Épületek/Irodaépület

Under construction / építés alatt

2009.03.16. 09:47

A Népliget Center építésénél az Építész Stúdió alapvető tervezői koncepciója volt, hogy a rendkívül forgalmas, ugyanakkor építészetileg neutrális helyen ikonszerű épületegyüttes jöjjön létre, mely sarokpontjává válhat jövőbeni fejlesztéseknek.

A Népliget Center irodaház a budapesti Könyves Kálmán körúton helyezkedik el, az Üllői út és az M5 autópálya lehajtója közti területen, a Népliget Buszpályaudvar mellett. Az ingatlan beruházója a Skanska Magyarország Ingatlan Kft., amely kiemelt fővárosi irodaingatlan-fejlesztésekkel vált ismertté, elég, ha a Petőfi híd budai hídfőjénél lévő Science Park együttesére gondolunk. A Népliget Centerre szóló megbízást az Építész Stúdió Kft. nyerte el, mely társtervezőként felkérte a Hetedik Műterem Kft.-t. Az így összeálló csapat kezdte meg a tervezési munkát 2005 őszén, amit a három épületből álló együttes koncepció-, engedélyezési, majd kiviteli terveinek elkészítése követett. Az első épület 2007-ben került átadásra, a bérlők részben már be is költöztek. Jelenleg folyamatban van a második, befejező ütem építése, így várhatóan 2010 elejére válik majd teljessé az irodaépület-együttes.

Alapvető tervezői koncepciónk volt, hogy ezen a rendkívül forgalmas, ugyanakkor építészetileg neutrális helyen olyan épületegyüttes jöjjön létre, mely sajátos ikonként, szoborszerű formálásával meghatározó sarokpontjává válhat a tágabb értelmű jövőbeni területfejlesztéseknek, egyszersmind építészeti tartalmat próbáljon adni a bériroda műfaji semlegességének. A mintegy 32 ezer m2 térszín feletti bruttó beépítést három épületre bontottuk, amelyek egyedi hangulatú belső udvart ölelnek körül. Az épületegyüttes kialakításánál elsődleges szempont volt az ütemezhetőség, az egyes épületrészek önálló identitása – nagyon fontos volt ugyanakkor, hogy az egyes épületek olyan egységes egészként is értelmezhető épületcsoportot alkossanak, amely szeparált működésük, önálló habitusuk ellenére (illetve azzal együtt) jelenítsenek meg egy határozott közösséget, összetartozást mutató építészeti világot.

A három épület határozott mozdulattal keríti be a terület középpontját, a kertet, ugyanakkor meg is nyílik a Könyves Kálmán körút felé: a két körúti épület különböző magasságú tömegei kapuként jelzik majd az együttes bejáratát. A nyitás, a kapu jelleg az alsó szinteken még egyértelműbben valósul meg: az itteni kivágásokkal a teljes belső udvar feltárul, hívogatóan nyílik meg az együttes a Könyves Kálmán körút felé. Az egyes épületeket az udvar körüli „forgásuk" határozta meg: így olyan törtvonalú, dinamikus formák jöttek létre, melyek ráerősítenek az absztrakt udvar-koncepcióra: középpontban egy, az épületek geometriai irányaiból levezethető spirális támfal-építmény zöld dombja került. Az így kialakult zárt, de mégis nyitott térbeli világ építészeti mikroklímája jelentheti az együttes egyik fő sajátosságát.  

Az épületek bár különállóak, de kapcsolatuk nyilvánvaló: a homlokzati és tetősíkok finom törésekkel artikulálódnak az egyes épületeken belül – ugyanakkor folytatódó, folyamatos vonalaik, síkjaik az épületek közötti egyértelmű kapcsolatot biztosítják. Ez olyan dinamikát ad az együttesnek, ami (kissé spirálszerűen) az első, legalacsonyabb épülettől indulva jut el a harmadik, a legmagasabb – az együttest befejező, sarki pozíciójú épületig. A homlokzatok világosszürke színű, ferde szögben dörzsölt vakolatot kaptak, amely a nyílászárók és a parapetüveg-burkolatok szürkés világával a tömbszerű koncepció homogenitását, erejét hivatott hangsúlyozni, ugyanakkor választ próbál keresni az indusztriális jellegű helyszín és a bériroda-funkció építészeti feszültségére.

A fejlesztő nemrég megkapta az Európai Bizottság GreenBuilding Programjának Partneri címét a Népliget Center projektjéért. E partnerség feltétele, hogy az irodaépület energiafogyasztása a vonatkozó rendeletekben előírtnál 25 százalékkal kevesebb legyen. A fejlesztő az irodaházban bevezetett környezettudatos és energiahatékony technológiáknak köszönhetően részesülhetett a megtisztelő elismerésben.

Hőnich Richárd, Szabó Levente