Technológia

Vágatlan Construma 2016 - Németh László, Németh-Fa

2016.04.08. 12:42

Ablak, ajtó, faépítészet. Ízléses, profi stand, gyönyörű termékek. Ajtók, ablakok, padlóburkolatok, faházak, minden, ami fa, sőt még pellet is. A Németh-Fa standján egy rövid beszélgetésre, videó-interjúra invitáltuk Németh Lászlót, a Lentiben működő, az 1994-ben egyszerű fűrészüzemből induló, ma már 90-100 főt foglalkoztató cég tulajdonos-ügyvezetőjét. 

Egy kérdésünk volt, amiből még lett másik kettő, de persze sokkal több is lenne. Németh László kicsit több, mint húsz év alatt egy komoly vállalkozást épített fel. Ezt a munkát és teljesítményt ismerte el a Vállalkozók Országos Szövetsége pár hónappal ezelőtt, amikor Németh László is átvehette az Év Vállalkozója díjat.

Építészként, tervezőként az érdekelt minket leginkább, hogyan alakul a termékfejlesztési stratégia a cégnél, azt feltételezve, hogy profikkal dolgoznak együtt. Ám meglepő választ kaptunk: a Németh-Fa nem alkalmaz termékfejlesztőket, szerényen mindig is csak azt akarta jobban csinálni, amit a piaci igények diktáltak. Nem építészek és belsőépítészek, hanem többnyire világlátott és tájékozott magánemberek a megrendelőik. A cég geográfiai helyzete miatt mind az osztrák, német, mind az olasz piacra nyitott. Magyarországon egyedülállóan széles termékpalettájuk van, amivel sokféle igényt kielégítenek.

Németh László gondolatai építészeknek is inspirálóak lehetnek. Nem akar nagy dolgokat csinálni, csak pont annyit, és egy kicsivel többet, mint amit az ő piaca elbír. Nem akar több lépéssel az igények elé menni, csak pont azzal az eggyel, amit a megrendelők még meg tudnak tenni. S ezt az egy lépést úgy teszi meg a megrendelőkkel együtt, hogy közben minden lehetséges nemzetközi fórumon, kiállításon ott van, árgus szemekkel vizslatva a nemzetközi design trendeket, s mindent, amit a fáról – szakmájáról - tudni érdemes.

Rudolf Péter így ír róluk: “Volt szerencsém végigküzdeni néhány építkezést, felújítást, átalakítást az elmúlt évtizedekben. A “küzdeni” ige talán pontosan fejezi ki, mit jelent ez Magyarországon. “Harcba” indulsz… a kiszámíthatatlanság, a hozzá nem értés, a simlik és átverések hadai ellen. Ritkán érzi biztonságban magát az ember. Ezért különösen nagy öröm találkozni egy jól szervezett csapattal. Szinte meglepődsz, hogy az emberek akkor és oda érkeznek ahova és amikor megbeszéled. Az áru pontosan az a minőség, szín és méret, amiben megállapodtatok. Ha új ötleted és igényed merül fel, nem zavar támad, ötletelés kezdődik. Mondhatnánk, hogy ez a természetes, de nem mondhatjuk! Az építtető örömén túlmutató öröm az enyém, hisz ilyenkor bebizonyosodik, hogy megszállottsággal, munkaszeretettel, tisztességgel ki lehet emelkedni ebből a közegből. Lehet hinni abban, hogy hosszútávon mégiscsak kifizetődő becsülettel tenni a dolgod. Köszönöm a Németh fa csapatának hogy az elmúlt évtizedben, minden ügyes-bajos, kisebb- nagyobb nekibuzdulásaimban így segítettek! Köszönöm Laci!”

Pásztor Erika Katalina