Épülettervek/Középület

Új „Kunsthalle” terve Zsolnán, Peter Behrens nyomában

2012.06.20. 13:00

Kevesen ismerik a Peter Behrens tervei alapján épült zsolnai Új zsinagógát, amely különleges értéket képez centrális belső terével és vasbeton kupolájával. A II. világháború után különböző funkciókat ellátó, mára igen leromlott állapotú épület várhatóan 2014-re teljesen újjászületik kortárs művészeti központként, amelynek koncepcióját Martin Jancok pozsonyi építész készítette.

Peter Behrens tervei alapján 1928-1931 között épült a zsolnai neológ (Új) zsinagóga, az impozáns épület az észak-szlovákiai város központjában áll. A Truc Sherique független nonprofit szervezet a helyi zsidó hitközség - az épület tulajdonosa - támogatásával az egykori kultuszhely kortárs művészeti központtá („Kunsthalle”) történő átalakítását tervezi, Martin Jancok pozsonyi építész koncepciója alapján. A tervet támogató lelkes művészetbarátok és adományozók hasonló stratégiát alkalmaztak a 2003 szeptemberében megnyílt, Zilina-Zarecie egykori vasútállomásából átalakított kulturális központ esetében is, amely azóta egyre növekvő népszerűségnek örvend. Az új „Kunsthalle” megnyitását 2014-re tervezik - a projekt költségeit egymillió euróra becsülik, amelyet magánadományokból és közösségi forrásokból kívánnak előteremteni.

 

 

 

Peter Behrens (1868-1940) alkotásának értéke kevésbé ismert Szlovákiában és külföldön - így hazánkban is -, bár az épület a Kárpát-medence kevés, korai modern jellegű izraelita kultuszhelyének egyike, ráadásul túlélte a világháborút és megmenekült a pusztulástól. A zsinagóga elkészülte után csupán egy évtizedig szolgált vallási célokat, majd az épület több hozzáépítésen és belső átalakításon esett át. A szakrális tér eredetileg 450 férfi - plusz a karzaton 200 nő - befogadására készült; a II. világháború után színházként, koncertteremként, egyetemi aulaként, a  legutóbbi időkben pedig moziként működött.

Martin Jancok építész korábban a zerozero architects munkatársaként dolgozott, jelenleg saját pozsonyi irodáját (Plural) vezeti. Átalakítási-felújítási tervében helyreállítja a Behrens tervezte belső tér monumentalitását és egységét, kiszabadítva az épület tömegét a korábbi toldalékok és átalakítások közül. Az építész a korábban használaton kívüli kelet-nyugati tengely bekapcsolásával megnyitja a belső teret a város és az utca felé, a környező kertet is bevonva a kiállítási koncepcióba. A kulturális funkciójú enteriőr hátterét adó eredeti szerkezet „szilárd”, erőt sugárzó megjelenésével szemben az újonnan beillesztett elemek időszakos és könnyed jellegűek (például alacsony költséggel előállított fa- és acélszerkezetek, illetve szétszerelhető fa- és polikarbonát táblák). A belépő látogatók cikkcakkos, spirális útvonalon végigsétálva juthatnak fel az emeleti szintekre a 15,6 m átmérőjű, 17,5 m záradékmagasságú vasbeton kupola alatt. Az eredeti karzatszint felé egy újabb készül. A tervek szerint nagy léptékű installációk övezik majd a központi tér négy oldala mentén húzódó rámpákat, amelyek megkönnyítik a látogatók áramlását és változatos átlásásokat tesznek lehetővé a különböző karzatszinteken tartózkodók között. A koncepciót a két világháború közötti építészeti alkotás értékeinek tiszteletben tartása és megőrzése jellemzi.

 

 

 

A zsolnai Új Zsinagóga magánkezdeményezésen alapuló, most induló Kunsthalle-projektje azt példázza, hogy elkötelezett aktivisták és építészek részvételével lehetséges új kortárs kulturális intézmények létrehozása a kevésbé exponált vidéki helyszíneken és a volt keleti blokk országaiban is.

Írta: Maria Topolcanska
Fordította: Garai Péter

Megjelent az A10 2012. május-júniusi számában, az írást a szerző, a képanyagot a tervező bocsátotta rendelkezésünkre.


Zilina (Zsolna), Új Zsinagóga
eredeti épület tervezője: Peter Behrens
építés éve: 1928-1931
vezető tervező: Martin Jancok
tervezés éve: 2010 – 2012
kivitelezés éve: 2012 – 2014
bruttó szintterület: 1700m²
helyszín: Kuzmanyho 1, Zsolna, Szlovákia
generáltervező: Plural
szakági tervezők: MJM, s.r.o., Prodis
bruttó beruházási költség: 1 millio EUR
megbízó: Marek Adamov és Fedor Blascak, Truc Spherique NGO,Zsolnai Zsidó Hitközség