, az új HÉSZ közel három évig készült a hatóságokkal egyeztetve, illetve a lakossági igények és kérések figyelembevételével. Összesen 109 egyedi ügyet vizsgáltak meg és bíráltak el, harminc hatóságot és önkormányzatot kerestek meg véleményezésre, több egyeztető tárgyalást folytattak le. A munkafolyamat végeztével a képviselőtestület a legutóbbi ülésén megszavazta az új szabályozást.