Közélet, hírek

Új lakópark épülhet a XV. kerületben

2022.07.26. 10:44

A terület beépítésére már korábban is készültek tervek, ám a megvalósítás ezidáig váratott magára. A mostani elképzelések alapján közel 700 új lakás épülhet a kidolgozott típustervek szerint. 

Nagy volumenű lakópark-beruházás készül a XV. kerületben, a Palota Liget elnevezésű, nagyjából 195300 m2-es területen. Ez a rész a Szilas-pataktól északkeletre, a Külső Fóti út, a Turjános körút, az M3 autópálya bevezető szakasza menti gazdasági terület és a Mogyoród útja által határolt területen, Palota Újfalu északkeleti felén helyezkedik el – itt épülhet meg a jövőben az az új lakónegyed, amely több mint 1800 fő lehetséges otthona lehet. A fejlesztést 2021 májusában nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánították.

A beruházást hosszas előkészítő munka előzte meg: készült telepítési tanulmányterv, módosították az építési szabályzatot és a településképi rendeletet, valamint településrendezési szerződést kötöttek az érintett fejlesztőkkel – tudtuk meg Sipos Gábor kerületi főépítésztől, aki azt is hozzátette: a kiemelt státusz miatt a szükséges településképi véleményt a központi tervtanács joga kiadni, ugyanakkor ebben az esetben volt együttműködés a tervezők, építtetők és a kerület között.

A terület – amelynek szomszédságában a volt Vörösmarty TSZ tehenészete, gazdasági területek, valamint beépítetlen, mezőgazdasági hasznosítású területek találhatók – fejlesztésére már a kétezres évek elején készült kerületi szabályozási terv. Ekkor épületek építésére, a csatorna és egyéb közműfejlesztések elkészítésének feltételével közel 80 engedélyt adtak ki. Az aktuális előírások szerint a területen 858 lakás épülhetett volna, ez a beruházás azonban "külső és belső gazdasági hatások miatt" nem kezdődött meg – derül ki a 2020-as datálású telepítési tanulmánytervből.

Az Indotek cégcsoport megbízásából készült dokumentum alapvetően a fejlesztő érdekeltségi körébe tartozó ingatlanokat vizsgálja. Ebben azt írják, hogy a teljes Palota Liget területén (tehát a másik tulajdonosi kör érdekeltsége alá tartozó telkek figyelembevételével) kialakított 77 telken összesen 824 lakás kaphat helyet, ami 2,75 lakos/lakásszám mutatóval számítva 2266 fő megjelenését jelentheti a városrészben. A mostani beruházással érintett területen ennek csak egy részét, 61 telket alakítanak ki 677 lakással, amelyhez a tervezett lakosszám 1862 fő. A lakásszám a telek méretének nagyságától függene, de egy telken maximum 12 lakás elhelyezése lehetséges a tanulmányterv szerint. A lakásokat 70 m2 feletti nagyságúra tervezik.

Reskó Péter, a beruházás tervezéssel megbízott vezetője érdeklődésünkre elmondta: klasszikus lakóparki környezetben és megoldásokban gondolkoznak, az Opinion Builders csapatával kidolgozott típustervek alapján. A koncepció meghatározásakor egységes megjelenésre törekedtek, ami léptékében földszint plusz két emelet egységeket foglal magában. A lakópark külső karéján magastetős, hagyományosabb megjelenésű, a tömbbelsőben pedig modernebb, letisztultabb, lapostetős épülettömegeket képzeltek el. A kiviteli tervek folyamatosan készülnek, az engedélyezések, a lebonyolítás és a tenderek előkészítése is folyamatban van.

Ahogy a tanulmányterv elfogadásáról szóló önkormányzati előterjesztésben szerepel: "A terület beépítése a családok részére egy lehetséges alternatíva lehet az agglomerációba való kiköltözés helyett, és ez a beköltözéssel egy fiatal, aktív korú érdemi nagyságú lakosság növekedést is eredményezhet az évek óta fogyatkozó népességű kerületünkben." Itt azt is kiemelik, hogy egy kis beépítési intenzitású, zöldbeágyazott, kertvárosi karakterű városrész fokozatos kiépítése a cél. "Új, zöldterületekkel tagolt, vonzó, karakteres beépítést lehet megvalósítani, amely több száz családnak biztosíthat az elképzelések szerint magas színvonalú lakókörnyezetet."

A dokumentum szerint a Palota Liget, mint a leendő Palota Újfalu városrész területrésze városszerkezetileg szerves folytatása lehet a Szilas-patak Rákospalota felőli oldalán kialakult intenzív kertvárosi lakóterületnek. Az M3-as közelsége könnyen megközelíthetővé teszi, a kerület meglévő városrészeihez is kapcsolódik a Mogyoród útja és a Külső Fóti út kiépített útszakaszain keresztül. "A területet fejlődő gazdasági, szolgáltató és kereskedelmi funkciók övezik, melyek munkalehetőséget is kínálnak az ideköltözőknek", írják.