Közélet, hírek

Új Nemzeti Galéria: a SANAA aláírta a szerződést

2015.12.11. 08:12

A Városliget Zrt. képviselői csütörtökön aláírták a megállapodást a japán Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA) építészirodával a ligetben felépülő Új Nemzeti Galéria tervezésére. A Petőfi Csarnok helyén felépülő új múzeum tervezőit nemzetközi építészeti tervpályázaton, majd ezt követő közbeszerzési eljárás során választották ki.

Új Nemzeti Galéria – aláírták a megállapodást a japán tervezőirodával

A nyertes terv szerint a japán építészek egy környezetébe illeszkedő, interaktív és emberközeli, ugyanakkor XXI. századi, korszerű múzeumépületet álmodtak meg a Városligetbe. Az együttműködés véglegesítése mérföldkő a Liget Budapest Projekt életében, hiszen ezzel kezdetét veszi az a tervezési és építési folyamat, melynek köszönhetően Budapest egy világviszonylatban is kiemelkedő színvonalú épülettel gazdagodik.

A Liget Budapest Projektben megvalósuló épületet úgy tervezték, hogy megjelenésében kapcsolódjon a városligeti parkhoz, harmonizáljon a természeti környezettel, illetve közösségi-kulturális helyszínként is jól működjön. Mivel – az előzetes elképzelésekkel ellentétben - a Ludwig Múzeum nem költözik az intézmény falai közé, így az épület kisebb lesz a tervezettnél: legmagasabb pontján sem haladja meg a 25 méteres magasságot, és körülbelül 20 százalékkal csökken az alapterülete is.

A szerződést kézjegyével ellátta Kazuyo Sejima és Ryue Nishizawa a SANAA igazgatói, Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója illetve a SANAA magyar, konzorciumi partnereiként a Bánáti + Hartvig Kft. ügyvezetői, Bánáti Béla és Hartvig Lajos. A megállapodás aláírásával elindul az új múzeumépület részletes tervezési folyamata, ezt követően 2017-ben megkezdődnek az építkezések. A lebontandó Petőfi Csarnok helyén várhatóan 2019-re épül fel a modern, a XXI. századi elvárásoknak minden szempontból megfelelő Új Nemzeti Galéria.

Háttér

A Városliget Zrt. tavaly októberben írt ki meghívásos nemzetközi tervpályázatot a Petőfi Csarnok helyén megvalósuló Új Nemzeti Galéria épületére. A bíráló bizottság értékelése szerint a japán SANAA és a norvég Snøhetta terve is építészetileg kiemelkedő értéket képvisel és ezek a pályaművek a gyűjteményi és a látogatói szempontok alapján is világszínvonalúak. Az eredményhirdetést követő hónapokban tárgyalások zajlottak a kiíró és a két cég között és a közbeszerzési eljárás keretében beadott ajánlatok alapján végül a SANAA nyerte el a megbízást.

A japán építésziroda nevéhez számos kiváló múzeumi épület fűződik a világ több pontján, terveik alapján valósult meg pl. a Louvre Lensben megnyílt új múzeuma, a New York-i Új Kortárs Művészeti Múzeum (The New Museum of Contemporary Art) vagy az amerikai toledói Művészeti Múzeum Üvegpavilonja (Glass Pavilion for the Toledo Museum of Art in Ohio). Az építésziroda számos nemzetközi díj mellett 2010-ben az építész szakma Nobel-díjának számító Pritzker-díjat is megkapta.

Jelen döntésnek köszönhetően két olyan épület valósul meg a Városligetben, amelyeket világhírű japán építészek terveznek. A SANAA mellett ugyanis Sou Fujimoto is részt vesz a Liget Budapest Projektben: ő nyerte meg az egykori Hungexpo épületek helyén felépítendő Magyar Zene Háza tervezésére tavaly kiírt pályázatot.

Az évtized végére minden elemében megújuló Városligetben nem csak új intézmények épülnek, hanem megújulnak a park régi épületei, egyben rehabilitálják és nagy mértékben bővítik a Liget zöldfelületét is. A park és az épített környezet kapcsolata kiemelt fontosságú a Városliget megújulását szolgáló Liget Budapest Projekt megvalósításában. A Liget beépítettsége a jogszabályban előírt 7 százalék alatt marad, a park zöldfelülete pedig a mostani 60 százalékról több tízezer négyzetméterrel, 65 százalékra nő majd. A park teljes megújítására a Városliget Zrt. decemberben hirdeti meg a tájépítészeti tervpályázatot.

forrás: Városliget Zrt.