Épületek/Lakóépület

Új lakóház a Paulay Ede utcában

2008.09.01. 11:43

A telek különlegessége, hogy a Liszt Ferenc tér felé az utcai beépítési vonal mintegy 3 méteres visszaugrásával „sarokház” jelleget ad az épületnek. A beforduló teraszok igyekeznek ezt kihasználni, a közterületen vizuális kapcsolatot teremteni a környék attrakciójaként számon tartott térrel.
építész: Bánáti Béla – Bánáti + Hartvig Építész Iroda

Előzmények, tervezési program
A tervezési terület a Budapest, VI. kerület, Paulay Ede utca 65. sz. alatti, 29392 helyrajzi számú telek. Az építtetővel közösen kialakított tervezési program szerint a beruházás célja új beépítés kialakításával, a beépítési keretek közötti maximális szintterület elérésével magasabb igényeket kielégítő lakóépületet létrehozása volt.

A tágabb környezet, a Liszt Ferenc tér közelsége, valamint az RRT elképzelései a Paulay Ede utca távlati fejlesztéséről további inspirációt adtak az átlagosnál magasabb igényű lakókörnyezet kialakításához. Ennek jegyében a lakóház forgalmát recepció irányítja, a belső udvarban intenzív zöldfelület, a tetőkön a lehető legnagyobb területen tetőterasz és zöldtető készült, a pincében a közösségi életet szervező terek (fitness-blokk) lettek létrehozva.
A közterülethez legközelebbi, a lakások számára kevésbé alkalmas területeken irodákat terveztünk, amelyek az alaprendeltetése szerinti lakóházba a legkönnyebben integrálhatóak.

 

 

Alapadatok
Telek területe: 1016 m2, a nettó alapterület pedig összesen: 6862 m2 + 290 m2 terasz/erkély.

A beépítés
A telek a Paulay utca közterületén kívül öt különböző telekkel érintkezik. A csatlakozó épületek magassága nagyon különböző: míg a baloldali szomszédos utcai épület (Paulay u. 67.) földszint + 3 emelet, addig a jobboldali (Paulay u. 63.) földszint + 4 emelet, a hátsó telekhatáron (Liszt Ferenc tér 4.) levő épületszárny pedig 26,5 méteres tűzfalat mutat a telek felé. A terület feltárása mind közlekedési, mind közmű szempontjából a Paulay utcáról történik.

 

 

Alaprajzi kialakítás
Az „U” alakú épülettömeg csuklópontjaiban, eredendően „sötét” helyeket elfoglalva kapott helyet a két lépcsőház. Ilyen módon az épület két, egymástól független, lifttel kiegészített, füstmentes lépcsőházra fűzött lakóház, fogatolt, illetve középfolyosós alaprajzi elrendezéssel. A Paulay Ede utca felé eső lépcsőház és lift a 3 pinceszintet is ellátja, míg a másik lépcsőházi magnál csak a lift megy le a három pinceszintre (mélygarázs, tárolók és a fitness-blokk a lakók részére).

A földszinti padlóvonal és az utcai járdavonal azonos szinten található. Az utcai szárnyat a lehajtórámpa, egy kétszintes iroda és a lakóház bejárata foglalja el. Az épület bejárata nagyvonalú, egy tágas előcsarnokon, recepción át juthatunk el a lépcsőházig, illetve a belső udvarra. Ebből a térből nyílik az utcai irodai rész, valamint egy az udvarra néző irodák közül.

 

 

Az udvaron áthaladva a hátsó lépcsőházat fedetten érjük el. Az épület hátsó traktusába további három irodát terveztünk, melyek közül kettő a lépcsőházból tárható fel, a Paulay Ede utca 63. felé eső harmadik irodaegység pedig a belső udvarról nyílik. Az elsőtől az ötödik emeletig közel azonos kialakítású szintek találhatók, csak a hátsó szárny kétszintes lakásánál található változás az általános emelethez képest. A lépcsőházból folyosón keresztül tárhatók fel a különböző méretű és alaprajzi kialakítású lakások. Többségükben – az épület adottságaiból adódóan is – amerikai konyhás elrendezésűek. Az utcai szárnyba reprezentatívabb, három-négyszobás egységek is kerülnek, nagyméretű teraszokkal kiegészülve.

A VI-VII. emeleten részben, az utcai szárnynál kétszintes lakásokat terveztünk, ami a közlekedőrendszer gazdaságosabb kihasználását eredményezi. Az alsó szinten a nappali helyiségcsoport, a fölsőn a hálóblokkok található. A tetőtér utcai vonalának visszahúzásával nagyméretű teraszokat tudtunk kapcsolni a fölső lakásokhoz. A VI. emeleten, az összekötő szárny hátsó felében egy külön tömegként kezelt lakást terveztünk, saját tetőterasszal. Zöldtetővel kiegészített közös használatú tetőterasz kialakítására is volt lehetőség, ami a lakóház közösségi életét szervezheti.

Homlokzatok, tömegformálás, anyaghasználat

Az utcai szárnynál az RRT által előírt és a tervtanács által támogatott lényeges kívánalmat teljesítettünk a legfölső szint teraszkontúrja, a zárópárkány és a gerincmagasság jobboldali szomszédhoz való illesztésével. A térbeli foghíj kiküszöbölése, a beépítési vonal tartása és a hátsó szomszédos épületek tűzfalaihoz való illeszkedés szintén ilyen feltételek voltak. Az alacsonyabb baloldali szomszédos épület felé a beépítés visszalépcsőzik, terasszal kapcsolódik a Paulay utca 65. sz. házhoz.

 

 

A telek különlegessége, hogy a Liszt Ferenc tér felé az utcai beépítési vonal mintegy 3 méteres visszaugrásával „sarokház” jelleget ad az épületnek. A beforduló teraszok igyekeznek ezt kihasználni, a közterületen vizuális kapcsolatot teremteni a környék attrakciójaként számon tartott térrel. Az általános homlokzati felületen a majdani sétáló utcára hangolódó kisebb erkélyeket hoztunk létre.

A homlokzat két alsó szintje külön életet él a garázslehajtóval, az irodai és lakóházi bejáratok nagyméretű üvegfelületeivel. A galérián levő irodákat üvegfal világítja meg a szerkezeti raszter adta pillérek ritmusa mögé bújva. Az üvegfal az utcai szárny belső udvari homlokzatán is végigfut.

Az épületet csak az utcai szárnyon fedi egyszerű kontyolt nyeregtető, amely a teraszok fölé nyúlik ki. Ez alatt, az utcai homlokzati síktól mintegy 3 métert visszahúzva – az utcai járószintről már alig láthatóan – húzódik az VI. emelet, amely rétegelt lemezburkolatot kap. Az utcáról már egyáltalán nem láthatóan, de a homlokzat részét képezik a növénnyel borított zöldtetők.

Az udvari szárnyak lapostetős fedésűek, terasztetőként vagy zöldtetőként kialakítva. A homlokzatok az utcainál látható formavilágot mutatják: sík, vakolt fehér felületek, üveg mellvédek. Kissé megnövekszik a zöld fontossága, az udvar szintjén és a tetőkön is szerepet kapnak a kertépítészeti eszközök, berendezések, padok, lámpák, szökőkút. Anyaghasználatot és felületképzést tekintve a homlokzaton nyers, egyszerű és természetes anyagokat alkalmazunk.

Bánáti BélaÉpítészet: Bánáti Béla vezető tervező, Kiss Noémi, Nyitrai Zoltán projektvezetők – Bánáti + Hartvig Építész Iroda
Építész munkatársak: Tóth-Szabó Balázs, Petruskáné Csordás Mónika, Vass Zoltán, Nagypál Viktor, Fullár András
Statika: Kovács Csaba – Reticolo Statika
Épületgépészet: Farkas Tamás – Reliplan Bt.
Elektromos: Glavatity Gábor, Bán László, Horváth Gábor – Softline Bt.
Mélyalapozás: Petik Árpád, Sztancsik László – Petrik és Társai Kft.
Srinkler: Németh Róbert – Meldetechnik Kft.
Tájépítészet: Lendvai Gábor, Tihanyi Dominika - UILandscapeArchitects
Vízzel kombinált kerámia plasztika eggyüttes: Szabó Edit szilikáttervező művész