Épülettervek/Középület

Új multifunkciós konferencia központ épül Balatonfüreden – bemutatjuk a terveket

2021.06.18. 08:40

Hamarosan új, négyévszakos konferencia központtal gazdagodik Balatonfüred, mely a KÖZTI tervei alapján épül. A Huray utcai parkoló helyén kialakítandó épület mélygarázzsal is rendelkezik majd, így a vársoban oly fontos parkolási lehetőség sem vész el. A terveket az építészek szavaival mutatjuk be. 

Funkció

Az épület rendeltetése multifunkcionális konferencia központ. Az alapvetően nagy terekből álló komplexum képes flexibilisen befogadni nagy rendezvényeket, konferenciákat, bálokat és kiállításokat.

Az épületet három nagy, funkciójában elkülöníthető tércsoport alkotja: egy előcsarnok a hozzá kapcsolódó kiállítóterülettel, egy 650 fős plenáris terem, valamint szekciótermek.

Előcsarnok -Kiállítótér

A 650 mterületű előcsarnok a látogatók megérkezésének helye, akár gyalogosan, a Huray utca felől közelítik meg az épületet, akár a parkolón keresztül. A helyiség hatalmas üvegfalaival szervesen kapcsolódik az előtte kialakított városi térhez, amelyen a nyári időszakban intenzív gyalogos forgalom várható mind a Balaton irányából, mind Balatonfüred felől. A két szint magas tér alkalmas kiállítások, állófogadások lebonyolítására, flexibilisen kapcsolható hozzá a 380 m2-es kiállítótér. A kiállítótérből nyílik még két szekcióterem, melyek 60, illetve 110 fő befogadására alkalmasak, összenyithatók és a kiállításokkal kapcsolatos előadások megtartására szolgálnak.

A különböző rendezvények zavartalan lebonyolítását szolgálják az előcsarnok két oldalán elhelyezkedő vizesblokkok, ruhatárak, és a Huray utcai oldalon lévő büfé-cukrászda és jegypénztár, melyek kívülről is megközelíthetők a gyalogos sétány irányából.

Plenáris terem

Az előcsarnok kétszintes teréből egykarú elegáns lépcső vezet a ház magját alkotó plenáris teremhez.

A tervezés során az volt cél, hogy ezt a 650+36 férőhelyes helyiséget minél több funkció befogadására tegyük alkalmassá. A nézőtérre ezért olyan mozgatószerkezet terveztek, mellyel a nézőtér a 0,00 szinten síkba rendezhető.

Elsődleges funkciója ferde padozatú konferenciaterem, mely az előcsarnok felől a galériaszinten, a két oldalán pedig a földszintről közelíthető meg. A kissé megemelt színpadon vetítés és konferenciák is lebonyolíthatók.

Megrendelői kérésre a terem színpada és a körülötte elhelyezett kiszolgálóhelyiségek alkalmassá teszik a termet színházi előadások befogadására is. Klasszikus, feketére festett, 16x9 méteres színpadteret terveztek, hátsó- oldal- és előfüggönyözéssel, a színpadtér fölött megfelelő díszletmozgató és világítási szerkezetekkel. A díszletek a színpad mögötti, gazdasági udvarból megközelíthető manipulációs térből kerülnek a színpadra. A színpad jobb oldalán kaptak helyet a csoportos és egyéni öltözők, és a társalgó is.

A nézőtér első része külön is mozgatható. Amennyiben ezt a területet a színpad magasságába emelik, megnövekszik a színpadtér, és táncos előadások megtartására is alkalmassá válik. Ha leeresztik az első sor szintje alá, zenekari árokként funkcionál.

Végül, de nem utolsó sorban, teljesen egy síkba rendezhető padozatával igazi bálteremként tud funkcionálni, amely adott esetben a nagyhírű füredi Annabálnak is otthon tud adni a jövőben. Ilyen esetben a teljesen vízszintes padlójú terem (0,00 szinten) két hatalmas tolóajtóval kapcsolódhat az előcsarnok tereihez.

Vízszintes padozat esetén a székeket a színpad alatti raktárba szállítják a színpad első részén található transzportpódium segítségével.

Az első emeltről közelíthető meg a karzat és a technikai és tolmácshelyiségek. A nyugati oldalon lévő karzat VIP páholyként is működhet, megfelelő előtérrel, valamint elkülönítetten is megközelíthető a parkolón keresztül. A fölszinten működő catering konyha tudja kiszolgálni az itt megtartott fogadásokat.

Szekciótermek

Kiadhatók kisebb előadásokra, foglalkozásokra, kisebb konferenciákra is alkalmasak, vetíthetők.

Az emeleten 4 db, egyenként 78 férőhelyes szekcióterem kapott helyet. Mindegyikük megközelíthető az előcsarnokon keresztül lifttel, vagy a főlépcsőn keresztül. Az emeleti termek összenyithatók, 300 férőhelyesre bővíthetők. Az itt megrendezett eseményeket szolgálja ki az előadók mellett elhelyezett catering előkészítő, ahová a földszinti catering konyhából érkezik az élelmiszer.

A földszinten is található még két szekcióterem, ezek is használhatók külön és összenyitva is. Ezek működését segítik a mögöttük elhelyezkedő raktárak és vizesblokkok is.

Egyéb kiszolgáló egységek

Az épület működéhez szükséges cateringkonyha a földszinten található, a gazdasági udvar felől és a gazdasági bejáraton keresztül közelíthető meg. Innen láthatók el az épület különböző pontjain tartandó fogadások, vacsorák, egyéb álló vagy ültetett rendezvények. Az előcsarnokhoz kapcsolódó, kétoldalt szimmetrikusan elhelyezkedő ruhatárak és vizesblokkok az épület összes rendezvényét hivatottak kiszolgálni. A szükséges gépészet az emeleten, részben nyitott, de az épület tömegébe simuló gépészeti udvarban helyezkedik el. A parkolás az épület alatt, egyszintes parkolóban történik, mely közparkolóként is üzemel.

Tömegalakítás

Az épület a 71-es út felől, az ott lévő természetes dombba simul, zöldtető alá rejtve. Csak az innen érkező gyalogos forgalom folyik át az épület előtt kialakított térre. A főút épületbe érkező forgalma a zöldbe hasított garázslehajtón tűnik el a ház parkolószintjén.

A Huray utca irányából tárul fel az épület valódi tömege. Előtte burkolt városi főtér fogadja a Balaton felől érkező gyalogosokat, kerékpárosokat. Az épület tömege innen átlátható, szinte kívülről is leolvasható a belső tér. A nagy, megnyitott üvegfelület mögött tudható, hogy szellős előcsarnok kapott helyet, míg a kőburkolatos, zárt részek az egyéb funkciókat rejtik.

Anyaghasználat

Az épületen alapvetően három anyag dominál: üveg, mészkő, és a tetőn megjelenő növényzet. Az anyagok aszerint változnak, hogy az adott nézőpontból a ház belesimul-e a környezetébe, vagy tömörebb térfalat alkot.

Szerk.: Paár Eszter Szilvia