Egyéb cikkek

Újpesti víztisztító mű

2010.04.13. 09:28

Rangsorolás nélküli megvételben részesült 4. sz. pályamű
szerző: VPI Építész Kft.
vezető tervezők: Varga Péter István, Balogh Péter István

Rangsorolás nélküli megvételben részesült 4-es számú pályamű
szerző: VPI Építész Kft.
vezető tervezők: Varga Péter István, Balogh Péter István
tervezők: Hollósi Krisztina, Karst Erzsébet, Markos Miklós, Mohácsi Sándor, Pécsi Máté, Rieger Gergely, Say Orsolya
szakági tervezők: Gelencsér Éva, Ládonyi Ákos

 

 

 


Részletes bírálat
A pályamű szöveges munkarésze helyesen állapítja meg, hogy a tervezési terület „városi értelemben izolált, de … elhelyezkedése miatt regionális jelentőségű terület”. Jóllehet az indirekt tervezési metodika – vagyis annak vizsgálata, hogy „mit, miért és hogyan ne csináljunk” – a tervezésben viszonylag ritka és kevésbé ismert eljárás, ám a pályázók most mégis (sikeresen) ezt választották. A funkció-választással kapcsolatos „levezetés” végeredményeként – a meglévő, megtartandó műemléki épület-együttest felhasználva – egy 4000 fős konferencia-központ kialakítását javasolták. A tervezési terület telkekre osztása ugyanakkor felesleges, telektömb kialakítása kevesebb kötöttséget jelent.

A beépítés egyszerű, jól áttekinthető homogén együttest ad, azonban a szálloda elhelyezése, tömege és arányai, illetve a szimmetria felrúgása itt kedvezőtlen. Természetesen a szimmetrikus téralakítás nem követelmény, de ebben az elrendezésben valószínűleg jobb megoldás lenne.

A terv a műemléki védelem alatt álló együttes fontos elemeit rendre megtartja és az építményekbe adekvát rendeltetéseket helyez, ám a két védett szűrőház közé tervezett konferencia-terem blokk minden tekintetben elfogadhatatlan, súlyos hiba. A két szűrőház közé befeszített nagy tömeg a (város)építészeti kompozíció erejét gyengíti, ráadásul elveszi annak lehetőségét, hogy a terv vezér-funkciójának méltó megformálásával az együttes értéknövelő módon kiegészülhessen. A javasolt megoldás a látványt megbontja, a használatot pedig akadályozza. A régi és új épületeket összekötő térsor és közlekedő méretei súlyos lépték- és aránytévesztések.

A pályamű a védett együttest mind a négy oldalon szabadonálló épület-blokkokkal keretezi, ám a Váci út felőli oldalon (helyesen) a beépítést nagyobb szakaszokon felszakítja. A terv a keretező beépítést sokféle rendeltetésű épület-párokkal oldja meg, ezzel azonban a kompozíció meglehetősen egysíkúvá, karakter-szegénnyé válik, hiányoznak az épület-együttes sűrűsödései (a „fontos helyek”), ráadásul a műemléki együttest keretező belső út két oldalán egymással szinte egyáltalán nem kommunikáló beépítések alakulnak ki. A kiforratlan funkcionális javaslatot mutatja, hogy a terv a sport- és az iroda-központot ugyanúgy ábrázolja, ami még ötletpályázat esetében sem illendő. Az irodák melletti nyitott parkolóházak sora területpazarló és gazdaságtalan. Összességében azonban a tervezett funkció és a javasolt beépítés reálisan megvalósítható, jól szakaszolható, ütemezhető.

A Bíráló Bizottság a pályaművet rangsorolás nélküli 750.000 forintos megvételben részesítette.