Technológia

Valódi fapadlót padlófűtésre? – igen, de a hogyan nem mindegy

2023.01.06. 13:58

Örökzöld kérdésnek számít Magyarország egyik piacvezető fapadló gyártójánál az EDELHOLZ Kft.-nál a kérdés, hogy vajon burkolható-e valódi fapadló meleg-vizes padlófűtésre. A kérdéskör egyaránt foglalkoztatja a végfelhasználókat és a kivitelezőket is, ám a válasz nem is olyan egyszerű. A megoldás gyártó specifikus, ezért most a tölgyfapadlók specialistája, a zalalövői EDELHOLZ Kft. kalauzol el minket a témában.

Le kell- e mondanunk a padlófűtésről, ha valódi fát szeretnénk a talpunk alatt érezni? 
Ha az EDELHOLZ kollekciójából választunk, akkor egész biztosan nem, hiszen a high-end termékpaletta kialakításánál elsődleges szempont volt, hogy minden huszonegyedik századi kényelmi, design és minőségi funkciónak megfeleljen a termék paletta. 
Éppen ezért az EDELHOLZ triplex szerkezetű tölgyfa padlói, legyen az svédpadló vagy halszálka parketta, egyaránt fektethető meleg-vizes padlófűtésre. 
Fapadlók esetében elektromos padlófűtés használata bizonyos előírások betartása mellett megengedett, ehhez minden esetben keresse szakértékesítő kollègáinkat.Milyen szerkezetű svédpadlót vagy faparkettát válasszunk padlófűtéshez?
Padlófűtés esetén egyértelműen rétegelt svédpadlóinkat és faparkettáinkat ajánljuk. A háromrétegű (Triplex) fapadlók számos olyan technológiai előnnyel járnak, amelyek növelik a fapadló élettartamát padlófűtés mellett. 
 
Mivel az EDELHOLZ Triplex svédpadló mindhárom rétege tömör tölgyfából készül, az egyes rétegek fizikai tulajdonságai tökéletesen megegyeznek, akárcsak egy tömörfapadló esetében. Ez kiváltképp nagy előnyt jelent gyakori hőmérséklet- és páratartalom-ingadozás esetén, ami például a padlófűtés használatakor is felmerül. A Triplex svédpadló egyes rétegei ezekben az esetekben azonos tulajdonságaiknak köszönhetően tökéletesen együtt mozognak, és egy pillanatra sem veszítik el stabilitásukat. Vagyis, mondhatnánk, hogy a Triplex svédpadlóink a tömörfa tulajdonságaival bírnak, de a gyakorlatban ez a három rétegű összeállítás erősebb és rugalmasabb szerkezetként funkcionál, mint a tömörfa padló.

Miért fontos, hogy minden rétegében tölgyfából készüljön a padlófűtésre helyezett burkolat? 
Vegyük például általánosságban a szalagparkettát, amelynek alsó rétegeiben felhasznált fenyőfa puha fafajtának számít, ami azt jelenti, hogy hőszigetelő képessége igen magas. Emiatt számít kiváló alapanyagnak nyílászárók készítésére, hiszen a hideget kint, a meleget pedig bent tartja. Összességében tehát a fenyő jobb szigetelő tulajdonságának köszönhetően rontja a padlófűtés hatásfokát a teljes tölgy szerkezetű padlókhoz képest.
Ezzel szemben a kemény tölgyfa jó hővezető, aminek köszönhetően az EDELHOLZ halszálka parketták könnyedén továbbítják a padlófűtés melegét a legfelsőbb rétegébe. Az eltérő anyagminőségű rétegekkel való kialakítás, egy másik szempontból is hátrányos padlófűtés esetén. Az eltérő karakterisztikájú faanyagok másképp reagálnak mind a levegő páratartalmára, mind a hőmérsékletre. Mivel a padlófűtés használatakor a rétegek mozgása intenzívebb lesz, ezért az eltérő fafajú rétegek megrepedhetnek, ami ráadásul a felső réteg repedésében lehet a leglátványosabb. 
Így összességében elmondható, hogy padlófűtés fölé a hosszútávú és minőségi megoldás érdekében válasszunk keményfából készült padlót, amely egy, vagy azonos anyagminőségű rétegekből készült.

Támaszt-e különleges elvárásokat a padlófűtésre helyezett valódi faburkolat a kivitelezők felé? 
Valóban számos technikai dolgot kell mérlegelnünk, már az aljzat elkészítésétől és kiszárításától kezdve, ám ezek nem számítanak különleges igényeknek. Azonban a minőségi és nem elhamarkodott kivitelezés – gondolunk itt például az aljzat megfelelő kiszárítására –elengedhetetlen. Hogy mind a tervező, kivitelező és az ügyfél dolgát is megkönnyítsük, pontos műszaki specifikációt készítettünk ezekről a követelményekről, amely weboldalunkon is elérhető, de az értékesítő kollégák is segítik a vásárlókat az első pillanattól. Arra bíztatjuk mind az ügyfeleket, mind a műszaki ellenőröket, hogy az ott leírtakat valóban tartassák be, hiszen az emberöltőn át tartó minőség záloga a kezdeteknél van. 

Mire figyeljünk hosszútávon minőségmegóvás érdekében?
A hétköznapok során pár dologra mindenképp érdemes odafigyelni. A fűtési szezonban a padlófűtés által keltett meleg levegő alacsonyabb páratartalmat eredményez, ami a fapadlók belsejében fúgák képződését eredményezheti. Ez ugyan a minőségi faparketta és svédpadló esetében természetes jelenség, mégis jobb, ha ennek elejét vesszük a páratartalom megfelelő, 40-60%-on tartásával. Továbbá padlófűtés esetén kiemelten fontos, hogy a fapadló felszíni hőmérséklete soha ne haladja meg a 27°C-ot. 
Ha ezeket és az EDELHOLZ technikai útmutatójában leírtakat pontosan betartják ügyfeleink, EDELHOLZ tölgyfa burkolatuk azt hosszú élettartammal és ragyogó külsővel fogja meghálálni.