Pályázatok/Nemzetközi

Újratervezik a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés terét

2019.12.16. 11:00

Pozsony egyik legfontosabb közterületére írtak ki előminősítéses pályázatot, amelyek január közepéig lehet regisztrálni. A Szlovák Nemzeti Felkelés tere, valamint a kapcsolódó Kő tér (Kamenné Námestie) tervezésére az előminősítést követően négy építészcsapatot hívnak majd meg. 

A két kapcsolódó közterület Pozsony történelmének teljes lenyomatát hordozza. A Szlovák Nemzeti Felkelés terének északi része az első világháború előtti város hangulatát őrzi, az 1913-ban emelt református templommal. A tér középső részén áll a pozsonyi Dom umenia/Kunsthalle modernista épülete, vele szemben a régi vásárcsarnok. A Kő téren Ivan Matušík hatalmas épületkomplexuma, a Hotel Kijev és a kapcsolódó üzletház áll (1964-1978), amelynek városi kapcsolatai gyakorlatilag a megépülése óta megoldatlanok. A teresedés nevezetes épületei eltérő állapotban vannak, a közterület minősége is igen változó. 

A most meghirdetett pályázat első szakasza előminősítéses. Az indulni kívánó irodáknak 2020. január 17-ig szükséges jelezni szándékukat, majd 2020. február 14-ig kell benyújtani szakmai portfóliójukat. A bizottság ezt követően választja ki a négy meghívottat, és indulnak a közös workshopok, prezentációk. A tervek végső leadási határideje 2020. július 10. 

A regisztráció a szlovák JOSEPHINE rendszeren keresztül tehető meg. 

A zsűri tagjai: Matúš Vallo, Pozsony polgármestere; Zuzana Aufrichtová, Pozsony-Óváros polgármestere; Igor Marko, építész (Marko & Placemakers); Michal Fišer építész (Tri Architekti); Marko Studen építész (Scapelab); Daniel Zimmermann tájépítész (3zu0); Pierre Alain Trévelo építész (TVK). 

A részletes kiírás és más kapcsolódó dokumentumok elérhetőek angol nyelven is az Archinfo.sk oldalán.

 

Nyitókép: A Szlovák Nemzeti Felkelés tere a Kő tér felől nézve. Fotó: Andrej Neuherz