Közélet, hírek

Újabb fejlesztések elé néz a tiszadobi Andrássy-kastély

2020.10.16. 12:10

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében elhelyezték azt az időkapszulát, amely a kastély következő fejlesztési ütemének és az új kiállítás munkálatainak kezdetét jelképezte.
 

A tiszadobi beruházás során olyan állandó kiállítás költözik a kastély tereibe, amely az Andrássy családot és a kastély történetét mutatja be. A terekben történeti enteriőröket alakítanak majd ki, felhasználva a meglévő, fennmaradt eredeti berendezéseket is. A kiállítás mellett ruhatár, kávézó, múzeumi bolt, rendezvénytér, valamint egy étterem is helyet kap az örökségi épületben.

Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az időkapszula elhelyezésének eseményén kiemelte, hogy a NÖF által koordinált Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram portfóliójában a tiszadobi Andrássy-kastély az egyik leglátogatottabb létesítménynek számít, amely érdemes a további fejlesztésre. A kastély és a hozzá tartozó nyolc hektáros park az észak-alföldi régió turizmusának meghatározó helyszíne.  Az elmúlt másfél évben, azaz idén szeptember végéig a kastély – a koronavírus járvány okán drasztikusan lecsökkent idei rendezvényszám ellenére – a korabeli főúri konyha fogásait is felvonultató étteremmel együtt összesen közel 68 000 látogatót fogadott.

Az alapkövet Dr. György István államtitkár, Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos, Glázer Tamás ügyvezető igazgató, Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, valamint Bán György polgármester helyezték el.

Dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a Program jelentőségét hangsúlyozta, melynek célja, hogy az elődeink által ránk hagyott épített örökséget megőrizve és megújítva országszerte olyan turisztikai attrakciókat hozzanak létre, amelyek egyrészt az odalátogatók számára kínálnak tartalmas, de szórakoztató, élményszerű kikapcsolódási lehetőséget, másrészt szervesen kapcsolódnak környékük gazdaságába, vérkeringésébe is. Az épületek és a bennük kialakítandó, legkorszerűbb technológiákat is felvonultató, interaktív kiállítások hazánk dicsőséges, vagy éppen vészterhes korszakaiba is elrepítik a látogatót, kicsik és nagyok számára egyaránt szórakoztató módon mesélik egy-egy olyan jeles magyar család történetét, akikre ma is méltán büszkék lehetünk. A beruházásokban közös, hogy az épületek szellemi értelemben is megújulnak, új funkciókkal gazdagodnak. Így nemcsak a turisták számára, hanem céges rendezvényszervezők, esküvőszervezők, filmprodukciók számára is vonzóbbá válhatnak ezek a csodálatos helyszínek, aminek köszönhetően egyrészt hosszú távon fenntarthatóvá, válnak műemlékeink, másrészt a környékbeli vállalkozások, szállásadók, vendéglátók, termelők és mesteremberek számára is lehetőséget teremtenek a fejlődésre, új munkahelyek megteremtésére.

Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos ismertette a megújuló épület történetét is: a rezidenciát gróf Andrássy Gyula, Magyarország miniszterelnöke, az Osztrák–Magyar Monarchia közös külügyminisztere építtette. Az 1870-es évek első felében emelt vadászkastély 1885-ben leégett, ehelyett a gróf egy teljesen új, nagyobb kastély építését határozta el. Az épületet Meinig Arthur műépítész tervei alapján 1886–90-ben emelték. A tornyokkal gazdagon tagolt architektúrán a késő gótikus és reneszánsz Loire-völgyi kastélyok hatása érezhető, és Andrássy Gyula pontos megrendelői kéréseket fogalmazott meg az új épület kialakításával kapcsolatban. A magaslaton álló kastély főhomlokzata alatt Magyarországon különlegességnek számító, szabályosan nyírt örökzöld sövényből egy labirintust is kialakítottak.

A miniszteri biztos felvázolta azt is, hogy az első ütemben teljesen felújított kastély legújabb fejlesztési ütemében a turisztikai vonzerővé fejlesztés történik meg, új élményalapú kiállításokkal és új szolgáltatásokkal gazdagítva az épületet. A tárlat többek között az Andrássy család fordulatos történetét meséli majd el és úgy építkezik, hogy a látogató a számos kiemelkedő egyéniségű családtaggal az épület tereinek bejárása folyamatában ismerkedjen meg, és minden családtagot egy-egy jellemző kastélybeli helyszínen ismerhessen meg. A grófi família politikai, közéleti, művészeti, művészetpártolási, kulturális és gazdasági tevékenysége minden rétegében be lesz mutatva különböző érdekességek mentén. A kastély külön értéke lesz az Andrássy család most visszavásárolt műtárgyainak kiállításba komponált bemutatása. A fentieken túl a kastélykertben megépül egy tematikus játszótér is, továbbá helyreállítják a történeti úthálózati elemeket, valamint elkészül a Holt-Tisza partjának részleges rehabilitációja és egy csónakkikötő építése is, a szomszédos telken pedig egy 36 beállásos parkoló épül.

Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, Tiszadob és környéke a közelmúltban soha nem látott turisztikai fejlődésen ment keresztül, hiszen felújítottan látogathatóvá vált az Andrássy-kastély, szabadstrand létesült, valamint elindult a Tisza ezen szakaszán az unikumnak számító nyaralóhajózás is. Ezeknek - és a környező településeken megvalósult turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően, ez a térség színvonalas és egyedülálló kikapcsolódási lehetőséggel várhatja majd az idelátogatókat.

A kastély és a hozzá tartozó park 2020. november 1-jén zárja be kapuit a nagyközönség számára, hogy a fejlesztések befejeztével a térség egyik legpatinásabb rendezvény és konferencia helyszínévé váljon, előreláthatólag 2021. év végén.

A cikk a műemléki fejlesztést lebonyolító NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-vel együttműködésben született.