Közélet, hírek

Új tervek készülhetnek a PPKE Bródy-projektjéhez

2022.07.20. 11:16

Nemrég eredménytelenül zárult az a közbeszerzési eljárás, ami az egyetem által finanszírozott campusfejlesztés kivitelezésére irányult. Az újrafogalmazott projekt megvalósítását ugyanakkor továbbra is kiemelten fontosnak tartják. 

Korábban többször is beszámoltunk a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nagyszabású józsefvárosi campusfejlesztéséről - nemcsak a Magyar Rádió egykori épületeit is magában foglaló együttessel kapcsolatos koncepcióról, a tervpályázatról és az annak apropóján született tervekről, hanem az egyetem által irányított Bródy-projektről is, amelyről azonban a közelmúltban kiderült, hogy megvalósítása financiális okok miatt halasztódik. 

A Bródy-projekt az elképzelések szerint alapvetően két épületet érintett volna: a Szentkirályi utca 26. alatt egy új campusépületet alakítottak volna ki az oktatás számára, ezzel párhuzamosan építették volna át a Bródy Sándor utca 15. alatt álló műemléki épületet az egyetem működését támogató központi szervezeti egységek irodái részére. A beruházás hatókörébe a Szentkirályi utca 28-30. alatti oktatási épület is beletartozott volna az új campusépülethez való szerves kapcsolódása okán - derül ki abból a közbeszerzési értesítőből, amelyben az eljárás eredménytelenségét közölték július elején a projekt kivitelezésére vonatkozóan. Az indoklásban az állt, hogy mindhárom ajánlattevő ajánlati ára jelentősen magasabb volt az ajánlatkérő rendelkezésére álló fedezetnél. A beruházás tervei már korábban elkészültek a Gereben Marián Építészek jóvoltából, akik a 2018-ban kiírt tervpályázatot megnyerték. 

A Bródy-projekt jövőjét illetően az egyetemhez fordultunk információért. Válaszukban megerősítették, hogy a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás eredménytelen lett. "A megváltozott gazdasági körülmények és kialakult építőipari helyzet sajnos meghiúsította terveinket. Az Egyetem igényeinek, gazdasági lehetőségeinek és az építőipari piac realitásának összehangolásával új terveket készítünk, az újrafogalmazott projekt megvalósítását az Egyetem továbbra is kiemelten fontosnak tartja", írták. 

Az egyetem korábban azt közölte, hogy az állami finanszírozásból megvalósuló Pázmány Campus projekt - függetlenül a Bródy-projekttől - az ütemezésnek megfelelően halad tovább, jelenleg a tervezési szakaszban van. A nyílt nemzetközi tervpályázaton Tima Zoltán (KÖZTI Zrt.) és Kruppa Gábor (Hamburg C Kft.) vezető tervezők által jegyzett első díjas pályaművet ebben a cikkben mutattuk be részletesen.