Közélet, hírek

Vadász Bence nyílt levele a MÉK-nek

2010.08.18. 12:19

Nyílt levél a Magyar Építész Kamara Elnökségéhez a Balogh Balázs, Fazakas György és Dr. Finta József építészek Központi Építészeti- Műszaki Tervtanácsból való visszahívására reagálva.

Nyílt levél a Magyar Építész Kamara Elnökségéhez a
Balogh Balázs, Fazakas György és Dr. Finta József építészek
Központi Építészeti- Műszaki Tervtanácsból való visszahívására reagálva

Tisztel MÉK Elnökség!

Bár az építészeti közélet lassan hömpölygő, kicsit zavaros folyamát ritkán fodrozom tovább belehajított kavicsokkal, - most mégis úgy éreztem meg kell szólalnom.

Először is szeretném leszögezni, hogy nem az ügy építészeti, tartalmi részével kapcsolatban - a Bécsi utcai ingatlanfejlesztés engedélyezhetősége vagy éppen engedélyezhetetlensége - írom ezt a pár sort.

A tervtanácsi ügy utóéletét érzem szomorúnak és elfogadhatatlannak!
Méltatlannak tartom a Kamara eljárását három köztiszteletben álló tagjával kapcsolatban! Az Elnökség visszahívási döntését utólagos „mosom kezeimet” gesztusnak érzem, - „bűnbakként” odadobva a közvéleménynek három kiváló építészt!

És miért is? Mert nem a Kamara utólag konkretizált állásfoglalása szerint szavaztak? Mert szuverén építészeti személyiségekként mérlegeltek és – jól, vagy rosszul – döntöttek? A Kamara nem azért jelölte Őket a feladatra, mert megbízik építészeti kvalitásaikban, ítélőképességükben és döntéseikben? Vagy minden zsűritagnak szavazások előtt ki kellene kérnie az őt jelölő szervezet állásfoglalását?

Nem értem!

Különösen méltatlannak és bántónak érzem (hogy a sanda sugalmazást fel se tételezzem) a Kamara Közleményének kitérését arra, hogy mindhármukat (így saját magát is) Balogh Balázs jelölte évekkel ezelőtt, kamarai elnökségének idején. Tudomásom szerint a mindenkori Kamarai Elnök értelemszerűen és logikusan szinte mindig tagja volt a Központi Tervtanácsnak, Finta és Fazakas jelölése pedig – engedtessék meg – megkérdőjelezhetetlen!

Összefoglalva tehát örülnék, ha a Kamara felülvizsgálná ezirányú döntését és visszavonná határozatát, - bár nem csodálkoznék, ha a három érintett már nem vállalná el újra ezt a megbízatást. (mely sokkal több munkával, idővel és felelősséggel jár mint erkölcsi, szakmai elismeréssel...)

Budapest, 2010-08-18

Vadász Bence
építész

 

Ui: Most olvasom, hogy az Észak-Koreai futball válogatott tagjait több tízezer ember előtt, a felvonulási téren vonták felelősségre, amiért nyeretlenül tértek haza a Világbajnokságról. Szövetségi Kapitányukat pedig átnevelő munkatáborba küldték egy „rövid időre”.