Technológia

Újjászületés a holisztika jegyében

2018.03.01. 09:40

Megnyitásának tizedik évfordulójára, azaz 2015 elejére jelentős fejlesztés indult el a bükfürdői Caramell Prémium Resortban. Az építés során új épületszárnyakat alakítottak ki, ahol 62 családi szoba és több új lakosztály, étterem, wellness részleg, konferenciaterem is helyet kapott. 

A 2005-ben épült bükfürdői Hotel Caramell, mely az ország első 4 csillagos holisztikus gyógy- és wellness szállodája. A szálloda már épülésekor a Feng Shui alapelveit figyelembe véve került megépítésre és kialakításra, ezáltal meleg színek, barátságos környezetet várja az ideérkezőket. 

A 2016-ban lezárult fejlesztés az utóbbi évek egyik legnagyobb turisztikai beruházása volt Magyarországon. A Hotel Caramell három vadonatúj épületszárnnyal bővült. Az új szabadtéri- és beltéri wellness részleg közel 2000 m2-es, a konferencia és rendezvény szakasz 500 fős befogadóképességgel rendelkezik, az új éttermet 100 főre tervezték és kialakítottak egy új ayurvedikus egészségközpontot is. A megújulás végeztével új nevet is kapott a létesítmény: Caramell Prémium Resort.


 

Munkálatok a Hotel Caramell-ben Mapei termékekkel

Hidegburkolás:
A Mapei segédanyagaival a wellness rész medencéit, vizes helyiségeit, közösségi tereit, lépcsőit, kiszolgáló helyiségeit burkolták a hidegburkoló kivitelezők. A közönség forgalmi terek látványos burkolatainak összterülete padlón 803 m2, a lépcsőkön 240 m2, az oldalfalakon 857 m2 volt. A kiszolgáló helyiségek padlóburkolása összesen 528 m2 volt, a falburkolás 602 m2. Mindemellett a medencékben üvegmozaik ragasztására is sor került. A beltéri burkolatok összesen 3200 m2 felületen kerültek kialakításra termékeinkkel.

Alkalmazott hidegburkolati megoldások:
A medencék oldalfalán PLANITOP FAST 330-cal végeztek kiegyenlítést, a medencék alján TOPCEM és TOPCEM PRONTO esztrich réteg kialakítása történt. Az esztrich réteg kiépítése előtt PLANICRETE-s tapadóhidat vittek fel a kivitelezők. A ragasztók közül a KERAFLEX-et és a KERAFLEX EASY-t a padlóburkolásnál alkalmazták, a gőzkabin burkolatait KERAPOXY ADHESIVE ragasztóágyba fektették, medence esetén, az üvegmozaik ragasztásához pedig a KERABOND T és ISOLASTIC kombinációja nyújtott megfelelő megoldást.

A fugaanyagok közül is több félét alkalmaztak: általánosságban a KERACOLOR FF FLEX terméket, ahol szükség volt vízlepergetésre, vagy nagyobb kopásállóságra, ott az ULTRACOLOR PLUS-t, a zuhanyzókban a KERAPOXY CQ-t és végül a medencékben a KERACOLOR FF FLEX-et FUGOLASTIC adagolással.
Kent vízszigetelést a medencékben és a vizes helyiségekben építettek be, ehhez a MAPELASTIC rendszert alkalmazták.

„Meg vagyok elégedve a Mapei termékeivel, néhány éve kizárólag a Mapei termékeit alkalmazzuk.”Vörös Kft., Vörös István

Vízzárás megoldása az utólagosan szerelvényezett medencénél:
A nagy élménymedencében néhány szerelvény csőáttörését utólag kellett kifúrni a medencetestből, és a szerelvényt behelyezni. Az így kialakított csomópontban meg kellett oldani a vízzárást. Ehhez ugyancsak a MAPEI segédanyagait alkalmazták. A betontestben keletkező hiányt előbb LAMPOCEM gyorskötő cementtel töltötték ki, majd 4-5 cm vastagságban MAPEFILL habarccsal töltötték ki a hiányt. A megmaradt csatlakozó hézagokba a beton és a cső közé pedig MAPEPROOF SWELL vízre duzzadó terméket juttattak, majd a hézagot végső rétegként MAPEFILL habarccsal zárták le.

Lemezes vízszigetelés:
POLYGLASS termékekkel alépítmény-, tető- és teraszszigetelést végeztek a kivitelezők. POLYGLASS PVC lemezes szigetelést a meglévő, de az átalakítás idején bővítéssel ellátott A épület lapostetőjén, a B épület teraszain és a D épületben szintén a teraszokon és az erkélyeken építettek ki. A bitumenes lemezes alépítmény szigetelést az alápincézetlen A, C, és D épületek esetén kellett elvégezni.

Tetők, teraszok lemezes szigetelése:
A tetők és teraszok lemezes vízszigetelése során a MAPEPLAN B15 és az adott épületnél előírt rétegrendtől függően POLYFOND KIT DRAIN lemez, illetve POLYFOND KIT dombornyomott lemez nyújtott megoldást. Például az A épületnél dombornyomott lemez került védőrétegnek a PVC lemezes szigetelés tetejére, a D épületnél, mivel kisebb-nagyobb teraszok kerültek szigetelésre, és ezeken zúzalékágyazat került a lemezes szigetelésre, így a PVC lemezre geotextíliával kasírozott drain lemez került. Voltak olyan területek, ahol a PVC-re POLYDREN geotextília, majd faburkolat került. Tehát a rétegrend változó volt. Összesen 1624 m2 POLYGLAS szigetelést építettek be a szakemberek.

Lemezes alépítmény szigetelés:
A POLYGLASS bitumenes lemez, talaj és talajnedvesség elleni szigetelésnél lett felhasználva, a munka döntő többségében a PLANA P 4 mm-es lemezzel dolgoztak. A bitumenes alépítmény szigetelés összterülete 2735 m2 volt.


 

Adatok

Referencia neve: Caramell Hotel – Caramell Prémium Resort
Mapei termékekkel végzett munkálatok: Hidegburkolás, melegburkolás, lemezes vízszigetelés
Helyszín: Bükfürdő
Építkezés éve: 2015-2016.
Tulajdonos: Hotel-Caramell Kft.
Beruházó: Caramell Hotel
Generálkivitelező: Lengyel Építéstechnika Kft.
Építész: Archadiusz Kft.
Hidegburkolati kivitelező: Vörös Kft.
Melegburkolati kivitelező: Top Trade Kft.
Lemezes vízszigetetlés: Dominik Kft.
Mapei partnerkereskedő: Lengyel Építéstechnikai Kft.
Mapei kapcsolattartó: Horváth Roland

Felhasznált Mapei termékek:
Hidegburkolás: Planicrete, Nivoplan, Topcem, Topcem Pronto, Mapelastic, Keraflex, Keraflex Easy, Kerapoxy CQ, Ultracolor Plus, Kerapoxy Adhesive, Kerabont T, Isolastic, Keracolor, Fugolastic, Mapesil AC

Lemezes szigetelés:
Polyglass Polyprimer, Trend HS, Polyglass Polyfond Kit Drain, Polyglass Polyfond Kit, Polyglass Plana P Premium

Építéskémia:
Lampocem, Mapeproof Swell, Mapefill
Polyglass Mapeplan B15, Polyglass Mapeplan PVC fóliabádog, Polyglass Mapeplan ADS 200, Polyglass Mapeplan PVC éltömítő folyadék, Polyglass Mapeplan PVC belső hajlaterősítő profil, Polyglass Mapeplan PVC vízorros profil, Polyglass Polydren

Mapei