Közélet, hírek

Új kápolnával és kiállítóterekkel bővül a Mohácsi Nemzeti Emlékhely

2024.02.21. 16:55

A mohácsi csata közelgő 500. évfordulójára a Duna-Dráva Nemzeti Park a Mohácsi Nemzeti Emlékhely nagyszabású átalakítását tervezi: új kápolna és kiállítóterek létesülnek az utoljára 2011-ben, 500 millió forintból bővített sírkertben. A múzeum kialakításával a történelmi emlékhelyet tervező Vadász György tervezőirodáját bízták meg 417 millió forintért, a kápolna tervezésére pedig nyílt közbeszerzési pályázatot írtak ki.

A történelmi emlékhely 1976-ban nyitott meg Sátorhelyen az 1526-os mohácsi csatában elveszett katonák tömegsírjának helyén, Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, szobrász tervei alapján. Ekkorra készült el Pölöskei József ötvösművész bronzból készült alkotása, a díszkapu, valamint Vadász földbe süllyesztett átriumos építménye, melynek közepén egy fehér kőrózsát formázó kút áll, Illés Gyula szobrászművész munkáját. Az emlékhely 2011-ben a Szent Koronát mintázó fogadóépülettel bővült, mely szintén Vadász alkotása. A park területe 1700 katona végső nyughelye, a sírkertben II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya, és számos névtelen vitéz fából kifaragott szobrait láthatjuk.

Rézlemez fedést kap a koronaépület és új kiállítóterek létesülnek

Egy tavaly december 13-án közzétett közbeszerzési dokumentum szerint a Vadász György által alapított Vadász és Társai Építőművész Kft.-t bízták meg a koronaépület felújításával, valamint az új múzeumi terek létesítésével, 417 millió forintért. A szerződéskötés felhívás nélküli tárgyalásos eljárás útján történt, az indoklás szerint azért, mert a kizárólagos jogok, többek között a szellemitulajdon-jogok miatt a szerződést csak bizonyos gazdasági szereplő teljesítheti. A látványtervek, amelyek január 10-én megkapták a Baranya Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályának engedélyét, az E-építés portálon láthatók, mint arról a magyarepitok.hu beszámolt.

A munkák magukban foglalják a 2011-ben 500 millió forintból felépített koronaépület külső- és belső tereinek átalakítását, felújítását és bővítését. Emellett az épület felső zónájának üvegét is zárt, szigetelt külső héjra kell cserélni a nyári túlhevülés és a téli túlzott lehűlés megakadályozása érdekében. Ezt egy vázlatterv szerint patinázott rézlemez fedéssel tervezik megoldani. A felhívásban a koronaépületből alagúton keresztül megközelíthető, két részre osztott, 600-600 négyzetméteres múzeumi tér kialakítása is szerepelt. Ez a látványterv alapján az 1976-ban épült, földbe süllyesztett átriumos építmény kiegészítése lesz két oldalról. 

Új kápolna épül

A kápolna tervezésére már egyszer kiírták a közbeszerzést, de egy február 9-én megjelent dokumentum szerint az első körben nem hirdettek nyertest. Február 20-án egy új nyílt pályázati kiírás jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben, erre március 5-ig várják a tervek beérkezését.

A munkák legfőbb eleme egy kis méretű kápolna tervezése, melynek méretét nem specifikálják, de az előző kiírásban 5x5 méteres alapterületű, maximum 20 méter magas építmény tervezését várták. A nemzeti park célja egy egyházi rendezvények megtartására alkalmas, haranggal ellátott, fedett-nyitott szerkezetű kápolna felépítése, melyhez altemplom vagy alépítmény is csatlakozik. A már meglévő építményeket is korszerűsítik, átalakítják a kertet, felújítják a díszkaput, cserélik a kerítést.

A cél az emlékhely már kialakított szimbolikarendszeréhez és elrendezéséhez illeszkedő, egységes művészeti alkotás létrehozása, amelynek érdekében a tervezőnek együtt kell működnie a feladatok másik részével megbízott Vadász és Társai tervezőivel.